Jak zrobić zakwas do barszczu białego

Jak zrobić zakwas do barszczu białego

Prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie idealnego zakwasu pod biały barszcz. To według mnie najlepszy przepis na zakwas do wielkanocnego barszczu. 

Zobacz też przepis na zakwas buraczany do barszczu na wigilię. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas kiszenia: 7 dni
Ilość porcji: 600 ml

Składniki:
  • 500 ml wody przegotowanej
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku

Jaka mąka do zakwasu na biały barszcz?
Zakwas na biały barszcz robi się z mąki pszennej. Najlepsza będzie mąka pełnoziarnista, razowa lub orkiszowa.

Czym się różni zakwas na żur od zakwasu na barszcz biały?
Zakwas na biały barszcz szykujemy z mąki pszennej. Zakwas na żurek szykuje się z mąki żytniej bez dodatku majeranku w składzie. Czyli mąka, żytnia, woda, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, ale bez majeranku. Oto cała różnica między zakwasami :-)

WYKONANIE
Przygotuj duży słoik. Wlej przegotowaną, letnią wodę. Dodaj mąkę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz majeranek. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Odstaw do szafki, schowka w nienasłonecznione miejsce. Mieszaj 1-2 razy dziennie przez 7-8 dni. 

Zakwas już po 3 dniach zmieni zapach. Po 5 dniach może być już gotowy do użycia. Im dłużej będzie się kisił, tym będzie mocniejszy.

Jak przechowywać zakwas?
Jeśli nie chcesz użyć zakwasu od razu, po 7-8 dniach kiszenia możesz umieść go w lodówce. Wcześniej jednak usuń czosnek, ziele i liście laurowe. Najlepiej przecedzić zakwas przez gęste sito. Przykryj słoik gazą i tylko delikatnie nałóż zakrętkę, by pozostawić przepływa powietrza. Zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zakwas przed zamieszaniem:
jak-zrobic-zakwas-do-barszczu-bialego-1

Zakwas po wymieszaniu:
jak-zrobic-zakwas-do-barszczu-bialego-2

Pojawiła się pianka.. co robić?
Na powierzchni może się pojawić jasna piana.. to naturalne w procesie fermentacji. Pianę możesz co 2 dzień usunąć z powierzchni. 

Jak przyspieszyć proces kiszenia zakwasu?
Aby zakwas szybciej się ukisił można do niego wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Możesz również dodać kawałek ususzonego chleba, ale tylko takiego, który był pieczony na zakwasie. Chodzi o to, by pobudzić produkcję kwasu mlekowego.  

Udanego gotowania!

Średnia 4.9 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl