Crème brûlée

Crème brûlée

Zapraszam po mój ulubiony przepis na pyszny, francuski deser Creme brulee. Zrobisz go dosłownie z czterech popularnych i łatwo dostępnych składników. Warto spróbować.

- tylko 4 składniki
- deser na wyjątkowe okazje
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 7 deserów

Kaloryczność kcal: 320 w 1 deserze
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na Crème brûlée

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 6 żółtek średniej wielkości jajek - około 85 g
  • 70 g cukru drobnego - około 4 łyżki
  • 1 laska wanilii lub esencja albo pasta waniliowa

Pozostałe składniki

  • 7 łyżeczek cukru do karmelizacji
  • listki mięty do dekoracji
  • ewentualnie owoce: maliny, borówki, truskawki

Crème brûlée

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka mogą być wyjęte prosto z lodówki, ale najlepiej jest wyjąć je wcześniej, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 

Foremki do pieczenia: 7 foremek - ramekinów/kokilek o wymiarach zewnętrznych: 8 cm u podstawy i 9 cm u góry oraz wysokość 4 cm.
Pieczenie: 150 stopni w kąpieli wodnej, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Ewentualnie 110 stopni bez kąpieli wodnej. 
Czas pieczenia: około 45 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii uwzględniłam też taflę skarmelizowanego cukru. Zanim zaczniesz szykować deser Creme brulee, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Crème brûlée, 1

Creme brulee przepis

Do rondelka wlej 500 ml śmietanki kremówki (słodka, rzadka śmietanka) 30%. Użyłam śmietanki w kartonie, więc wlałam całość. Ustaw niską moc palnika i zacznij podgrzewać śmietankę. Jedną laskę wanilii natnij wzdłuż. Tępą stroną noża wyjmij nasionka i dodaj je do garnka ze śmietanką. Laskę przetnij na pół i również dodaj do śmietanki. Po kilku minutach podgrzewania (śmietanka może się zagotować) wyłów miękkie kawałki laski wanilii i raz jeszcze dokładnie zdejmij resztę nasionek. Śmietankę z wanilią odstaw do przestudzenia.

Porada: Jeśli zamiast laski wanilii dajesz np. płaską łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej, to wystarczy, że tylko trochę podgrzejesz śmietankę, co ułatwi wymieszanie jej z esencją/pastą z wanilii. Można użyć śmietanki 36%, ale polecam wówczas użyć około 400 ml śmietanki 36 % i 100 ml pełnotłustego mleka. 

Crème brûlée, 2

W osobnym naczyniu/misie miksera umieść około 85 gramów żółtek jajek. U mnie było to sześć średniej wielkości żółtek. Białka odłóż do osobnej miski lub zamroź (można z nich zrobić np. mini bezy Pavlova). Do miski z żółtkami wsyp też 70 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. U mnie było to około 4 łyżki cukru drobnego. 
Crème brûlée, 3

Żółtka z cukrem ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w żółtkach i całość zamieni się w jasny, klejący krem. Może to trwać kilka minut (przy mikserze na wysokich obrotach i z użyciem cukru pudru) lub też znacznie dłużej, bo nawet około 15 minut (przy użyciu cukru drobnego). 

Porada: Żółtka z cukrem można przez pierwszych kilka minut ubijać na parze. Miskę umieść na garnuszku do 1/3 wypełnionym wrzątkiem. Dno miseczki nie powinno dotykać do wody, za to ma być na tyle szerokie, by można je było umieścić "na garnku". Garnek z wodą i miską z żółtkami i cukrem umieść na płycie kuchennej. Ustaw taką moc palnika, by woda w garnku tylko lekko wrzała. Cały czas ubijaj żółtka z cukrem np. przy pomocy rózgi lub miksera ręcznego. Po 2-3 minutach ubijania na parze, możesz zdjąć miseczkę z garnka i ubijać całość jeszcze tak długo, aż żółtka z cukrem połączą ich w idealny, jasny krem. 
Crème brûlée, 4

Do naczynia ze słodkim kremem z żółtek wlej odrobinę przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) śmietanki z wanilią. Od razu zacznij mieszać całość np. przy pomocy szpatułki. Następnie, cienką strużką wlewaj już resztę śmietanki. Cały czas, powoli mieszaj wszystkie składniki, ale tylko do momentu, gdy powstanie Ci jednolity krem (konsystencja rzadkiego budyniu). 
Crème brûlée, 5

Przygotuj sobie foremki do pieczenia. Będzie to 7 foremek - ramekinów/kokilek o wymiarach zewnętrznych: 8 cm u podstawy i 9 cm u góry oraz wysokość 4 cm (lub trochę mniejsze). Miałam sześć, więc siódme naczynko było z innego kompletu, ale o podobnej pojemności. Każde naczynko do zapiekania dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 

Krem brulee wlewaj do naczynek przez gęstsze, metalowe sitko. Nie wypełniaj naczynek całkowicie, tylko do maksymalnie 3 cm wysokości. Możesz zatem użyć szerszych naczynek, ale nie za wysokich, ponieważ krem brulee nie zetnie się równo jeśli wlejesz go za dużo (środek może zostać po pieczeniu lekko płynny, a tego nie chcemy). 

Creme brulee piekę zawsze w kąpieli wodnej. Miseczki z kremem umieszczam w naczyniu/foremce z wyższymi rantami, którą wypełniam bardzo gorącą wodą. Nie trzeba wlewać dużo wody. Wystarczy na około 2 cm wysokości. Formę z gorącą wodą i wypełnionymi kremem miseczkami umieszczam na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Creme brulee piekę tak przez około 45 minut.

Obserwuj swoje naczynka z deserem w trakcie pieczenia. Jeśli Creme brulee zacznie się rumienić, to koniecznie zredukuj moc palnika. Jeśli nie chcesz piec swojego kremu w kąpieli wodnej, to ustaw 110 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Creme brulee piecz tak samo, przez około 45 minut.
Crème brûlée, 6

Miseczki z kremem można wyjąć z piekarnika do razu po upieczeniu. Po przestudzeniu odłóż je do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem (przygotowaniem karmelu na wierzchu kremu) można je tak trzymać w lodówce nawet dwa dni. 

Przed samym podaniem (maksymalnie na kilka godzin wcześniej) wierzch każdego deseru posyp dość grubą warstwą cukru. Na jedno naczynko daję około jednej łyżeczki cukru drobnego. Może to być też zwykły cukier lub cukier trzcinowy. Warstwę cukru karmelizuj przy pomocy spożywczego palnika butanowego. Cukier zacznie się zamieniać w karmel. Po chwili od wyłączenia palnika karmel zastyga tworząc twardą taflę. 

Porada: W ostateczności można też stworzyć karmel umieszczając naczynka z cukrem w piekarniku z dobrze nagrzanymi od góry grzałkami - funkcja zapiekania/grillowania. Formę z kokilkami umieszczaj jak najbliżej grzałek. Cukier ma się zamienić w karmel w ciągu kilku/kilkunastu sekund. 
Crème brûlée, 7

Creme brulee podawaj jak najszybciej, by karmel zachował szklistą strukturę i pękał podczas nabierania go na łyżkę. Deser pięknie komponuje się ze świeżymi listkami mięty oraz z owocami: maliny, borówki, truskawki, porzeczki. 
Crème brûlée, 8

Crème brûlée, 9

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (157 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Creme brulee

Crème brûlée lub też crème brulée to bardzo popularny francuski deser. Składa się tylko z kilku składników, jednak jego smak jest niezwykły i uzależniający. Deser creme brule podajemy zawsze schłodzony. Przed podaniem wierzch deseru Creme brulee posypuje się cukrem, który należy następnie karmelizować przy pomocy specjalnego palnika. Dzięki temu z wierzchu powstaje tafla pękającego cukru, zaś w środku deser jest nadal chłodny i nie rozpływa się. Deser creme brulee zawsze szykujemy z wanilią. Według informacji znalezionych na stronach Wikipedii: Najstarszy znany przepis na deser zwany crème brûlée pojawia się w książce kucharskiej François Massialot z 1691 roku pod tytułem: Cuisinier royal et bourgeois. Crème brûlée był rzadkością zarówno we francuskich, jak i angielskich książkach kucharskich z XIX i XX wieku. Przepis na creme brulee stał się bardziej popularny w latach 80. Był on „symbolem dogadzania sobie w tej dekadzie i ulubieńcem restauracyjnego boomu”. Deser creme brulee prawdopodobnie spopularyzowany został przez Sirio Maccioniego, w jego nowojorskiej restauracji Le Cirque. Twierdził on, że uczynił go „najsłynniejszym i zdecydowanie najpopularniejszym deserem w restauracjach od Paryża po Peorię". Miłośnikom kuchni francuskiej polecam pyszny drink Mimoza. Zapraszam też po pyszny deser, ale tym razem w wersji czekoladowej. To oczywiście klasyczny suflet. Może jeszcze przepyszne i lubiane przez wszystkich tosty francuskie. Idealne na śniadanie i nie tylko. Zapraszam też po przepis na przepyszne, domowe rurki z kremem z mascarpone. 

Creme brulee przepis

Pytanie jednak brzmi: jak zrobić creme brulee? Czy to naprawdę tak trudny do zrobienia deser? Zacznijmy od tego, że Creme brulee szykujemy i podajemy w osobnych miseczkach, czyli specjalnych niskich kokilkach. Każdy powinien dostać swój deser creme brulee. Zazwyczaj taflę z cukru, czyli "szkiełko" z karmelu szykuje się bezpośrednio na deserze, ale można też osobno upiec krążki karmelu i umieszczać je na gotowym deserze. Ja jednak zdecydowanie wolę opcję palenia cukru pod karmel bezpośrednio na creme brulee i od razu podawać deser. Wygląda to tak, że schłodzony creme brulee posypuje się z wierzchu solidną porcją cukru, który powinien być w miarę równo rozprowadzony. Następnie karmelizuje się palnikiem butanowym. Na to jak zrobić deser Creme brulee jest przynajmniej kilka sposobów. Dość powszechną metodą jest ubijanie żółtek na parze z cukrem, następnie dodaje się stopniowo śmietankę i wanilię. Można też mieszankę żółtek i cukru  temperować gorącą śmietaną, a na końcu dodać wanilię. W metodzie „na zimno” żółtka i cukier ubijane są razem, aż powstanie jasny puch. Następnie do mieszanki z żółtkami ubija się zimną słodką śmietankę, a następnie dodaje jeszcze wanilię. Wszystko jak poprzednio przelewa się go do kokilek i piecze w kąpieli wodnej. Mój Creme brulee to trochę mieszanka kilku tych metod. Szykując deser creme brulee używam zawsze całej laski wanilii, zatem potrzebuję nie tylko wyjąć nasionka, ale i wydobyć z laski wanilii cały aromat. Po to długo podgrzewam całość, a następnie jeszcze dokładnie zbieram wszystkie nasionka. Deser creme brulee kalorie ma i to niemało. Jeśli zrobisz creme brulee dokładnie z takich składników, jakie podam to kaloryczność będzie taka, jaką podałam do jednej kokilki. A jak wygląda creme brulee przepis bez palnika? Dokładnie tak samo, tylko nie stosujemy palnika, a grzałki z pieca. Zapraszam serdecznie po mój sprawdzony i ulubiony przepis na Crème brûlée.