Budyń ryżowy z bananami

Budyń ryżowy z bananami

Domowa wersja "budyniu" gotowanego z ryżu, to smaczna i bardzo ciekawa alternatywa dla mąki ziemniaczanej. Warto spróbować!

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:
  • szklanka płatków ryżowych błyskawicznych*
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 banan
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo: plasterki banana moczone w soku z cytryny oraz płatki migdałów

Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut, co chwila mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut do wystudzenia. Dodaj banana w kawałkach, miód oraz sok z cytryny. Miksuj budyń na gładki krem przy pomocy blendera.

*Zamiast płatków ryżowych można użyć ugotowanego wcześniej ryżu (torebka 100 g). Wówczas wystarczy zmiksować na gładki krem wszystkie składniki przy pomocy blendera.

Budyń ryżowy z bananami, 1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13384
Reklama

Komentarze

Robimy bardzo często <3 Jaglany też jest super pyszny :D
2016-11-05 17:58
Aniu muszę wypróbować, bo przepis bardzo mi się podoba :) pozdrawiam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-05 18:02
Dziękuję Elu. Napisz jak wyszedł ;-)
2016-11-05 23:47
Czy ryż powinien być gotowany na mleku czy na wodzie? Czy mozna pominąć mleko?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-06 11:26
Aniu, jeśli używasz ryżu zamiast płatek, to gotujesz go na wodzie, tak jak każdy ryż do obiadu. Jeśli chcesz pominąć mleko krowie, to możesz użyć mleka migdałowego, ryżowego lub sojowego.