Tradycyjny biały lukier

Tradycyjny biały lukier

Niesamowity przepis na uniwersalny biały lukier z białek. Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. Najlepszy lukier królewski.

W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków. Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski

Czas przygotowania: 3 minuty
Czas ucierania: 30 minut
Ilość porcji: 250 gramów - na 3 duże ciasta

Kalorie: 295 w 100 gramach lukru

Składniki:
  • 2 białka średnich jaj
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Oddziel białka od żółtek. Żółtka jaj polecam użyć do zrobienia ciasta drożdżowego. Makowiec będzie idealny. 

Lukier królewski

Białka umieść w szklanym, czystym naczyniu i ubijaj mikserem przez 30 sekund. Najpierw na małych obrotach, potem na średnich. Ma powstać piana z białek, jednak białka nie powinny być ubite na sztywno.

Do białek dodaj cały cukier. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach około 20 minut. Na koniec całość rozcieraj jeszcze łyżką lub łyżką drewnianą z kulką. Do lukru można na koniec dodać też sok z cytryny lub pomarańczy. Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek.

Tradycyjny biały lukier, 1

Taki lukier można trzymać w lodówce przez 3 dni. Powinien być przechowywany np. w zakręconym, czystym słoiku lub szklanym naczyniu z wieczkiem. Przed użyciem należy go wymieszać. 

Po polukrowaniu ciasta można je umieścić na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni. Lukier lekko przyschnie (trochę jak przy bezie). 
Taki śnieżnobiały lukier królewski polecam do lukrowania pierniczków, bab drożdżowych czy też makowców. 
Tradycyjny biały lukier, 2

Aby zrobić lukier kolorowy wystarczy rozdzielić gotowy lukier do kilku misek. Do każdej zaś miski dać po kropli barwnika spożywczego w wybranych kolor. Pozostaje już tylko zamieszać lukier i gotowe.  

W oryginalnym przepisie powinno się użyć zwykłego cukru i ucierać całość ręcznie, aż do momentu całkowitego roztarcia i rozpuszczenia cukru w białkach. 
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (90 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-12-13 11:22
Idealny do pierniczków! ;)
2017-12-15 00:10
Zrobiłam ,nieziemski!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 08:48
Dziękuję Tolu.. ten lukier jest idealny do pierniczków :-)
2017-12-15 17:07
Chwila zamieszania i gotowe 😉
Pierniczki z lukrem 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 18:48
Super pierniczki Karolino! Robiłaś sama, czy z Dziećmi? :-)
2018-03-27 20:56
ubijać 20 minut? a czas przygotowania to 3 min ? hmmm
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-28 13:09
Czas przygotowania: (szykowania składników) 3 minuty
Czas ucierania: 30 minut
2018-12-04 13:34
Super przepis!!! Czy jesli chce zrobic mala ilosc lukru to czy moge uzyc np. tylko po pol porcji z podanych w przepisie skladnikow? Czy tez powinno sie udac? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-04 17:39
Z połowy porcji Basiu uda się tak samo dobrze.
2018-12-06 13:13
A ile taki lukier można przechowywać, chodzi mi już na gotowych ciasteczkach. Chciałam zrobić ciastka i polukrować już, ale do świąt jeszcze ponad 2 tyg.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-06 16:28
Lepiej Basiu lukrować pierniczki na kilka dni przed Świętami. Lukier królewski ma surowe białka i wilgoć.. więc pierniczki mogą za szybko zmięknąć.
2018-12-10 18:43
Lukier idealny do dekorowania pierników
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne pierniczki 🙂
Reklama
2018-12-11 02:29
Zaciekawil mnie ten przepis , ale mam pytanie : jezeli poloze ciasteczka jedno na drugim nie skleja sie . Bardzo mi na tym zalezy.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-11 09:54
Ciastka nie skleją się jeśli poczekasz aż lukier całkowicie wyschnie. Proszę jednak pamiętać o tym, że one chłoną każdą wilgoć jaka tylko do nich dotrze i lukier może się rozcierać. Lepiej nie kłaść za wcześnie ozdób.
2018-12-11 10:22
Ja do lukru dodałam barwnik :)
Przepis jest super zarówno jak na pierniczki i na lukier 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2018-12-12 21:41
A jakim lukrem można polukrować już teraz pierniczki żeby było ok ???
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-13 09:48
Fajna jest taka lekka glazura z rzadkiego lukru. Robiłam tak w przepisie na błyskawiczne pierniczki 🙂
2018-12-24 16:11
Mam takie pytanie, zrobiłam lukier z tego przepisu ale wyszło go o wiele za dużo. Czy taki lukier można zamrozić czy nie bardzo?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nigdy nie mrożę..
2019-04-17 14:48
Mam pyanie, zaczęłam robić ten lukier ale dodałam cukier kryształ czy doubijam go tak by nie było kryształków cukru i czy mogę dosypać cukru pudru by go jeszcze zagęścić?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Elu, oczywiście.
2019-05-31 22:28
20 minut i 180 gram cukru pudru i ubiłoby się na sztywno. Przerwałam po 10 minutach(na średnich obrotach) i tak moim zdaniem jest za gęsty :)
Reklama

Przepis na lukier królewski

W Polsce taki lukier z białek nazywa się często - lukier królewski. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty. Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca. 

Lukier do makowca zawijanego

Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki. To idealna, nierozłączna para. Ten lukier można kłaść zarówno na ciepłe i na zimne ciasto. Czy wyjdzie lukier ze zwykłego cukru? Jak najbardziej tak, jednak będzie to wymagało dłuższego ucierania cukru. 

Jak zrobić lukier do babeczek

Lukier z białek idealnie nadaje się również do dekorowania ciast ucieranych i wszelkich babeczek. Można śmiało użyć barwników spożywczych i biały lukier w jednej chwili zamienić w lukier kolorowy. Jeśli lubisz piec i zajadać się babeczkami, to polecam moje przepisy na babeczki i muffiny