Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Te babeczki to najbardziej sprawdzony przepis na udany wypiek z dynią. Babeczki dyniowe pieczone na oleju wychodzą puszyste i wilgotne. Nie musisz nawet szykować pulpy z dyni. Wystarczy zetrzeć ją na tarce!

Do babeczek dyniowych dodałam trochę cynamonu oraz kawałki gorzkiej czekolady. Oba te składniki można śmiało pominąć w przepisie. To zależy od Ciebie i tego na co masz ochotę. Babeczki  polecam piec nie tylko na Halloween, ale i na co dzień żadnej bez okazji. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 10 sporych babeczek

Kaloryczność kcal: 270 w 1 dużej babeczce
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g tartej dyni
  • 4 średnie jajka
  • 150 g cukru drobnego
  • 120 g oleju roślinnego
  • łyżeczka cynamonu
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 60 g dropsów z czekolady

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Z podanej ilości składników upiekłam 10 dużych babeczek. Użyłam sztywnych papilotek o średnicy 6,5 cm u podstawy i wysokości 6 cm. Jeśli użyjesz klasycznych papilotek pergaminowych, to zapewne otrzymasz około 12 babeczek. 

Do upieczenia babeczek dyniowych użyłam mąki pszennej tortowej. 200 gramów takiej mąki to pełna szklanka i dwie łyżki stołowe mąki. 150 gramów cukru drobnego, to około pół szklanki. Użyłam oleju ryżowego. 120 gramów to około 3/5 szklanki oleju. Do babeczek dyniowych użyłam gotowych dropsów z gorzkiej czekolady. 60 gramów dropsów, to pełna garść czekolady w kawałkach. Możesz też samodzielnie posiekać czekoladę przy pomocy noża.

Babeczki dyniowe, 1

Babeczki dyniowe

Moje babeczki dyniowe szykuje się błyskawicznie. Używasz dyni surowej, którą wystarczy zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Jeśli tylko mam taką możliwość, to sięgam po dynę Muscat de Provence. To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. Smak i struktura miąższu dyni muskatowej przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Z dyni Hokkaido i dyni piżmowej też wyją Ci pyszne babeczki dyniowe.

Dynię umyj i obierz ze skóry. Usuń pestki oraz włókna. Dynię zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Potrzebujesz 200 gramów tartej dyni. 

Babeczki dyniowe, 2

W mniejszym naczyniu umieść razem mąkę, cynamon, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Suche składniki bardzo dokładnie wymieszaj lub przesiej do drugiego naczynia. 
Babeczki dyniowe, 3

W większej, szklanej lub metalowej misce umieść razem jajka oraz cukier drobny. Całość miksuj przynajmniej cztery minuty na wysokich obrotach. Ma Ci powstać puszysty i dobrze napowietrzony puch jajeczny z cukrem.

Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać olej roślinny. Odstaw mikser. Do miski dodaj całą startą dynię oraz czekoladę. Możesz użyć gotowych dropsów lub kawałki czekolady posiekać drobno nożem. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką.
Babeczki dyniowe, 4

Babeczki dyniowe, 5

Na koniec wsyp jeszcze całą mieszankę suchych składników. Ciasto wymieszaj delikatnie i powoli przy pomocy łyżki. Mieszaj ciasto tylko do połączenia się składników.
Babeczki dyniowe, 6

Babeczki dyniowe możesz piec w papierowych papilotkach z pergaminu, w sztywnych kubeczkach z papieru lub też w foremkach metalowych.

Wybierając foremki metalowe wystarczy, że od środka wysmarujesz je odrobiną oleju a następnie przy pomocy łyżki wyłożysz ciasto. Zostaw około 1.5 m wolnej przestrzeni od wewnątrz foremki, ponieważ babeczki dyniowe rośną w trakcie pieczenia. 

Druga możliwość to elastyczne papilotki z pergaminu. Z tej porcji wychodzi 12 babeczek z papilotek o średnicy przy rantach 7 cm. Średnica przy denku wynosi 5 cm. Należy je dodatkowo umieścić w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki. Nie smarujesz niczym papilotek a ciasto wykładasz tak samo, jak w przypadku foremek metalowych. 

Uwaga: Jeśli wyłożysz ciasto do papilotek bez usztywnienia, foremki rozejdą się i babeczki nie będą wyglądać atrakcyjnie. Ciasto zaś może się wylać w trakcie pieczenia.
Babeczki dyniowe, 7

Trzecia metoda to użycie kartonowych kubeczków do pieczenia. Takich kubeczków użyłam ja. Użyłam sztywnych papilotek o średnicy 6,5 cm u podstawy i wysokości 6 cm. Do dziesięciu kubeczków wyłożyłam ciasto na babeczki dyniowe. Zostawiłam około 1.5 m wolnej przestrzeni od wewnątrz foremki.

Niezależnie od tego jakich foremek używasz.. babeczki dyniowe umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Babeczki w papilotkach i w formie pieką się około 5 minut dłużej niż te pieczone w kartonikach. Moje babeczki w kubeczkach piekły się 35 minut. Aby sprawdzić, czy babeczki są już upieczone umieść w wybranej babeczce drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że babeczki są już gotowe.

Po upieczeniu babeczek lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babeczki z pieca.

Babeczki dyniowe, 8

Babeczki dyniowe, 9

Babeczki dyniowe, 10

Po przestudzeniu babeczki dyniowe należy zawinąć w papier i folię i trzymać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce). Dobrze przechowywane babeczki dyniowe zachowują świeżość przed kilka dni.

Babeczki możesz udekorować. Polecam przepis na lukier królewski lub lukier cytrynowy

Sprawdź też moją drugą wersję na pyszne muffiny dyniowe

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (430 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babeczki dyniowe

Babeczki i domowe muffinki to słodkości, po które najchętniej sięgają dzieci. Babeczki dyniowe są też idealne na wszelkiego typu przyjęcia i spotkania rodzinne, czy święta. Jedna babeczka, to jedna wygodna porcja. Nie trzeba kroić ciasta. Każdy łapie w rękę wybraną babeczkę i zajada. Babeczki dyniowe można też dowolnie udekorować. Może to być zwykły cukier puder lub polewa z białej czekolady. Do każdego lukru można też dodać barwnik spożywczy, by otrzymać np. czarny lub pomarańczowy lukier. Takie babeczki dyniowe na Halloween byłyby super! Babeczki dyniowe z tartej surowej dyni robi się najszybciej.

Babeczki dyniowe z czekoladą

Moje babeczki dyniowe wzbogaciłam o dodatek cynamonu oraz dropsów z czekolady. Wychodzą wtedy jeszcze pyszniejsze. Możesz śmiało pominąć w babeczkach oba te składniki. Babeczki dyniowe bez cynamonu będą też bardziej pomarańczowe. Babeczki dyniowe szykuję z olejem roślinnym. Wychodzą wówczas tańsze niż z masłem. A przy tym są super wilgotne i bardzo długo zachowują świeżość. Babeczki dyniowe z cynamonem i czekoladą piekę zazwyczaj od razu z początkiem sezonu na dynie. Wyjątkową atrakcją są zawsze w szkole. Warto babeczki dyniowe zabrać na szkolny kiermasz lub po prostu, by poczęstować nimi kolegów. Ze słodkości z dynią polecam też ciasto dyniowe oraz słodkie racuchy z dyni. Koniecznie zobacz też mój przepis na dynię Hokkaido.. pieczona dynia Hokkaido. A jak już upieczesz dynię to ugotuj zupę. Zupa dyniowa to must have na jesień.