Czekoladowe babeczki z kaszą manną
Babeczki czekoladowe z kaszą manną. Wilgotne i super smaczne.
Dodatek sody sprawia, że babeczki bardzo szybko rosną już na samym początku. Dlatego też wylały się lekko niczym aktywne wulkany :-)
Zapomniałam o tym i ustawiłam za wysoką temperaturę w piekarniku.. Postanowiłam jednak mimo wszystko pokazać Wam je takie, jakie się upiekły. Oprócz wulkanicznego wyglądu nie można im nic zarzucić :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 9 babeczek
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
- pełna szklanka mąki pszennej np. typ. 480 - 200 g
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 3 łyżki oleju
- po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i śmietanę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem babeczek.
Mleko, czekoladę, cukier i kaszę manną umieść w rondelku i podgrzewaj kilka minut do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i olej (nawet oliwę z oliwek) i wymieszaj. Mieszając np. mikserem na małych obrotach, powoli wlewaj płynną czekoladę z kaszą. Wystarczy do połączenia się składników.
Ciasto wlewaj do papilotek umieszczonych w otworach formy tak, by zostawić około 2 cm miejsca w środku.
- 9 babeczek z papilotek o średnicy 5 cm przy denku - 25-28 minut pieczenia
- 12 babeczek z papilotek o średnicy 3,5 cm przy denku - 20-22 minuty pieczenia
Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babeczek od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć babeczki.
Zobacz też jak smakuje moja pyszna kasza manna na mleku. Zapraszam też po moje inne przepisy na muffiny.
Smacznego.