Budyń ryżowy z bananami

Budyń ryżowy z bananami

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Domowa wersja "budyniu" gotowanego z ryżu, to smaczna i bardzo ciekawa alternatywa dla mąki ziemniaczanej.
Warto spróbować!

Czas przygotowywania: około 20 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki:

• szklanka płatków ryżowych błyskawicznych*
• 2,5 szklanki mleka
• 1 banan
• łyżka miodu
• 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: plasterki banana moczone w soku z cytryny oraz płatki migdałów

Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut, co chwila mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut do wystudzenia. Dodaj banana w kawałkach, miód oraz sok z cytryny. Miksuj budyń na gładki krem przy pomocy blendera.

*Zamiast płatków ryżowych można użyć ugotowanego wcześniej ryżu (torebka 100 g). Wówczas wystarczy zmiksować na gładki krem wszystkie składniki przy pomocy blendera.

budyn-ryzowy-z-bananami-1

Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-04 22:44
Robimy bardzo często <3 Jaglany też jest super pyszny :D
Ela
2016-11-05 17:58
Aniu muszę wypróbować, bo przepis bardzo mi się podoba :) pozdrawiam
Ania
2016-11-05 18:02
Dziękuję Elu. Napisz jak wyszedł ;-)
Ania
2016-11-05 23:47
Czy ryż powinien być gotowany na mleku czy na wodzie? Czy mozna pominąć mleko?
Ania
2016-11-06 11:26
Aniu, jeśli używasz ryżu zamiast płatek, to gotujesz go na wodzie, tak jak każdy ryż do obiadu. Jeśli chcesz pominąć mleko krowie, to możesz użyć mleka migdałowego, ryżowego lub sojowego.