Panna cotta
Panna Cotta to przepyszny, delikatny deser podobny do sernika na zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem ulubionych owoców. Mój przepis na ten nieziemski, włoski deser jest sprawdzony i godny polecenia. Zapraszam!
- przepis opisany krok po kroku
- świetny deser na różne przyjęcia
- tylko 20 minut szykowania + czas w lodówce
Czas przygotowania: 20 minut
Czas tężenia deseru: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 4 porcje po 130 ml
Kaloryczność kcal: 235 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa
Składniki na Panna Cotta
- 200 ml śmietanki 30 % - niecała szklanka
- 200 ml mleka - niecała szklanka
- 50 g cukru waniliowego - 4 łyżki
- 2 całkowicie płaskie łyżki żelatyny - 14 g
- 50 ml wody
Składniki na mus truskawkowy
- 200 g truskawek (np. mrożone)
- łyżeczka miodu lub cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Panna Cotta
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyjdą cztery desery z miseczek o pojemności 130 ml każda.
Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego, ale bez dodatków smakowych typu: owoce oraz mus truskawkowy.
Deser Panna Cotta to super pomysł na szybki, pyszny, prosty i niezwykle piękny deser, który świetnie sprawdza się na domowych przyjęciach. Nie trzeba go kroić i dzielić, ponieważ jeden deser przypada na jedną osobę. Do tego można go naprawdę cudnie udekorować.


Panacotta
Do malutkiej miseczki wlej 50 ml wody. Wsyp dwie całkiem płaskie łyżki żelatyny. Całość zamieszaj i odstaw na bok, by żelatyna napęczniała.

Przygotuj sobie niewielki rondelek. Wlej do niego 200 ml mleka (u mnie mleko pełnotłuste) oraz tyle samo śmietanki słodkiej 30 % (chodzi o rzadką śmietankę do deserów). Wsyp cukier waniliowy. Ja daję cztery łyżki domowego cukru waniliowego, ale możesz też wsypać zwykły cukier oraz dodać trochę pasty lub esencji waniliowej.

Zacznij podgrzewać mleko, śmietankę i cukier. Całość polecam mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Słodkie mleko powinno się prawie zagotować. Wówczas zdejmij rondelek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. "Glutek" z żelatyny mieszaj w gorącym mleku, aż do całkowitego połączenia się żelatyny ze słodkim mlekiem i śmietanką (żelatyna ma się rozpuścić i nie być widoczna).

Takie gorące jeszcze słodkie mleko waniliowe z żelatyną można przelewać do naczynek. Ja wybrałam tym razem ceramiczne kokilki (średnica 7,5 cm, wysokość 4 cm) o pojemności 130 ml każda. Wystarczy wcześniej przepłukać je wodą. Na podają ilość składników potrzebowałam 4 takie naczynka.
Porada: Możesz też użyć naczynek sylikonowych lub też szklanych. Wybieraj okrągłe foremki/kokilki/ramekiny.

Naczynka z przelanym mleczkiem umieść w lodówce do całkowitego stężenia. Deser będzie gotowy po 2-3 godzinach od umieszczenia foremek w lodówce. Jeśli użyjesz bardzo małych foremek i wyjdzie Ci np. sześć deserów, to zapewne będą one gotowe do jedzenia już po dwóch godzinach tężenia.

Twoja Panna Cotta tężeje w lodówce, więc możesz przygotować mus. Jeśli używasz mrożonych truskawek rozmroź je np. w mikrofalówce na małej mocy. Do miski dodaj miód lub cukier (u mnie waniliowy) oraz świeżo wyciskany sok z cytryny. Zmiksuj całość na mus np. ręcznym blenderem typu żyrafa.

Po wyjęciu z lodówki miseczek z deserem należy Panna Cotta przełożyć na osobne talerzyki. Aby z łatwością wyłożyć deser na talerzyk wystarczy, że każdą foremkę umieścisz na chwilę w miseczce z wrzątkiem.
Uważaj na to, by do foremki z deserem nie dostała się woda. Nie trzymaj też foremek za długo w gorącej wodzie, by Panna Cotta nie roztopiła się za mocno. Ma tylko puścić przy wewnętrznych rantach. Talerzyk połóż na środku foremki od góry. Następnie odwróć talerzyk do prawidłowej pozycji (cały czas trzymając foremkę z deserem "przyklejoną" do talerzyka). Foremkę unieś do góry. Deser zostaje na talerzyku.


Deser Panna Cotta podawaj polany sosem truskawkowym. Wspaniale będzie się prezentował jeśli udekorujesz go dodatkowo świeżymi truskawkami, malinami lub borówkami i listkiem mięty lub melisy.
Deser przed podaniem należy trzymać w lodówce.
Smacznego.