Budyń jagodowy
Domowy, przepyszny budyń z jagód. Propozycja na śniadanie, deser, czy podwieczorek. Gotowy w zaledwie 10 minut.
Jagody to jedne ze zdrowszych darów lata. Pojawiają się na krótko, jednak jako prawdziwy miłośnik tych owoców zawsze staram się zrobić z nimi jak najwięcej dań. Nie zapomnijcie o tym, że świetnie nadają się do zamrożenia i użycia poza sezonem ;-)
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 500 ml budyniu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 0,5 szklanki jagód
- 1,5 szklanki mleka
- 2 żółtka jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
- 2 łyżki cukru
Budyń jagodowy
Jagody, żółtka, pół szklanki mleka oraz mąkę ziemniaczaną zblenduj na bardzo gładką masę.
Do rondelka wlej szklankę mleka. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cukier. Mieszając łyżką lub rózgą kuchenną doprowadź mleko do wrzenia.
Zmniejsz moc palnika i ciągle mieszając energicznie wlewaj strużką jagodowego szejka.
Gdy masa zacznie gęstnieć nadal ją mieszaj, jednak znacznie wolniej. Budyń doprowadź do wrzenia i wyłącz po 30 sekundach.
Budyń możesz rozdzielić na 4 porcje i dodatkowo dodać jeszcze świeże jagody. Po całkowitym ostygnięciu można trzymać budyń do jednej doby w lodówce - nie rozwarstwia się :-)
Polecam Ci też przepis tarta z mascarpone i jagodami. W sezonie na jagody koniecznie upiecz pyszne, domowe jagodzianki i tradycyjne ciasto z jagodami.
Smacznego!