Lukier królewski

Lukier królewski

Niesamowity przepis na uniwersalny lukier do pierników. Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. Najlepszy lukier królewski.

W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków. Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski

Czas przygotowania: 3 minuty
Czas ucierania: 30 minut
Ilość porcji: 250 gramów - na 3 duże ciasta

Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach lukru

Składniki:
  • 2 białka średnich jaj
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Lukier do pierników

Oddziel białka od żółtek. Żółtka jaj polecam użyć do zrobienia ciasta drożdżowego. Makowiec będzie idealny. 

Białka umieść w szklanym, czystym naczyniu i ubijaj mikserem przez 30 sekund. Najpierw na małych obrotach, potem na średnich. Ma powstać piana z białek, jednak białka nie powinny być ubite na sztywno.

Do białek dodaj cały cukier. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach około 20 minut. Na koniec całość rozcieraj jeszcze łyżką lub łyżką drewnianą z kulką. Do lukru można na koniec dodać też sok z cytryny lub pomarańczy. Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek.

Lukier królewski, 1

Taki lukier można trzymać w lodówce przez 3 dni. Powinien być przechowywany np. w zakręconym, czystym słoiku lub szklanym naczyniu z wieczkiem. Przed użyciem należy go wymieszać. 

Po polukrowaniu ciasta można je umieścić na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni. Lukier lekko przyschnie (trochę jak przy bezie). 
Taki śnieżnobiały lukier królewski polecam do lukrowania pierniczków, bab drożdżowych czy też makowców.

 

Lukier królewski, 2

Aby zrobić lukier kolorowy wystarczy rozdzielić gotowy lukier do kilku misek. Do każdej zaś miski dać po kropli barwnika spożywczego w wybranych kolor. Pozostaje już tylko zamieszać lukier i gotowe.  

W oryginalnym przepisie powinno się użyć zwykłego cukru i ucierać całość ręcznie, aż do momentu całkowitego roztarcia i rozpuszczenia cukru w białkach. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (237 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lukier królewski

W Polsce taki lukier z białek nazywa się często - lukier królewski. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty. Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca. Zapraszam też po przepis na śliczne i pyszne babeczki wielkanocne na drożdżach. 

Lukier do pierników

Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki. To idealna, nierozłączna para. Ten lukier można kłaść zarówno na ciepłe i na zimne ciasto. Czy wyjdzie lukier ze zwykłego cukru? Jak najbardziej tak, jednak będzie to wymagało dłuższego ucierania cukru. 

Biały lukier

Lukier z białkiem idealnie nadaje się również do dekorowania ciast ucieranych i wszelkich babeczek. Można śmiało użyć barwników spożywczych i biały lukier w jednej chwili zamienić w lukier kolorowy. Jeśli lubisz piec i zajadać się babeczkami, to polecam moje przepisy na babeczki