Budyń ryżowy z bananami
Domowa wersja "budyniu" gotowanego z ryżu, to smaczna i bardzo ciekawa alternatywa dla mąki ziemniaczanej. Warto spróbować!
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- szklanka płatków ryżowych błyskawicznych*
- 2,5 szklanki mleka
- 1 banan
- łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo: plasterki banana moczone w soku z cytryny oraz płatki migdałów
Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut, co chwila mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut do wystudzenia. Dodaj banana w kawałkach, miód oraz sok z cytryny. Miksuj budyń na gładki krem przy pomocy blendera.
*Zamiast płatków ryżowych można użyć ugotowanego wcześniej ryżu (torebka 100 g). Wówczas wystarczy zmiksować na gładki krem wszystkie składniki przy pomocy blendera.

Smacznego :-)
Średnia 4.8 / 5
(62 głosów)
Oceń!