Waniliowa Panna cotta z musem truskawkowym

Waniliowa Panna cotta z musem truskawkowym

Panna Cotta to delikatny deser podobny do sernika na zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem ulubionych owoców :-)

Możesz go podawać wyjęty z formy lub tężejący w niskiej szklance jak w tym przepisie na pudding.

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas tężenia w lodówce: minimum 2 godziny
Ilość porcji: 6 porcji pojemności 65 ml

Składniki:
• 200 ml śmietanki 30-36 %
• 200 ml mleka 3,2 %
• 50 g cukru
• 2 płaskie łyżki żelatyny
• 50 ml wody
• łyżeczka esencji waniliowej

mus truskawkowy
• 200 g truskawek (np. mrożone)
• łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki soku z cytryny


Panna Cotta
Przygotuj niewielki rondelek. Mleko, śmietankę i cukier oraz wanilię podgrzewaj na małej mocy palnika przez kilka minut do rozpuszczenia cukru. Nie gotuj.

Żelatynę zalej 50 ml wody i daj jej chwilę napęcznieć. Dodaj do rondelka z mlekiem i śmietanką i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. 

Jeszcze ciepłe mleko przelej do szklanek, lub sylikonowych foremek i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Jeśli używasz foremek, to wcześniej wysmaruj je lekko dowolnym olejem roślinnym o neutralnym smaku. Mleko jest rzadkie, więc zanim je przelejesz foremki połóż np. na desce i tak przenoś do lodówki.

Mus truskawkowy
Twoja Panna Cotta tężeje w lodówce, więc możesz przygotować mus. Jeśli używasz mrożonych truskawek rozmroź je np. w mikrofalówce na małej mocy.

Do miski dodaj miód oraz sok z cytryny. Zblenduj całość na mus np. ręcznym blenderem i odstaw do lodówki.

waniliowa-panna-cotta-z-musem-truskawkowym-1

Deser podawaj polany sosem truskawkowym. Wspaniale będzie się prezentował jeśli udekorujesz go dodatkowo świeżymi truskawkami i listkiem mięty.. (czego mi w danym momencie zabrakło i mocno nad tym ubolewam :-)

Smacznego!



Średnia 4.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Dola
2016-03-07 13:13
Wygląda obłędnie! Nie jadłam nigdy!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-07 13:37
Dominiko, to jest bardzo prosty deser. Zrób koniecznie :-)
Natalia
2016-03-07 13:20
Mój ulubiony deser <3 Gdzie można kupić taką czarna deskę?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-07 13:37
Natalio, dostałam od Męża.. nie wiem gdzie zamówił :-)
Basia Wiśniewska
2016-03-07 13:33
Wygląda obłędnie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-07 13:37
Dziękuję Basiu..
Paulina
2016-03-07 14:27
aż ślinka cieknie ! Kolejny przepis warty wypróbowania :)
Emaliowany Czajnik
2016-03-07 15:09
Deser wygląda obłędnie. Już nie mogę doczekać się wiosny i sezonu na truskawki. Niesamowicie tęsknię za ich smakiem i zapachem.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-07 16:13
Wiesz, że o tym samym dziś myślałam..
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-03-07 20:29
Jak zwykle wszystko wygląda mega apetycznie! Nie dość, że świetne przepisy serwujesz to jeszcze przepiękne zdjęcia! Gratulacje! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-08 11:24
Dziękuję Ci Edytko ;-)
amelushka
2016-03-07 21:06
Uwielbiam panna cottę. Tak się złożyło, że dzisiaj ja robiłam. Próbowałam nowy przepis z dodatkiem mascarpone. Zobaczymy jak wyjdzie.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-08 11:24
Z pewnością smacznie.
jogosfera
2016-03-08 00:27
Piękna <3 Muszę spróbować z agarem, bo żelatyny nie jadam.
Agnieszka - Polska Zupa
2016-03-08 11:13
Bardzo lubię,a Twoja dodatkowo pięknie wygląda :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-08 11:24
Dziękuję Agnieszko ;-)
Ewa|daywithcoffee
2016-03-10 12:55
Zachciało mi się kiedyś właśnie takiej Panna Cotty, bo to jest deser, który ubóstwiam. Coś poknociłam jednak z żelatyną i wyszło.. jak wyszło, choć narzeczony zjadł dzielnie nie szczędząc zachwytów :D muszę podjąć jeszcze jedną próbę, koniecznie! ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-10 13:16
Co się przytrafiło żelatynie? Trzeba dać jej czas, by się całkiem rozpuściła, jednak nie można doprowadzić do tego, by się zagotowała.