Lukier królewski

Lukier królewski

Niesamowity przepis na uniwersalny lukier do pierników. Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. Najlepszy lukier królewski.

W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków. Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski

Czas przygotowania: 3 minuty
Czas ucierania: 30 minut
Ilość porcji: 250 gramów - na 3 duże ciasta

Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach lukru

Składniki:
  • 2 białka średnich jaj
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Lukier do pierników

Oddziel białka od żółtek. Żółtka jaj polecam użyć do zrobienia ciasta drożdżowego. Makowiec będzie idealny. 

Białka umieść w szklanym, czystym naczyniu i ubijaj mikserem przez 30 sekund. Najpierw na małych obrotach, potem na średnich. Ma powstać piana z białek, jednak białka nie powinny być ubite na sztywno.

Do białek dodaj cały cukier. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach około 20 minut. Na koniec całość rozcieraj jeszcze łyżką lub łyżką drewnianą z kulką. Do lukru można na koniec dodać też sok z cytryny lub pomarańczy. Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek.

Lukier królewski, 1

Taki lukier można trzymać w lodówce przez 3 dni. Powinien być przechowywany np. w zakręconym, czystym słoiku lub szklanym naczyniu z wieczkiem. Przed użyciem należy go wymieszać. 

Po polukrowaniu ciasta można je umieścić na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni. Lukier lekko przyschnie (trochę jak przy bezie). 
Taki śnieżnobiały lukier królewski polecam do lukrowania pierniczków, bab drożdżowych czy też makowców.

 

Lukier królewski, 2

Aby zrobić lukier kolorowy wystarczy rozdzielić gotowy lukier do kilku misek. Do każdej zaś miski dać po kropli barwnika spożywczego w wybranych kolor. Pozostaje już tylko zamieszać lukier i gotowe.  

W oryginalnym przepisie powinno się użyć zwykłego cukru i ucierać całość ręcznie, aż do momentu całkowitego roztarcia i rozpuszczenia cukru w białkach. 
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (164 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lukier królewski

W Polsce taki lukier z białek nazywa się często - lukier królewski. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty. Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca. 

Lukier do pierników

Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki. To idealna, nierozłączna para. Ten lukier można kłaść zarówno na ciepłe i na zimne ciasto. Czy wyjdzie lukier ze zwykłego cukru? Jak najbardziej tak, jednak będzie to wymagało dłuższego ucierania cukru. 

Biały lukier

Lukier z białkiem idealnie nadaje się również do dekorowania ciast ucieranych i wszelkich babeczek. Można śmiało użyć barwników spożywczych i biały lukier w jednej chwili zamienić w lukier kolorowy. Jeśli lubisz piec i zajadać się babeczkami, to polecam moje przepisy na babeczki