Ciasto buraczane
Mięciutkie, wilgotne, lekko kakaowe i pyszne ciasto buraczane na każdą okazję. Wystarczy pogotować buraki, zetrzeć na tarce a następnie połączyć z ciastem. To mój najlepszy przepis na ciasto z burakami. Upiecz je a przekonasz się, że było warto :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: średnia forma 15/30 cm.
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 20 g kakao lub gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 200 g tartych, gotowanych buraków (jedna średnia sztuka)
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 150 g masła lub margaryny
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
Jajka oraz margarynę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Całe buraki bez obierania umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykrywką do miękkości do jednej godziny. Buraki nie muszą być super miękkie - wystarczy, że bez trudności umieścisz w nich widelec. Ostudzone buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Jajka, cukier i miękką margarynę ubijaj w misce przez kilka minut do połączenia składników. Mąkę, kakao oraz proszek i sodę przesiej do miski z ubitymi jajami. Wymieszaj. Jeśli używasz czekolady zamiast kakao zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.
Zważ 200 gramów buraków i dodaj do ciasta. Miksuj całość przez minutę mikserem.
Przygotuj średnią formę np. 15/30 cm. Ciasto należy do tych średnich. U mnie była to szeroka blaszka, więc ciasto mimo, że wyrosło podwójnie nie wygląda jak baba wielkanocna :-) Wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego.