Maxi babeczki czekoladowe z orzechami pekan

Maxi babeczki czekoladowe z orzechami pekan

Śliczne, duże i puchate.. a przy tym aromatyczne i bardzo, bardzo czekoladowe :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 27 minut
Ilość porcji: 6-12

Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów pekan

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Do małej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do większej miski wbij jajka i dodaj cukier. Pamiętaj, by jajka, masło i mleko wyjąc wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.

Jajka z cukrem ubijaj około 5 minut na puszystą masę. Najlepiej ubijać je w misie z podstawką na mikser. 

W tym czasie w małym rondelku rozpuść czekoladę.  Odstaw do ostygnięcia.

Zmniejsz obroty miksera i dodaj miękkie lub rozpuszczone masło. Następnie mleko oraz porcjami dodawaj czekoladę. Na samym końcu, łyżka po łyżce wsypuj mąkę.

Przelej ciasto do papilotek/foremek zostawiając wewnątrz ponad 1 cm przestrzeni. U mnie była to metalowa forma, więc dodatkowo wysmarowałam wgłębienia babeczek resztkami masła.

Dla wygody nakładania możesz przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z większym otworem. Wypełnij każdy otwór w formie. Na wierzchu babeczek układaj połówki orzechów pekan.

Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 27 minut.

Maxi babeczki czekoladowe z orzechami pekan, 1

Po wyłączeniu piekarnika, na kilka minut zostaw uchylone drzwi. Ostudzone babeczki możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Maxi babeczki czekoladowe z orzechami pekan, 2

Maxi babeczki czekoladowe z orzechami pekan, 3

Czujecie ten zapach??
Smacznego!

 

Średnia 4.9 / 5 (11 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷