Wielkanocne króliczki z prosem preparowanym

Wielkanocne króliczki z prosem preparowanym

Foremki na króliczki, jajka czy marchewki używamy zazwyczaj tylko raz do roku. Nie można stracić tej jedynej okazji, prawda? Na zdjęciu, w doniczce rośnie sobie Wielkanocne proso. Postanowiłam więc, by moje Wielkanocne króliczki też w swych brzuszkach miały trochę prosa.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 3 jajka rozmiar m
  • 120 ml oleju np. rzepakowego, ryżowego
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 50 g prosa ekspandowanego*
  • skórka otarta z połowy cytryny

*Zamiast prosa preparowanego możesz użyć ryżu lub amarantusa.

Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki umieść w misce i ucieraj chwilę mikserem, tylko do ich połączenia.

Ciasto odstaw na bok i przygotuj foremki. Lekko natłuść je od środka resztkami oleju. Włącz piekarnik na 170 stopni. Ciasto wylej do foremek. Nie wlewaj go jednak do pełna, gdyż ciasto wyrośnie jeszcze 2-4 cm.

Króliczki piecz do 25 minut na ciemno złoty kolor. Po wyłączeniu piekarnika odczekaj do 10 minut zanim otworzysz drzwiczki. Po kilku minutach od ich otwarcia wyjmij foremki na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Wielkanocne króliczki z prosem preparowanym, 1

Dzięki temu, że w cieście znajduje się proso preparowane Twoje króliczki nie wyrastają bardzo i idealnie wypełniają foremki. Są puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.
Smacznego!

 

Średnia 4.7 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷