Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

Mięciutkie, wilgotne, lekko kakaowe i pyszne ciasto buraczane na każdą okazję. Wystarczy pogotować buraki, zetrzeć na tarce a następnie połączyć z ciastem. To mój najlepszy przepis na ciasto z burakami. Upiecz je a przekonasz się, że było warto :-)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: średnia forma 15/30 cm.

Składniki:
  • 20 g kakao lub gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g tartych, gotowanych buraków (jedna średnia sztuka)
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 150 g masła lub margaryny
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

Jajka oraz margarynę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Całe buraki bez obierania umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykrywką do miękkości do jednej godziny. Buraki nie muszą być super miękkie - wystarczy, że bez trudności umieścisz w nich widelec. Ostudzone buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Jajka, cukier i miękką margarynę ubijaj w misce przez kilka minut do połączenia składników. Mąkę, kakao oraz proszek i sodę przesiej do miski z ubitymi jajami. Wymieszaj. Jeśli używasz czekolady zamiast kakao zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.

Zważ 200 gramów buraków i dodaj do ciasta. Miksuj całość przez minutę mikserem.

Przygotuj średnią formę np. 15/30 cm. Ciasto należy do tych średnich. U mnie była to szeroka blaszka, więc ciasto mimo, że wyrosło podwójnie nie wygląda jak baba wielkanocna :-) Wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 50 minut do suchego patyczka.

Ciasto buraczane, 1

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (25 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2015-12-17 15:55
Wygląda smacznie :)
2015-12-17 21:04
Świetny pomysł na ciasto :) Nie jadłam jeszcze takiego.
2015-12-17 21:06
Uwielbiam ciasto buraczane, dotąd robiłam tylko w wersji wegańskiej. Może pora wypróbować Twoją :)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-18 09:35
Zachęcam ;-)
2017-10-12 20:41
A gdzie mogę znaleźć przepis na wegańskie ciasto buraczane?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-13 12:00
Wegańskiego ciasta buraczanego jeszcze u mnie nie ma, ale zapiszę je sobie do listy życzeń ;-)
2015-12-17 21:36
Znam to ciacho, a przepis jest i na moim blogu :) Pyszności :)
2015-12-18 00:47
Ostatnio miałam okazję skosztować muffinek buraczanych - przepyszne były, chociaż ja buraków nie lubię. Pewnie to ciasto też dałabym radę zjeść ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-18 09:35
Myślę, że bez problemu.
2015-12-18 23:22
Mniam. Było w naszym domu. Małżonka robiła. My je dodatkowo przekładaliśmy powidłami śliwkowymi i polewaliśmy czekoladą :D Dobrego nigdy za wiele :D
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-19 15:05
Zgadzam się :-)
2016-12-10 22:03
Bardzo lubię ciasta buraczane, a to wygląda bardzo apetycznie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-11 12:44
Dziękuję Basiu i zapraszam do pieczenia :-)
2017-04-03 21:41
Aniu bardzo fajne ciacho :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-04 10:10
Dziękuję :-)
2017-08-30 13:37
Chętnie wypróbuje. Akurat czas na wyrywanie buraków, mamy duże pole i buraków też mamy dużo, więc chętnie spróbuję w domu zrobić nowość :) dziękuję Pani Aniu za bloga, tu są świetne przepisy :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-30 14:01
Dziękuję bardzo ;-) Też bym chciała mieć pole z warzywami...
2017-09-21 18:06
Kolejny hit :-) :-) :-)
Jutro piekę ciasto z buraczków
Zaskoczę rodzinę wyjatkowym i zdrowym ciastem
Dziękuję
2017-10-31 17:54
Aniu jaką inną mąką można zastąpić pszenną (w jakiej ilości?) i czy zamiast margaryny można dodać np. olej kokosowy (jeśli tak to ile?)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-01 15:17
Mąki pszennej tu nie zastąpimy... może owsianą odrobinie mniejszej ilości. Margarynę jak najbardziej możesz zastąpić olejem kokosowym lub masłem.
2017-11-01 15:49
Właśnie się upiekło moje ciasto buraczane 😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-01 16:04
A jakie cudne będzie w przekroju!!!
2017-12-05 18:51
Przepyszne! Robiłam już dwa razy. Przekładam dżemem porzeczkowym własnej roboty, polewam czekoladą a wnuki dekorują lukrem 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 19:35
Super. Ciasto buraczane z dżemem porzeczkowym to bardzo dobre połączenie.
2017-12-19 22:05
Foto
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-20 09:39
👏️👌Piękności!
2018-02-26 20:11
Hej Ania, moglabys podpowiedziec co robię nie tak, że ciasto mi nie rośnie? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-27 09:20
Aniu, musiałabym być z Tobą w kuchni. Mam dwa podejrzenia.. albo za gorące buraki poszły do ciasta, albo za mało ubite jajka z margaryną i cukrem.
2018-02-27 09:23
Jestem z siebie taka dumna. To moje pierwsze w życiu ciasto i wyszło! Nie wiedziałam, że z buraków może wyjść coś tak ładnego i smacznego! Happppyy!!!!!😀😀😀😀😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło czytać Dagmaro🙂
2018-07-15 23:26
Czy można zastąpić buraki takimi suszonymi potartymi. Stosuję je do barszczu. Wrzucam do wody i po 20 minutach są gotowe. Tylko, że one są grubo tarte, ale widzę, że w przepisie też. Czy mikser je zmiksuje? Czy pozostaną takie wyczuwalne?:)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 09:53
Też mam takie buraczki w domu, ale jeszcze ich nie używałam, bo teraz ją (lato) takie piękne i jędrne buraki. Myślę jednak, że jeśli je dobrze namoczysz a potem osuszysz z nadmiaru wody to będą ok. Polecam jednak użyć świeżych buraków.

Buraczane ciasto czekoladowe

Pyszne i wilgotne ciasto z burakami tartymi. To niezwykle proste do zrobienia i cudnie wyglądające ciasto buraczane polecam upiec chociaż raz na jakiś czas. Jest niezwykle smaczne i puszyste. Masę na ciasto można też przygotować w maszynce typu Thermomix.

Ciasto buraczane

Ciasta z dodatkiem warzyw są bardzo ciekawe. Ciasto buraczane ma niezwykle intensywny kolor. W połączeniu z kakao lub czekoladą wygląda nieziemsko. Jeśli użyjesz zamiast masła oleju kokosowego, zrobisz ciasto buraczane dietetyczne, czyli fit :-) Jeśli lubisz piec ciasta, to polecam Ci częściej zaglądać i wertować moje przepisy na ciasta