Babeczki dyniowe
Te babeczki to najbardziej sprawdzony przepis na udany wypiek z dynią. Babeczki dyniowe pieczone na oleju wychodzą puszyste i wilgotne. Nie musisz nawet szykować pulpy z dyni. Wystarczy zetrzeć ją na tarce!
Do babeczek dyniowych dodałam trochę cynamonu oraz kawałki gorzkiej czekolady. Oba te składniki można śmiało pominąć w przepisie. To zależy od Ciebie i tego na co masz ochotę. Babeczki polecam piec nie tylko na Halloween, ale i na co dzień żadnej bez okazji.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 10 sporych babeczek
Kaloryczność kcal: 270 w 1 dużej babeczce
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g tartej dyni
- 4 średnie jajka
- 150 g cukru drobnego
- 120 g oleju roślinnego
- łyżeczka cynamonu
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 60 g dropsów z czekolady
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Z podanej ilości składników upiekłam 10 dużych babeczek. Użyłam sztywnych papilotek o średnicy 6,5 cm u podstawy i wysokości 6 cm. Jeśli użyjesz klasycznych papilotek pergaminowych, to zapewne otrzymasz około 12 babeczek.
Do upieczenia babeczek dyniowych użyłam mąki pszennej tortowej. 200 gramów takiej mąki to pełna szklanka i dwie łyżki stołowe mąki. 150 gramów cukru drobnego, to około pół szklanki. Użyłam oleju ryżowego. 120 gramów to około 3/5 szklanki oleju. Do babeczek dyniowych użyłam gotowych dropsów z gorzkiej czekolady. 60 gramów dropsów, to pełna garść czekolady w kawałkach. Możesz też samodzielnie posiekać czekoladę przy pomocy noża.
Babeczki dyniowe
Moje babeczki dyniowe szykuje się błyskawicznie. Używasz dyni surowej, którą wystarczy zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Jeśli tylko mam taką możliwość, to sięgam po dynę Muscat de Provence. To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. Smak i struktura miąższu dyni muskatowej przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Z dyni Hokkaido i dyni piżmowej też wyją Ci pyszne babeczki dyniowe.
Dynię umyj i obierz ze skóry. Usuń pestki oraz włókna. Dynię zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Potrzebujesz 200 gramów tartej dyni.
W mniejszym naczyniu umieść razem mąkę, cynamon, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Suche składniki bardzo dokładnie wymieszaj lub przesiej do drugiego naczynia.
W większej, szklanej lub metalowej misce umieść razem jajka oraz cukier drobny. Całość miksuj przynajmniej cztery minuty na wysokich obrotach. Ma Ci powstać puszysty i dobrze napowietrzony puch jajeczny z cukrem.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać olej roślinny. Odstaw mikser. Do miski dodaj całą startą dynię oraz czekoladę. Możesz użyć gotowych dropsów lub kawałki czekolady posiekać drobno nożem. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką.
Na koniec wsyp jeszcze całą mieszankę suchych składników. Ciasto wymieszaj delikatnie i powoli przy pomocy łyżki. Mieszaj ciasto tylko do połączenia się składników.
Babeczki dyniowe możesz piec w papierowych papilotkach z pergaminu, w sztywnych kubeczkach z papieru lub też w foremkach metalowych.
Wybierając foremki metalowe wystarczy, że od środka wysmarujesz je odrobiną oleju a następnie przy pomocy łyżki wyłożysz ciasto. Zostaw około 1.5 m wolnej przestrzeni od wewnątrz foremki, ponieważ babeczki dyniowe rośną w trakcie pieczenia.
Druga możliwość to elastyczne papilotki z pergaminu. Z tej porcji wychodzi 12 babeczek z papilotek o średnicy przy rantach 7 cm. Średnica przy denku wynosi 5 cm. Należy je dodatkowo umieścić w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki. Nie smarujesz niczym papilotek a ciasto wykładasz tak samo, jak w przypadku foremek metalowych.
Uwaga: Jeśli wyłożysz ciasto do papilotek bez usztywnienia, foremki rozejdą się i babeczki nie będą wyglądać atrakcyjnie. Ciasto zaś może się wylać w trakcie pieczenia.
Trzecia metoda to użycie kartonowych kubeczków do pieczenia. Takich kubeczków użyłam ja. Użyłam sztywnych papilotek o średnicy 6,5 cm u podstawy i wysokości 6 cm. Do dziesięciu kubeczków wyłożyłam ciasto na babeczki dyniowe. Zostawiłam około 1.5 m wolnej przestrzeni od wewnątrz foremki.
Niezależnie od tego jakich foremek używasz.. babeczki dyniowe umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Babeczki w papilotkach i w formie pieką się około 5 minut dłużej niż te pieczone w kartonikach. Moje babeczki w kubeczkach piekły się 35 minut. Aby sprawdzić, czy babeczki są już upieczone umieść w wybranej babeczce drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że babeczki są już gotowe.
Po upieczeniu babeczek lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babeczki z pieca.
Po przestudzeniu babeczki dyniowe należy zawinąć w papier i folię i trzymać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce). Dobrze przechowywane babeczki dyniowe zachowują świeżość przed kilka dni.
Babeczki możesz udekorować. Polecam przepis na lukier królewski lub lukier cytrynowy.
Sprawdź też moją drugą wersję na pyszne muffiny dyniowe.
Smacznego.