Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

Mięciutkie, wilgotne, lekko kakaowe i pyszne ciasto buraczane na każdą okazję. Wystarczy pogotować buraki, zetrzeć na tarce a następnie połączyć z ciastem. To mój najlepszy przepis na ciasto z burakami. Upiecz je a przekonasz się, że było warto :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: średnia forma 15/30 cm.

Składniki:
  • 20 g kakao lub gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g tartych, gotowanych buraków (jedna średnia sztuka)
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 150 g masła lub margaryny
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

Jajka oraz margarynę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Całe buraki bez obierania umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykrywką do miękkości do jednej godziny. Buraki nie muszą być super miękkie - wystarczy, że bez trudności umieścisz w nich widelec. Ostudzone buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Jajka, cukier i miękką margarynę ubijaj w misce przez kilka minut do połączenia składników. Mąkę, kakao oraz proszek i sodę przesiej do miski z ubitymi jajami. Wymieszaj. Jeśli używasz czekolady zamiast kakao zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.

Zważ 200 gramów buraków i dodaj do ciasta. Miksuj całość przez minutę mikserem.

Przygotuj średnią formę np. 15/30 cm. Ciasto należy do tych średnich. U mnie była to szeroka blaszka, więc ciasto mimo, że wyrosło podwójnie nie wygląda jak baba wielkanocna :-) Wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 50 minut do suchego patyczka.

Ciasto buraczane, 1

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (119 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Buraczane ciasto czekoladowe

Pyszne i wilgotne ciasto z burakami tartymi. To niezwykle proste do zrobienia i cudnie wyglądające ciasto buraczane polecam upiec chociaż raz na jakiś czas. Jest niezwykle smaczne i puszyste. Masę na ciasto można też przygotować w maszynce typu Thermomix.

Ciasto buraczane

Ciasta z dodatkiem warzyw są bardzo ciekawe. Ciasto buraczane ma niezwykle intensywny kolor. W połączeniu z kakao lub czekoladą wygląda nieziemsko. Jeśli użyjesz zamiast masła oleju kokosowego, zrobisz ciasto buraczane dietetyczne, czyli fit :-) Jeśli lubisz piec ciasta, to polecam Ci częściej zaglądać i wertować moje przepisy na ciasta