Pudding jagodowy z chia i owocami
Pudding jagodowy z chia to deser, który zachwyci Cię nie tylko cudownym smakiem, ale i prostotą wykonania. Przepis na jagodowy pudding z chia i owocami możesz zrobić zarówno latem, jak i zimą. Gorąco polecam!
- czas szykowania to tylko 10 minut
- zdrowy i super pyszny deser
- tym deserem zaskoczysz znajomych
Czas przygotowania: 10 minut
Czas tężenia chia: 6 godzin
Liczba porcji: 2 pucharki
Kaloryczność kcal: 230 w 1 pucharku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na pudding
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- garść rozmrożonych jagód - 50 g
- mała garść świeżych malin - 50 g
- garść świeżych borówek - 50 g
Ewentualne dodatki
- płaska łyżka cukru pudru
- odrobina fioletowego barwnika spożywczego
- listki mięty do dekoracji
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem wszystkich dodatków a cały deser podzielony został na dwa duże pucharki.
Jeśli chcesz zrobić deser, którym zaskoczysz gości a przy tym możesz go przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, to koniecznie sprawdź mój przepis. Mleczny pudding z nasionami chia i pysznymi, leśnymi jagodami jest przepyszny i super prosty do zrobienia.
Zobacz też film na moim kanale YouTube
Pudding jagodowy z chia
Do miski wlej ciepłe mleko i wsyp nasiona chia. Dodaj też rozmrożone jagody i całość wymieszaj. Aby uzyskać intensywniejszy kolor puddingu możesz dodać odrobinę fioletowego barwnika spożywczego. Jeśli zaś wolisz słodszy deser, to możesz również dodać płaską łyżkę cukru pudru.
Mleko jagodowe i nasionami chia przelej do dwóch dużych, lub czterech mniejszych pucharków i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Najlepiej deser robić dzień wcześniej, wieczorem i odstawić pudding do tężenia na całą noc.
Gdy pudding zgęstnieje, wyjmij pucharki z lodówki. Układaj po kolei: najpierw warstwa malin, potem borówek. Na szczycie możesz ułożyć listek mięty.
Smacznego!