Piernik z wiśniami

Piernik z wiśniami

Pyszny, wilgotny, intensywny piernik z wiśniami i przyprawami korzennymi. Bogaty zapach cynamonu i kardamonu, a do tego nuta wiśni :)

Podczas pieczenia tego ciasta koniecznie zerkaj przez szybę piekarnika. Obserwując ciasto, zobaczysz bowiem gotujące się owoce wiśni.. burzący się, gęsty, wiśniowy syrop.  Ciasto zaś, gdzieś tam.. pod spodem, jednak całkowicie pod kontrolą ;-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej - 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g drobnego cukru - pół szklanki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • przyprawy: 2 czubate łyżki kakao, czubata łyżka cynamonu oraz kardamonu
  • 420 g wydrylowanych wiśni - u mnie mrożone
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pomieszczenia (mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki)
Do miski przesiej suche składniki. Wbij jajka, dodaj mleko oraz olej i wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem z hakiem. Ciasto będzie gęste, by ułożone na nim wiśnie nie zatapiały się w nim. Odstaw je na 10 minut. Zamieszaj.

Piekarnik ustaw na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem.

Keksówkę posmaruj od środka odrobiną resztek oleju. Na dno wyłóż i wyrównaj ciasto.

Wiśnie wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż razem z sokiem na ciasto przed samym włożeniem go do nagrzanego piekarnika.

Ciasto piecz około 45 minut.

Po wyłączeniu odczekaj kilka minut. Uchyl drzwi piekarnika na kolejnych kilka minut. Ciasto możesz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Piernik z wiśniami, 1

Ilość wiśni w przepisie wydaję się być ogromna. Pamiętaj jednak o tym, że podczas pieczenia wiśnie gotują się na jego powierzchni. Ilość zawartej w nich wody mocno się redukuje.

Polecam sprawdź też moje pierniczki, a nie tylko na święta bardzo elegancki piernik świąteczny.

Średnia 4.6 / 5 (17 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷