Maxi babeczki czekoladowe z orzechami pekan
Śliczne, duże i puchate.. a przy tym aromatyczne i bardzo, bardzo czekoladowe :-) Takie są właśnie te pyszne babeczki czekoladowe z orzechami.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 27 minut
Liczba porcji: 6-12
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów pekan
Babeczki z orzechami
Zobacz też film na moim kanale YouTube
Do małej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do większej miski wbij jajka i dodaj cukier. Pamiętaj, by jajka, masło i mleko wyjąc wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Jajka z cukrem ubijaj około 5 minut na puszystą masę. Najlepiej ubijać je w misie z podstawką na mikser.
W tym czasie w małym rondelku rozpuść czekoladę. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz obroty miksera i dodaj miękkie lub rozpuszczone masło. Następnie mleko oraz porcjami dodawaj czekoladę. Na samym końcu, łyżka po łyżce wsypuj mąkę. Przelej ciasto do papilotek/foremek zostawiając wewnątrz ponad 1 cm przestrzeni. U mnie była to metalowa forma, więc dodatkowo wysmarowałam wgłębienia babeczek resztkami masła.
Dla wygody nakładania możesz przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z większym otworem. Wypełnij każdy otwór w formie. Na wierzchu babeczek układaj połówki orzechów pekan.
Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 27 minut.
Po wyłączeniu piekarnika, na kilka minut zostaw uchylone drzwi. Ostudzone babeczki możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
Czujecie ten zapach??
Smacznego!