Ciasto buraczane

Ciasto buraczane

Mięciutkie, wilgotne, lekko kakaowe..
Upiecz a przekonasz się, że było warto :-)

Ilość porcji: 10-12

Składniki:
• 20 g kakao lub gorzkiej czekolady
• 200 g mąki pszennej
• 150 g drobnego cukru
• 200 g tartych, gotowanych buraków (jedna średnia sztuka)
• 3 duże lub 4 małe jajka
• 150 g margaryny
• po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

Jajka oraz margarynę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Całe buraki bez obierania (ugotuj ich więcej i zrób domową ćwikłę - przepis tutaj) umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykrywką do miękkości do jednej godziny. Buraki nie muszą być super miękkie - wystarczy, że bez trudności umieścisz w nich widelec. Ostudzone buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Jajka, cukier i miękką margarynę ubijaj w misce przez kilka minut do połączenia składników.

Mąkę, kakao oraz proszek i sodę przesiej do miski z ubitymi jajami. Wymieszaj. Jeśli używasz czekolady zamiast kakao zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.

Zważ 200 gramów buraków i dodaj do ciasta. Miksuj całość przez minutę mikserem.

Przygotuj dowolną keksówkę lub formę. Ciasto należy do tych średnich. U mnie była to szeroka blaszka, więc ciasto mimo, że wyrosło podwójnie nie wygląda jak baba wielkanocna :-) Wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 50 minut do suchego patyczka.

ciasto-buraczane-najlepsze-i-najprostsze-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agnieszka - Polska Zupa
2015-12-17 15:55
Wygląda smacznie :)
Gosia
2015-12-17 21:04
Świetny pomysł na ciasto :) Nie jadłam jeszcze takiego.
Dotee
2015-12-17 21:06
Uwielbiam ciasto buraczane, dotąd robiłam tylko w wersji wegańskiej. Może pora wypróbować Twoją :)
Ania
2015-12-18 09:35
Zachęcam ;-)
Nieidealnaanna
2015-12-17 21:36
Znam to ciacho, a przepis jest i na moim blogu :) Pyszności :)
Magdalena, ZebraVPaski
2015-12-18 00:47
Ostatnio miałam okazję skosztować muffinek buraczanych - przepyszne były, chociaż ja buraków nie lubię. Pewnie to ciasto też dałabym radę zjeść ;)
Ania
2015-12-18 09:35
Myślę, że bez problemu.
Artur
2015-12-18 23:22
Mniam. Było w naszym domu. Małżonka robiła. My je dodatkowo przekładaliśmy powidłami śliwkowymi i polewaliśmy czekoladą :D Dobrego nigdy za wiele :D
Ania
2015-12-19 15:05
Zgadzam się :-)
Barbara
2016-12-10 22:03
Bardzo lubię ciasta buraczane, a to wygląda bardzo apetycznie :-)
Ania
2016-12-11 12:44
Dziękuję Basiu i zapraszam do pieczenia :-)
Marzena
2017-04-03 21:41
Aniu bardzo fajne ciacho :-)
Ania
2017-04-04 10:10
Dziękuję :-)