Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Sprawdzony sposób na zakwas do barszczu białego. To najlepszy przepis na zakwas do wielkanocnego barszczu. A do tego jest bardzo prosty do zrobienia. Aby zrobić zakwas potrzebujesz tylko kilku składników. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas kiszenia: 7 dni
Liczba porcji: 600 ml

Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 500 ml wody przegotowanej
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku

Zakwas na barszcz biały

Jaka mąka do zakwasu na biały barszcz: Zakwas na biały barszcz robi się z mąki pszennej. Najlepsza będzie mąka pełnoziarnista, razowa lub orkiszowa. 

Czym się różni zakwas na żur od zakwasu na barszcz biały?
Zakwas na biały barszcz szykujemy z mąki pszennej. Zakwas na żur szykuje się z mąki żytniej (razowej) bez dodatku majeranku w składzie. Czyli mąka, żytnia, woda, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, ale bez majeranku. Bardzo często jednak szykuje się też żurek, który jest zabielany śmietaną. To taka lżejsza wersja żuru, która bardzo często nie jest postna. Wówczas w wielu przepisach regionalnych dodaje się też majeranek, kiełbasę, boczek.. 

Jak zrobić zakwas do barszczu białego:
Przygotuj duży słoik. Wlej przegotowaną, letnią wodę. Dodaj mąkę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz majeranek. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Odstaw do szafki, schowka w nienasłonecznione miejsce. Mieszaj 1-2 razy dziennie przez 7-8 dni. 

Zakwas już po 3 dniach zmieni zapach. Po 5 dniach może być już gotowy do użycia. Im dłużej będzie się kisił, tym będzie mocniejszy. 

Jak przechowywać zakwas do białego barszczu:
Jeśli nie chcesz użyć zakwasu od razu, po 7-8 dniach kiszenia możesz umieść go w lodówce. Wcześniej jednak usuń czosnek, ziele i liście laurowe. Najlepiej przecedzić zakwas przez gęste sito. Przykryj słoik gazą i tylko delikatnie nałóż zakrętkę, by pozostawić przepływa powietrza. Zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zakwas przed zamieszaniem:

Zakwas na barszcz biały, 1

Zakwas po zamieszaniu:
Zakwas na barszcz biały, 2

Pojawiła się pianka.. co robić?
Na powierzchni może się pojawić jasna piana.. to naturalne w procesie fermentacji. Pianę możesz co 2 dzień usunąć z powierzchni. 

Jak przyspieszyć proces kiszenia zakwasu?
Aby zakwas szybciej się ukisił można do niego wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Możesz również dodać kawałek ususzonego chleba, ale tylko takiego, który był pieczony na zakwasie. Chodzi o to, by pobudzić produkcję kwasu mlekowego.  

Zobacz najlepszy przepis na barszcz biały wielkanocny z użyciem zakwasu.

Zakwas na barszcz biały, 3

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (897 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zakwas na barszcz biały

Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć płatków owsianych. Zrobisz wtedy zakwas na barszcz biały z płatków owsianych. Wystarczy podmienić mąkę na płatki w w tej samej ilości co w przepisie. Zapraszam po mój przepis na barszcz biały na zakwasie oraz barszcz biały bez zakwasu. Jeśli jednak chcesz wiedzieć jak zrobić zakwas na barszcz biały, to zapraszam po przepis. To bardzo prosty i sprawdzony przepis na zakwas do barszczu białego

Zakwas na biały barszcz

Polecam Ci mój zakwas na barszcz bialy. Można oczywiście zakupić gotowy zakwas, ale zrobienie go w domu jest bardzo proste i nie ma takiej potrzeby. Bardzo prosto możesz też samodzielnie zrobić inne zakwasy. Zakwas do barszczu czerwonego można też użyć do zrobienia pysznego i zdrowego napoju. Zobacz mój przepis na zakwas buraczany do barszczu. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe zupy