Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Suflet

Suflet

Zapraszam po wspaniały deser pieczony bez użycia mąki. Suflet czekoladowy to przepis niezwykłe prosty do zrobienia, bardzo efektowny i super pyszny. Można go robić przez cały rok i na różne okazje. 

- deser bezglutenowy
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- wiele ciekawych porad oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 6 kokilek

Kaloryczność kcal: 240 w 1 foremce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 4 średnie jajka - 180 g (waga łączna bez skorupek)
  • 60 g masła - trochę ponad 1/4 kostki
  • 115 g czekolady gorzkiej lub pół na pół z mleczną
  • 40 g drobnego cukru - około 3 łyżki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - można pominąć
  • szczypta cream of tartar - można pominąć
  • dodatkowo: odrobina cukru drobnego i masła do wysmarowania o środka foremek

Suflet

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka mogą być wyjęte prosto z lodówki, ale najlepiej jest wyjąć je wcześniej, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 

Foremki do pieczenia: 6 foremek - ramekinów/kokilek o wymiarach zewnętrznych: 8 cm u podstawy i 9 cm u góry oraz wysokość 4 cm (lub trochę mniejsze)
Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 15 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować suflety, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Suflet, 1

Suflet, 2

Suflet czekoladowy

Już na samym początku polecam przygotować sobie foremki do pieczenia. Będzie to 6 foremek - ramekinów/kokilek o wymiarach zewnętrznych: 8 cm u podstawy i 9 cm u góry oraz wysokość 4 cm (lub trochę mniejsze). Każde naczynko do zapiekania dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wysmaruj do środka odrobiną masła i bardzo dokładnie obsyp drobnym cukrem. Niech całe wnętrze kokilek pokrywa cieniutka warstwa masła i cukru. 

Porada: Polecam wsypać sporo cukru do pierwszego naczynka, a nadmiar cukru od razu przesypywać do kolejnego. Potem do kolejnego i kolejnego, aż wszystkie naczynka będą obsypane cukrem. To najszybszy i bardzo ekonomiczny sposób. 

Suflet, 3

Potrzebujesz 115 gramów czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej. Ja polecam łączyć czekoladę gorzką 60 % z dobrej jakości czekoladą mleczną w proporcji pół na pół. Aby uzyskać mniej słodkie, a bardziej kakaowe i wytrawne suflety, polecam użyć wyłącznie czekoladę gorzką. Czekoladę posiekaj drobniej nożem. 
Suflet, 4

Drobno posiekaną czekoladę oraz 60 gramów prawdziwego masła, czyli trochę ponad 1/4 kostki (kostka o wadze 200 gramów) umieść w rondelku o grubym dnie. Masło polecam dla wygody pokroić w drobną kostkę. Ustaw minimalną moc palnika i powolutku roztapiaj masło z czekoladą. Rondelek ma się tylko lekko nagrzewać, a czekolada z masłem powolutku roztapiać (nie gotować). Całość mieszaj cały czas np. przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Gdy masło z czekoladą połączą się i będą idealnie płynne, zdejmij rondelek z palnika  i odstaw do przestudzenia na 3-5 minut. 

Porada: Jeśli nie masz płyty z możliwością ustawienia tak małej mocy, to czekoladę z masłem roztapiaj w kąpieli wodnej. Można to też zrobić w szklanym naczyniu w mikrofalówce. Ustawiasz wówczas małą moc i co 20 sekund mieszasz całość, kontrolując stopień roztopienia składników. 
Suflet, 5

Suflet, 6

Przygotuj sobie szklaną lub metalową miskę. Bardzo dokładnie i ostrożnie oddzielaj białka od żółtek. Żółtka umieszczaj w lekko przestudzonym płynie z masła i czekolady, zaś białka wlewaj do przygotowanej miski. Otrzymałam 70 gramów żółtek oraz 110 gramów białek. Bardzo ważne jest to, by dokładnie oddzielić żółtka od białek. W idealnie czystej misce z białkami nie może się znaleźć nawet odrobina żółtka. Jeśli masz ekstrakt z wanilii, to dodaj go do rondelka z żółtkami i całość wymieszaj  przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Suflet, 7

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Na początek ustaw 210 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. W tym momencie można dosypać do białek niewielką szczyptę cream of tartar (kwaśny winian potasu). Po chwili zacznij dodawać cukier - najlepiej drobny. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty - krócej lub dłużej (duże znacznie ma moc użytego miksera). W taki sposób dodaj cały cukier, czyli 40 gramów cukru drobnego. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Porada: Ta szczypta kwaśnego winianu potasu sprawi, że beza będzie jeszcze ładniejsza, wyższa i stabilniejsza. Jeśli nie masz cream of tartar, to proszek ten zastąp łyżeczką octu lub soku z cytryny. 
Suflet, 8

Krem z rondelka przelej do większej, wygodnej miski. Do kremu zacznij dodawać ubite na sztywno słodkie białko. Ja dodaję je w trzech turach. Po każdej porcji delikatnie mieszam całość szpatułką. W ten sposób połącz krem z bezą. Staraj się nie mieszać całości za długo, by pozostała jak najbardziej puszysta/napowietrzona. Jeśli widzisz jeszcze jakieś jasne smugi, to możesz je zostawić. 

Gotowy do pieczenia "krem" jest tak pyszny, że można go zjeść bez pieczenia. Wystarczy przełożyć go do pucharków i podawać po schłodzeniu. 

Porada: Zanim wyłożysz masę do kokilek, możesz odłożyć ją do schłodzenia, do lodówki. Wystarczy 5-10 minut (dzięki temu masa zrobi się bardziej stabilna i gęstsza, a suflet rośnie jeszcze wyższy). Gotową masę można trzymać w lodówce znacznie dłużej i dopiero po jakimś czasie piec suflety. Jeśli masa ma leżeć w lodówce dłużej niż godzinę, to naczynie należy przykryć przykrywką. Nie polecam jednak przechowywać tak masy dłużej niż jedną dobę. 
Suflet, 9

Suflet, 10

Gotową do pieczenia masę pod suflety, (schodzoną wcześniej lub też nie) rozdziel do przygotowanych do pieczenia naczynek do zapiekania. Naczynka wypełniaj masą, aż do pełna a następnie wyrównaj powierzchnię np. przy pomocy płaskiego noża lub łopatki. Polecam jeszcze przeciągnąć nożem, szpatułką lub kciukiem wokół krawędzi i góry, tworząc "kanał" między ciastem a brzegiem wewnętrznych boków naczynek. Dzięki temu masz pewność, że suflet ładnie wyrośnie do góry i nie wyleje się na boki. 

Wypełnione kokilki umieść na blaszce do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Wybierz o piętro niższą półkę, niż środkową. Od razu po zamknięciu piekarnika zmniejsz temperaturę do 190 stopni (Początkowy podmuch gorącego powietrza sprawi, że ciasto szybko się uniesie, a nieco niższe ciepło pomoże ustabilizować wzrost). Suflety piecz tak maksymalnie przez 15 minut. Suflety powinny ładnie urosnąć sporo ponad krawędź naczynek. 

Kokilki wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Trzeba mieć na uwadze to, że suflety zawsze opadną po upieczeniu. W ciągu kilku minut po upieczeniu znacznie opadną, jednak będą wyższe niż przed umieszczeniem ich w piekarniku. 

Suflet, 11

Suflet, 12

Suflety można podawać jeszcze gorące lub też przestudzone. Podajemy je w naczynkach w których się piekły. Jeszcze ciepły suflet będzie wilgotny i piankowy. Po całkowitym przestudzeniu struktura zrobi się bardziej zwarta i już nie tak mokra. Suflet czekoladowy warto oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Można też dodać bitą śmietanę, świeże owoce lub gałkę lodów: śmietankowe, waniliowe lub czekoladowe.

Całkowicie przestudzone suflety trzymamy w lodówce, najlepiej do trzech dni od upieczenia. 

Wypróbuj też mój przepis na doskonałe brownie czekoladowe.

Smacznego :)

Źródło przepisu z niewielkimi zmianami: sallysbakingaddiction.com

Średnia 4.8 / 5 (328 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Suflet

Soufflé, czyli suflet to deser prosto z Francji.  z początku XVIII wieku. Suflet szykowany jest na bazie pieczonego jajka w połączeniu z różnymi składnikami. Francuzi szykują suflety i na słodko i na słono. U nas najbardziej przyjęła się wersja na słodko i to ta z czekoladą. Zatem suflet czekoladowy jest w naszym kraju chyba najpopularniejszym rodzajem sufletu. Słowo suflet pochodzi z francuskiego czasownika souffler, i oznacza „dmuchać”, „oddychać”, „nadmuchać”. Suflety szykujemy zawsze z jajek z dodatkami. Białka ubija się na sztywno, ponieważ to dzięki bezie suflety tak pięknie rosną. Ponieważ ja szykuję (przynajmniej jak piszę ten przepis) tylko suflety na słodko, to będę pisała głównie o dodatkach do takich właśnie sufletów. Suflety podaję zazwyczaj ze świeżymi owocami oraz ewentualnie z dżemem albo jakiś kremem na bazie śmietanki i wanilii. Jeśli już szykujemy suflety przepis typowy, to zawsze pieczemy je w specjalnym naczynkach. Są to ceramiczne ramekiny, czy też kokilki. Suflet pieczmy zatem w foremkach lub w naczyniach do sufletów. To zazwyczaj szkliwione, okrągłe, porcelanowe pojemniki z płaskim dnem, z nieszkliwionym dnem, pionowymi lub prawie pionowymi bokami i karbowanymi krawędziami zewnętrznymi. Latem uwielbiam podawać suflety z gałką domowych lodów i sosem owocowym. Zimą zostaje cukier puder i ewentualnie słodka śmietanka z wanilią - też pycha! A z ciekawszych deserów spodoba Ci się też moja ulubiona panna cotta. Serdecznie polecam też przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z dżemem. Zapraszam też po idealny przepis na pyszny deser Creme Brulee. Koniecznie zobacz też przepis na lava cake, czyli fondant czekoladowy. Koniecznie sprawdź też przepis na pyszne drożdżówki z morelami, kruszonką i lukrem. 

Suflet czekoladowy

Aby foremki wypełnić puszystym ciastem, trzeba je odpowiednio przygotować. Suflet przepis na słodko jest specyficznym deserem i są pewne etapy jego szykowania, których nie pomijamy. Zawsze więc foremki smaruję od wewnątrz cieniutką warstwą masła i obsypuję cukrem o drobnej rafinadzie. Nadmiar cukru wysypuję. Na suflety przepisy są różne i nie trzeba trzymać się jednej metody. Warto jednak zacząć od prostego przepisu i dopiero potem szukać innych, bardziej zaawansowanych rozwiązań. Polecam więc na początek przynajmniej raz przygotować przepis na suflet, jakikolwiek inny przepis, właśnie idealnie z podanym przepisem. Dopiero potem coś zmieniać, czy ulepszać pod siebie. To tak przy okazji, ponieważ bardzo często czytelnicy szykując pierwszy raz jakiś deser, od razu pytają o nawet kilka zamienników. Polecam więc albo znaleźć przepis ze składnikami, których szukamy albo iść za wybranym przepisem. Wracając jednak do przepisu na suflet. W wersji na słodko natłuszczamy foremkę i posypujemy od środka cukrem. W wersji na słono (z serami i warzywami) zazwyczaj stosujemy bułkę tartą lub parmezan. Tak więc na suflet przepisy różne, ale ja polecam mój, ponieważ jest naprawdę prosty i ciężko jest coś tutaj zepsuć ;) Zapraszam po mój przepis na suflet i życzę smacznego.