Tradycyjny biały lukier

Tradycyjny biały lukier

Niesamowity przepis na uniwersalny biały lukier z białek. Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. 

W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków :-) Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski

Reklama

Czas przygotowania: 3 minuty
Czas ucierania: 30 minut
Ilość porcji: na 3 duże ciasta

Składniki:
  • 2 białka średnich jaj
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Oddziel białka od żółtek. Żółtka jaj polecam użyć do zrobienia ciasta drożdżowego. Tutaj polecam przepis na babkę drożdżową z majonezem

Białka umieść w szklanym, czystym naczyniu i ubijaj mikserem przez 30 sekund. Najpierw na małych obrotach, potem na średnich. Ma powstać piana z białek, jednak białka nie powinny być ubite na sztywno.

Do białek dodaj cały cukier. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach około 20 minut. Na koniec całość rozcieraj jeszcze łyżką lub łyżką drewnianą z kulką. Do lukru można na koniec dodać też sok z cytryny lub pomarańczy. Lukier powinien być gładki, śnieżnobiały i bez żadnych grudek.

Tradycyjny biały lukier, 1

Taki lukier można trzymać w lodówce przez 3 dni. Powinien być przechowywany np. w zakręconym, czystym słoiku lub szklanym naczyniu z wieczkiem. Przed użyciem należy go wymieszać. 

Po polukrowaniu ciasta można je umieścić na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni. Lukier lekko przyschnie (trochę jak przy bezie). 

Taki śnieżnobiały lukier królewski polecam do lukrowania pierniczków, bab drożdżowych czy też makowców. 

Tradycyjny biały lukier, 2


Aby zrobić lukier kolorowy wystarczy rozdzielić gotowy lukier do kilku misek. Do każdej zaś miski dać po kropli barwnika spożywczego w wybranych kolor. Pozostaje już tylko zamieszać lukier i gotowe.  

W oryginalnym przepisie powinno się użyć zwykłego cukru i ucierać całość ręcznie, aż do momentu całkowitego roztarcia i rozpuszczenia cukru w białkach. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (37 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/20001

Komentarze

2017-12-13 11:22
Idealny do pierniczków! ;)
2017-12-15 00:10
Zrobiłam ,nieziemski!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 08:48
Dziękuję Tolu.. ten lukier jest idealny do pierniczków :-)
2017-12-15 17:07
Chwila zamieszania i gotowe 😉
Pierniczki z lukrem 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 18:48
Super pierniczki Karolino! Robiłaś sama, czy z Dziećmi? :-)
2018-03-27 20:56
ubijać 20 minut? a czas przygotowania to 3 min ? hmmm
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-28 13:09
Czas przygotowania: (szykowania składników) 3 minuty
Czas ucierania: 30 minut

Przepis na lukier królewski

W Polsce taki lukier z białek nazywa się często - lukier królewski. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty. Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca. 

Lukier do makowca zawijanego

Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki. To idealna, nierozłączna para. Ten lukier można kłaść zarówno na ciepłe i na zimne ciasto. Czy wyjdzie lukier ze zwykłego cukru? Jak najbardziej tak, jednak będzie to wymagało dłuższego ucierania cukru. 

Jak zrobić lukier do babeczek

Lukier z białek idealnie nadaje się również do dekorowania ciast ucieranych i wszelkich babeczek. Można śmiało użyć barwników spożywczych i biały lukier w jednej chwili zamienić w lukier kolorowy. Jeśli lubisz piec i zajadać się babeczkami, to polecam moje przepisy na babeczki i muffiny