Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Budyń jagodowy

Budyń jagodowy

Domowy, przepyszny budyń z jagód. Propozycja na śniadanie, deser, czy podwieczorek. Gotowy w zaledwie 10 minut.

Jagody to jedne ze zdrowszych darów lata. Pojawiają się na krótko, jednak jako prawdziwy miłośnik tych owoców zawsze staram się zrobić z nimi jak najwięcej dań. Nie zapomnijcie o tym, że świetnie nadają się do zamrożenia i użycia poza sezonem ;-)

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 500 ml budyniu

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 0,5 szklanki jagód
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 2 łyżki cukru

Budyń jagodowy

Jagody, żółtka, pół szklanki mleka oraz mąkę ziemniaczaną zblenduj na bardzo gładką masę.

Do rondelka wlej szklankę mleka. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cukier. Mieszając łyżką lub rózgą kuchenną doprowadź mleko do wrzenia.

Zmniejsz moc palnika i ciągle mieszając energicznie wlewaj strużką jagodowego szejka.

Gdy masa zacznie gęstnieć nadal ją mieszaj, jednak znacznie wolniej. Budyń doprowadź do wrzenia i wyłącz po 30 sekundach.

Budyń jagodowy, 1
Budyń jagodowy, 2
Budyń jagodowy, 3

Budyń możesz rozdzielić na 4 porcje i dodatkowo dodać jeszcze świeże jagody. Po całkowitym ostygnięciu można trzymać budyń do jednej doby w lodówce - nie rozwarstwia się :-)

Polecam Ci też przepis tarta z mascarpone i jagodami. W sezonie na jagody koniecznie upiecz pyszne, domowe jagodzianki i tradycyjne ciasto z jagodami.

Smacznego!

 

Średnia 4.5 / 5 (24 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania