Racuchy z dyni

Racuchy z dyni

Oto jeden z moich ulubionych przepisów z dynią. Racuchy z dyni na dżdżach szykuję zazwyczaj dla moich dzieci, które skutecznie przypominają mi o nich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni. Polecam je zrobić!

- niesamowicie puszyste racuchy
- super sposób na pyszne użycie dyni
- racuszki dyniowe uwielbiane przez dzieci

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 dużych racuchów

Kalorie: 132 w 1 racuchu

Składniki:
  • 200 g obranej dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 240 g
  • 2 żółtka jajek
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Racuchy z dyni

Dodatkowy czas potrzebny na przygotowanie racuchów drożdżowych z dynią:
- wyrastanie ciasta: minimum 20 minut (najlepiej 60 minut)
- gotowanie dyni na mleku: 20 minut

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku cukru pudru użytego do oprószenia usmażonych racuchów.

Żółtka jajek oraz mleko powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Ja bardzo często dodatkowo lekko podgrzewam mleko w mikrofalówce, do temperatury 30 stopni. Białka z jajek możesz wykorzystać do zrobienia bezy. Polecam przepis na blaty bezowe pod torty - to najlepsza beza

Racuchy z dyni, 1

Cukier wanilinowy możesz zastąpić dwiema łyżkami cukru zwykłego lub trzcinowego, oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Pół łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona wyjęte z laski wanilii będą jeszcze lepsze. Dyniowe racuchy drożdżowe najpyszniejsze wychodzą zawsze z dyni Muscat de Provence. To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. To dynia typowo deserowa. Smak i struktura miąższu przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Coś wspaniałego! Z dyni Hokkaido i dyni piżmowej też wyją Ci pyszne racuchy. 
Racuchy z dyni, 2

Racuchy z dyni przepis

W szklanej lub metalowej misce umieść 1,5 szklanki mąki pszennej, czyli 240 gramów mąki np. tortowej. Wlej również pół szklanki ciepłego mleka. Dodaj dwa żółtka jajek oraz szczyptę soli i jedną łyżkę cukru wanilinowego. Na koniec pokrusz jeszcze 30 gramów świeżych drożdży. Możesz też użyć drożdży suchych. Jedna saszetka o wadze 7 gramów wystarczy.  

Racuchy z dyni, 3

Całość wymieszaj dokładnie czystymi dłońmi. Wyrabiaj tylko chwilę. Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na minimum 20 minut. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam zostawić ciasto nawet na godzinę. Wyrośnie wówczas trzykrotnie.
Racuchy z dyni, 4

Ciasto na racuchy drożdżowe z dynią już po wyrastaniu w cieple. 
Racuchy z dyni, 5

W trakcie, gdy ciasto wyrasta przygotuj sobie dynię. Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Potrzebujesz 200 gramów surowego miąższu dyni. Miąższ pokrój w kostkę wielkości około 1,5 cm. Kawałki dyni umieść w rondelku. Wlej pół szklanki mleka i wsyp łyżkę cukru wanilinowego. Zagotuj mleko z dynią. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość około 20 minut bez przykrywki. Co kilka minut zamieszaj delikatnie w rondelku. Jak tylko dynia zmięknie możesz ją wyłączyć a rondelek z zawartością odstawić na blat kuchenny do całkowitego przestudzenia.
Racuchy z dyni, 6

Gotowa dynia na mleku.
Racuchy z dyni, 7

Całą zawartość przestudzonej dyni na mleku umieść w misce z wyrośniętym ciastem drożdżowym. Zauważ, że kawałki dyni częściowo naturalnie się rozpadły a częściowo pozostały w większych kawałkach. Nie należy rozgniatać, czy miksować takiej dyni na gładko. Kawałki dyni smakują i wyglądają świetnie w usmażonych racuszkach. 
Racuchy z dyni, 8

Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw na kilka minut. Ciasto znowu zacznie rosnąć.

Wybierz patelnię z grubym dnem i zacznij ją nagrzewać. Cierpliwie poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Na patelnię włóż odrobinę masła klarowanego, oleju ryżowego lub oleju kokosowego. Poczekaj aż olej lub masło z łatwością rozpłynie się po powierzchni patelni i zacznij kłaść porcje na placki. Na jeden placek nakładaj dwie pełne łyżki stołową ciasta. Moja patelnia miała 24 cm średnicy i zmieściły się na niej 3 racuchy drożdżowe z dynią.

Racuchy smaż na średniej lub odrobinę niższej niż średnia moc palnika. Jedna strona potrzebuje około 3 minuty zanim racuszki dyniowe przewrócisz na drugą stronę. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Druga strona smaży się zazwyczaj o minutę krócej. Racuchy najlepiej jest przewracać na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki kuchennej. 

Usmażyłam 4 parte placków po 3 sztuki na patelnię. Po każdej partii dodawałam odrobinę masła i zużyłam łącznie niecałe dwie łyżki masła klarowanego. Usmażone racuchy drożdżowe dyniowe nie są bardzo słodkie, więc można je śmiało oprószyć cukrem pudrem, polać syropem lub podać z domowym dżemem. Polecam dżem morelowy.. pycha!

Racuchy z dyni, 9

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (85 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-10-23 20:11
Wspaniałe racuchy, wybitny smak😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne😍
2018-10-27 15:10
Jak powiedziałam tak zrobiłam ,racuszki gotowe ,wyszły super i pyszne 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo 👏️👏️
2018-10-27 15:11
Są bardzo smaczne, polecam ! Dyniowe racuchy drożdżowe.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-27 18:41
Śliczny kolor Magdaleno. Racuszki wyglądają bardzo apetycznie. 🙂
2018-11-03 04:13
Pani Aniu, czy racuchy można zamrażać? Czy będą dobre po odmrożeniu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-03 09:25
Nigdy ich nie mroziłam Elu..
2018-11-24 09:45
Są naprawdę super miękkie i puszyste pycha
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-01-25 20:36
Racuszki wyglądają pięknie.Przepis przepisany.Proszę podpowiedz jaką ilość musu z dyni dodać? Gdy jest sezon na dynię to ją piekę lub gotuję i mam w słoikach.Pozdrawiam Aniu
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-26 09:30
Do tych racuszków dyniowych możesz użyć nie więcej niż 150 gramów domowego musu. Będzie pysznie!👍
2019-09-20 23:06
Fajny pomysł 👍 fajna strona ❤️muszę tu zajrzeć w dzień i pomyszkować 🙂... No koniecznie racuszki usmażę żeby się przekonać 🙂 Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów ❤️ D.P.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Darku.. Ty też super gotujesz 🙂
2019-10-14 20:20
Racuchy pycha, dzieci zajadały aż miło. Robiłam z dyni muscat z własnego ogródka na drożdżach suszonych, dałam saszeteke 8 g ciasto pięknie wyrosło. Jutro znów zrobię bo dla męża nic nie zostało i zły :) 🎃

Racuszki z dyni

Uwielbiam szykować wszelkie ciasta oraz racuszki z użyciem drożdży. Bardzo lubię patrzeć na wyrastające ciasto. Sam smak ciasta drożdżowego zawsze sprawia, że przypominają mi się czasy dzieciństwa. Klasyczne maślane bułeczki drożdżowe, racuchy drożdżowe - klasyczne i najprostsze czy też wspaniałe racuchy drożdżowe z jabłkami. To dopiero pyszności! W sezonie jesiennym szaleję jednak bardzo z przepisami z dynią. Tak więc racuchy drożdżowe z dynią musiały się pojawić na moim Blogu Kulinarnym. To świetne racuszki z dyni.

Racuchy z dyni

Dynia jest świetna. Jest tak uniwersalna, że można z nią szykować dania i na słodko i na słono. Te pyszne racuchy z dyni na słodko powstały już dawno temu, jednak nie miałam czasu przygotować przepis. W końcu się jednak zebrałam i jest - Najlepszy przepis na racuchy drożdżowe dyniowe. A wracając do przepisów z dynią.. Może zainteresuje Cię przepis na coś na słono? Dynia pieczona z fetą albo makaron z dynią.. to dopiero pyszności! A te racuszki z dyni polecam też na przyjęcia i na Halloween! A do tego jeszcze pieczona dynia Hokkaido. Wracając jednak do przepisu.. racuchy dyniowe to coś pysznego dla dzieci. Racuszki z dyni na słodko pokochają Twoje dzieci nawet jeśli nie przepadają za smakiem dyni.