Jak zrobić zakwas do barszczu białego

Jak zrobić zakwas do barszczu białego

Sprawdzony sposób na zakwas do barszczu białego. To najlepszy przepis na zakwas do wielkanocnego barszczu. A do tego jest bardzo prosty do zrobienia. Aby zrobić zakwas potrzebujesz tylko kilku składników. 

A skoro zakwas, to i barszcz biały. Zobacz mój przepis na barszcz biały na zakwasie

Reklama

 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas kiszenia: 7 dni
Ilość porcji: 600 ml

 

Składniki:
  • 500 ml wody przegotowanej
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku


Jaka mąka do zakwasu na biały barszcz?
Zakwas na biały barszcz robi się z mąki pszennej. Najlepsza będzie mąka pełnoziarnista, razowa lub orkiszowa. 

 

Czym się różni zakwas na żur od zakwasu na barszcz biały?

Zakwas na biały barszcz szykujemy z mąki pszennej. Zakwas na żur szykuje się z mąki żytniej (razowej) bez dodatku majeranku w składzie. Czyli mąka, żytnia, woda, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, ale bez majeranku. Bardzo często jednak szykuje się też żurek, który jest zabielany śmietaną. To taka lżejsza wersja żuru, która bardzo często nie jest postna. Wówczas w wielu przepisach regionalnych dodaje się też majeranek, kiełbasę, boczek.. 

Jak zrobić zakwas do barszczu białego:

Przygotuj duży słoik. Wlej przegotowaną, letnią wodę. Dodaj mąkę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz majeranek. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Odstaw do szafki, schowka w nienasłonecznione miejsce. Mieszaj 1-2 razy dziennie przez 7-8 dni. 

Zakwas już po 3 dniach zmieni zapach. Po 5 dniach może być już gotowy do użycia. Im dłużej będzie się kisił, tym będzie mocniejszy. 

Jak przechowywać zakwas do białego barszczu:

Jeśli nie chcesz użyć zakwasu od razu, po 7-8 dniach kiszenia możesz umieść go w lodówce. Wcześniej jednak usuń czosnek, ziele i liście laurowe. Najlepiej przecedzić zakwas przez gęste sito. Przykryj słoik gazą i tylko delikatnie nałóż zakrętkę, by pozostawić przepływa powietrza. Zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zakwas przed zamieszaniem:

Jak zrobić zakwas do barszczu białego, 1

Zakwas po zamieszaniu:

Jak zrobić zakwas do barszczu białego, 2

Pojawiła się pianka.. co robić?
Na powierzchni może się pojawić jasna piana.. to naturalne w procesie fermentacji. Pianę możesz co 2 dzień usunąć z powierzchni. 

Jak przyspieszyć proces kiszenia zakwasu?
Aby zakwas szybciej się ukisił można do niego wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Możesz również dodać kawałek ususzonego chleba, ale tylko takiego, który był pieczony na zakwasie. Chodzi o to, by pobudzić produkcję kwasu mlekowego.  

Zobacz najlepszy przepis na barszcz biały wielkanocny!


Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (30 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Gosia
2018-03-22 15:31
Jaki typ maki ??
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-22 16:44
Do zrobienia zakwasu na barszcz biały najlepsza będzie mąka pszenna pełnoziarnista razowa typ. 2000. Mąka pszenna graham typ. 1850 również będzie dobra.
Gosia
2018-04-04 12:46
Witam.
Mam zakwas orkiszowy, który wykorzystuję do robienia chleba. Mogę jakoś go wykorzystać, żeby zrobić zakwas na barszcz? Bez czekania tych kilku dni ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-04 14:49
Myślę, że tak Gosiu.
Gosia
2018-04-04 15:16
Czyli po prostu mieszam wszystkie podane wyżej składniki ale zamiast kilka łyżek mąki dodaję kilka łyżek tegoż zakwasu, który mam? Dzień lub dwa i byłby dobry zakwas na barszczyk? Nie eksperymentowałam nigdy w kuchni...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-04 19:45
Pewnie nie będzie to gęsty barszczyk, ale wyjdzie smacznie.

Jak zrobić samemu barszcz biały

Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć płatków owsianych. Zrobisz wtedy zakwas na barszcz biały z płatków owsianych. Wystarczy podmienić mąkę na płatki w w tej samej ilości co w przepisie. Zapraszam po mój przepis na barszcz biały domowy na zakwasie oraz barszcz biały bez zakwasu

Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony

Zakwas do barszczu czerwonego można też użyć do zrobienia pysznego i zdrowego napoju. Zobacz mój przepis na zakwas buraczany do barszczu. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe zupy