Tiramisu czekoladowe z owocami
Tiramisu czekoladowe z owocami leśnymi, to wspaniały deser w pucharku na każdą okazję. Przepis jest prosty i pozwala na wiele modyfikacji, a deser można przygotować dzień przed podaniem.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia deseru: 2 godziny
Liczba porcji: 4 pucharki po 250 ml
Kaloryczność kcal: 610 w 1 deserze
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 80 g podłużnych biszkoptów - około 16 sztuk
- 250 g serka mascarpone - mocno schłodzony
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 125 ml parzonej kawy espresso*
- 3 płaskie łyżki kakao - około 30 g
- około 250 g "owoców leśnych" lub konfitury
Tiramisu czekoladowe
Na początku zaparz około 125 ml kawy espresso.
*125 ml włoskiego espresso = 5 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy.
200 ml śmietanki kremówki wlej do małego garnka i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika. Do gorącej śmietanki dodaj 80 gramów posikanej nożem czekolady deserowej lub gorzkiej. Całość mieszaj szpatułką tak długo, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance i powstanie jednolity płyn. Po przestudzeniu garnek odłóż do lodówki na minimum 40 minut.
Porada: Do przestudzonej kawy możesz wlać około 30-40 ml likieru Amaretto lub Frangelico. Może być też wino Marsala lub ewentualnie likier Luxardo Maraschino a nawet rum, brandy, czy Bailey's. Kawę można śmiało zastąpić domowym kakao, albo zaparzoną kawą zbożową.
Do zimnego kremu ze śmietanki i czekolady dodaj 250 g zimnego serka mascarpone.
Całość miksuj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie Ci puszysty, sztywny krem. Zajęło mi to około minutę.
Przygotuj cztery pucharki lub szklanki o pojemności minimum 250 ml każda. Biszkopty zanurzaj w przestudzonej kawie na 1-2 sekundy liczone już od momentu zanurzenia. Nasączony biszkopt łam na pół. Obie połówki układaj obok siebie na dnie pucharka. Na dno daję zatem po jednym lub maksymalnie po dwa biszkopty przełamane na pół.
Porada: Używam zazwyczaj biszkoptów podłużnych lady fingers marki Andante. Gorąco polecam również biszkopty Savoiardi oraz Matilde Vicenzi Vicenzovo il Savoiardo. Trochę trudniej je dostać, ale też są świetne.
Kolej na pierwszą warstwę kremu. Krem jest gęsty, więc można go nakładać łyżką. Warstwę kremu przykryj odrobiną kakao np. przez małe sitko (klasyczne ciemne kakao w proszku).
Kolejno wyłóż również warstwę ulubionych owoców. Do czekoladowego tiramisu polecam owoce typowo leśne, czyli jeżyny i jagody oraz maliny i porzeczki. Poza sezonem idealna będzie mieszanka owoców mrożona, którą polecam wcześniej przesmażyć na patelni i ostudzić. Najprościej jest też dać konfiturę np. z wiśni lub z jagód. Można też pominąć i owoce i konfiturę.
Wyłóż kolejną warstwę kremu oraz połówki namoczonych biszkoptów.
Biszkopty posyp kakao i wyłóż drugą porcję owoców lub cienką warstwę ulubionej konfitury.
Na końcu warto wyłożyć po kilka owoców dla dekoracji. Resztę kremu polecam przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wzory. Jeśli zostało Ci trochę kawy, to namocz w niej biszkopty i wciśnij pomiędzy owoce i krem. Gotowe desery najlepiej jest odłożyć do lodówki na minimum dwie godziny i podawać schłodzone.
Smacznego.