Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tiramisu czekoladowe z owocami

Tiramisu czekoladowe z owocami

Tiramisu czekoladowe z owocami leśnymi, to wspaniały deser w pucharku na każdą okazję. Przepis jest prosty i pozwala na wiele modyfikacji, a deser można przygotować dzień przed podaniem. 

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia deseru: 2 godziny
Liczba porcji: 4 pucharki po 250 ml

Kaloryczność kcal: 610 w 1 deserze [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 80 g podłużnych biszkoptów - około 16 sztuk
  • 250 g serka mascarpone - mocno schłodzony
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 125 ml parzonej kawy espresso*
  • 3 płaskie łyżki kakao - około 30 g
  • około 250 g "owoców leśnych" lub konfitury

Tiramisu czekoladowe
Tiramisu czekoladowe z owocami, 1

Tiramisu czekoladowe z owocami, 2

Krok 1: Zaparz kawę + szykuj krem

Na początku zaparz około 125 ml kawy espresso. 
*125 ml włoskiego espresso = 5 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy.

200 ml śmietanki kremówki wlej do małego garnka i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika. Do gorącej śmietanki dodaj 80 gramów posikanej nożem czekolady deserowej lub gorzkiej. Całość mieszaj szpatułką tak długo, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance i powstanie jednolity płyn. Po przestudzeniu garnek odłóż do lodówki na minimum 40 minut. 

Porada: Do przestudzonej kawy możesz wlać około 30-40 ml likieru Amaretto lub Frangelico. Może być też wino Marsala lub ewentualnie likier Luxardo Maraschino a nawet rum, brandy, czy Bailey's. Kawę można śmiało zastąpić domowym kakao, albo zaparzoną kawą zbożową. 

Zaparz kawę + szykuj krem

Krok 2: Dodaj mascarpone

Do zimnego kremu ze śmietanki i czekolady dodaj 250 g zimnego serka mascarpone. 

Dodaj mascarpone

Krok 3: Miksuj na puch

Całość miksuj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie Ci puszysty, sztywny krem. Zajęło mi to około minutę. 

Miksuj na puch

Krok 4: Zanurzaj biszkopty w kawie

Przygotuj cztery pucharki lub szklanki o pojemności minimum 250 ml każda. Biszkopty zanurzaj w przestudzonej kawie na 1-2 sekundy liczone już od momentu zanurzenia. Nasączony biszkopt łam na pół. Obie połówki układaj obok siebie na dnie pucharka. Na dno daję zatem po jednym lub maksymalnie po dwa biszkopty przełamane na pół.

Porada: Używam zazwyczaj biszkoptów podłużnych lady fingers marki Andante. Gorąco polecam również biszkopty Savoiardi oraz Matilde Vicenzi Vicenzovo il Savoiardo. Trochę trudniej je dostać, ale też są świetne. 

Zanurzaj biszkopty w kawie

Krok 5: Warstwa kremu + kakao

Kolej na pierwszą warstwę kremu. Krem jest gęsty, więc można go nakładać łyżką. Warstwę kremu przykryj odrobiną kakao np. przez małe sitko (klasyczne ciemne kakao w proszku).

Warstwa kremu + kakao

Krok 6: Wyłóż owoce lub konfiturę

Kolejno wyłóż również warstwę ulubionych owoców. Do czekoladowego tiramisu polecam owoce typowo leśne, czyli jeżyny i jagody oraz maliny i porzeczki. Poza sezonem idealna będzie mieszanka owoców mrożona, którą polecam wcześniej przesmażyć na patelni i ostudzić. Najprościej jest też dać konfiturę np. z wiśni lub z jagód. Można też pominąć i owoce i konfiturę. 

Wyłóż owoce lub konfiturę

Krok 7: Dodaj krem i biszkopty

Wyłóż kolejną warstwę kremu oraz połówki namoczonych biszkoptów.

Dodaj krem i biszkopty

Krok 8: Kakao i znów owoce

Biszkopty posyp kakao i wyłóż drugą porcję owoców lub cienką warstwę ulubionej konfitury. 

Kakao i znów owoce

Krok 9: Reszta kremu i dekoracja

Na końcu warto wyłożyć po kilka owoców dla dekoracji. Resztę kremu polecam przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wzory. Jeśli zostało Ci trochę kawy, to namocz w niej biszkopty i wciśnij pomiędzy owoce i krem. Gotowe desery najlepiej jest odłożyć do lodówki na minimum dwie godziny i podawać schłodzone. 

Reszta kremu i dekoracja

Tiramisu czekoladowe z owocami, 12

Smacznego. 
Średnia 5.0 / 5 (15 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tiramisu czekoladowe

Jeśli szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości, sięgnij po czekoladowe tiramisu w pucharku! To niezwykle elegancki i smakowity deser, który nadaje się na każdą okazję, od uroczystych kolacji po spontaniczne spotkania z przyjaciółmi. Wyobraź sobie kremowe warstwy mascarpone, przesiąknięte aromatyczną kawą, delikatnie połączone z intensywnym smakiem czekolady i soczystymi owocami. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Najlepsze jest to, że czekoladowe tiramisu w pucharku można przygotowywać przez cały rok. Latem wybierz świeże owoce, takie jak maliny, truskawki czy jagody, które dodadzą deserowi lekkości i koloru. Zimą natomiast doskonale sprawdzą się mrożone owoce czy aromatyczne konfitury, które nadadzą tiramisu głęboki, owocowy akcent. Idealne na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinne uroczystości, a także jako luksusowy dodatek do niedzielnego obiadu. Czekoladowe tiramisu w pucharku to deser, który zawsze zrobi wrażenie i sprawi, że każdy moment stanie się wyjątkowy. Poświęć chwilę, aby samodzielnie przygotować to kulinarne arcydzieło i ciesz się uśmiechami zadowolonych gości! Zobacz też jak zrobić pyszny i super prosty deser z mascarpone. W okresie letnim i nie tylko świetnym deser jest też sernik na zimno stracciatella z dodatkiem galaretki i owoców, lub też bez. Jeśli lubisz kolorowe desery, to zobacz przepis na sernik na zimno z galaretkami