Dyniowe racuchy drożdżowe

Dyniowe racuchy drożdżowe

Oto jeden z moich ulubionych przepisów z dynią. Racuchy drożdżowe dyniowe szykuję zazwyczaj dla moich dzieci, które skutecznie przypominają mi o nich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni. 

Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe. To też świetne propozycje na jesienne imprezy oraz na Halloween.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 dużych racuchów

Kalorie: 132 w 1 racuchu

Składniki:
  • 200 g obranej dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 240 g
  • 2 żółtka jajek
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Dodatkowy czas potrzebny na przygotowanie racuchów drożdżowych z dynią:
- wyrastanie ciasta: minimum 20 minut (najlepiej 60 minut)
- gotowanie dyni na mleku: 20 minut

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru użytego do oprószenia usmażonych racuchów.

Żółtka jajek oraz mleko powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam mleko w mikrofalówce, do temperatury 30 stopni. Białka z jajek możesz wykorzystać do zrobienia bezy. Polecam przepis na blaty bezowe do tortu

Cukier wanilinowy możesz zastąpić dwiema łyżkami cukru zwykłego lub trzcinowego, oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Pół łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona wyjęte z laski wanilii będą jeszcze lepsze. Dyniowe racuchy drożdżowe najpyszniejsze wychodzą zawsze z dyni Muscat de Provence. To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. To dynia typowo deserowa. Smak i struktura miąższu przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Coś wspaniałego! Z dyni Hokkaido i dyni piżmowej też wyją Ci pyszne racuchy. 

Dyniowe racuchy drożdżowe, 1

Dyniowe racuchy drożdżowe

W szklanej lub metalowej misce umieść 1,5 szklanki mąki pszennej, czyli 240 gramów mąki np. tortowej. Wlej również pół szklanki ciepłego mleka. Dodaj dwa żółtka jajek oraz szczyptę soli i jedną łyżkę cukru wanilinowego. Na koniec pokrusz jeszcze 30 gramów świeżych drożdży. Możesz też użyć drożdży suchych. Jedna saszetka o wadze 7 gramów wystarczy.  

Dyniowe racuchy drożdżowe, 2

Całość wymieszaj dokładnie czystymi dłońmi. Wyrabiaj tylko chwilę. Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na minimum 20 minut. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam zostawić ciasto nawet na godzinę. Wyrośnie wówczas trzykrotnie.
Dyniowe racuchy drożdżowe, 3

Ciasto na racuchy drożdżowe z dynią już po wyrastaniu w cieple. 
Dyniowe racuchy drożdżowe, 4

W trakcie, gdy ciasto wyrasta przygotuj sobie dynię. Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Potrzebujesz 200 gramów surowego miąższu dyni. Miąższ pokrój w kostkę wielkości około 1,5 cm. Kawałki dyni umieść w rondelku. Wlej pół szklanki mleka i wsyp łyżkę cukru wanilinowego. Zagotuj mleko z dynią. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość około 20 minut bez przykrywki. Co kilka minut zamieszaj delikatnie w rondelku. Jak tylko dynia zmięknie możesz ją wyłączyć a rondelek z zawartością odstawić na blat kuchenny do całkowitego przestudzenia.
Dyniowe racuchy drożdżowe, 5

Gotowa dynia na mleku.
Dyniowe racuchy drożdżowe, 6

Całą zawartość przestudzonej dyni na mleku umieść w misce z wyrośniętym ciastem drożdżowym. Zauważ, że kawałki dyni częściowo naturalnie się rozpadły a częściowo pozostały w większych kawałkach. Nie należy rozgniatać, czy miksować takiej dyni na gładko. Kawałki dyni smakują i wyglądają świetnie w usmażonych racuszkach. 
Dyniowe racuchy drożdżowe, 7

Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw na kilka minut. Ciasto znowu zacznie rosnąć.

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Na patelnię włóż odrobinę masła klarowanego, oleju ryżowego lub oleju kokosowego. Poczekaj aż olej lub masło z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj dwie pełne łyżki stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 3 racuchy drożdżowe z dynią.

Racuchy smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim racuszki dyniowe przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Racuchy najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej. 

 

Usmażyłam 4 parte placków po 3 sztuki na patelnię. Po każdej partii dodawałam odrobinę masła i zużyłam łącznie niecałe dwie łyżki masła klarowanego. Usmażone racuchy drożdżowe dyniowe nie są bardzo słodkie, więc można je śmiało oprószyć cukrem pudrem, polać syropem lub podać z domowym dżemem. Polecam dżem morelowy.. pycha!

Dyniowe racuchy drożdżowe, 8

Dyniowe racuchy drożdżowe, 9

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (46 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/142003

Komentarze

2018-11-03 04:13
Pani Aniu, czy racuchy można zamrażać? Czy będą dobre po odmrożeniu?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-03 09:25
Nigdy ich nie mroziłam Elu..
2018-10-27 15:11
Są bardzo smaczne, polecam ! Dyniowe racuchy drożdżowe.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-27 18:41
Śliczny kolor Magdaleno. Racuszki wyglądają bardzo apetycznie. 🙂
2018-10-27 15:10
Jak powiedziałam tak zrobiłam ,racuszki gotowe ,wyszły super i pyszne 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo 👏️👏️
2018-10-23 20:11
Wspaniałe racuchy, wybitny smak😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne😍

Dyniowe racuchy drożdżowe

Uwielbiam szykować wszelkie ciasta oraz racuszki z użyciem drożdży. Bardzo lubię patrzeć na wyrastające ciasto. Sam smak ciasta drożdżowego zawsze sprawia, że przypominają mi się czasy dzieciństwa. Klasyczne maślane bułeczki drożdżowe, racuchy drożdżowe - klasyczne i najprostsze czy też wspaniałe racuchy drożdżowe z jabłkami. To dopiero pyszności! W sezonie jesiennym szaleję jednak bardzo z przepisami z dynią. Tak więc racuchy drożdżowe z dynią musiały się pojawić na moim Blogu Kulinarnym. 

Racuchy drożdżowe z dynią

Dynia jest świetna. Jest tak uniwersalna, że można z nią szykować dania i na słodko i na słono. Te pyszne racuszki drożdżowe dyniowe powstały już dawno temu, jednak nie miałam czasu przygotować przepis. W końcu się jednak zebrałam i jest - Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe dyniowe. A wracając do przepisów z dynią.. Może zainteresuje Cię przepis na coś na słono? Dynia pieczona z fetą albo makaron z dynią.. to dopiero pyszności! A te racuchy drożdżowe z dynią polecam też na przyjęcia i na Halloween! A do tego jeszcze pieczona dynia Hokkaido