Muffiny z truskawkami
Prosty przepis na muffiny z truskawkami. 10 minut i gotowe do pieczenia. Pięknie wyrastają, doskonały smak!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 9 dużych muffinek
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 60 g cukru np. trzcinowego
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 50 ml oleju np. rzepakowy, ryżowy
- 260 g mąki pszennej
- 20 truskawek
Muffinki z truskawkami
Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Do sporej miski wbij jajka, dodaj, cukier, olej, mleko, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką.
Miksuj całość do 2 minut na gładką masę. Papilotki wypełnij do połowy ciastem. Na wierzch ułóż po 1-2 truskawki. Mogą być połówki.
Muffiny piecz do 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu babeczki z truskawkami posyp cukrem pudrem i zajadaj :-)
Polecam wypróbuj też mój przepis na pyszne owoce pod kruszonką oraz doskonały syrop truskawkowy.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5
(432 głosów)
Oceń!