Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe to super piękne i niezwykle pyszne babeczki, które dekoruję kremem z białej czekolady. Przepis ten sprawdzi się na wiele różnych okazji oraz na Święta.

- tylko kilka składników
- bardzo puszyste i wilgotne babeczki
- najlepszy przepis na krem z dwóch składników

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 27 minut
Czas szykowania kremu łącznie: 2 godziny
Liczba porcji: 12 babeczek

Kaloryczność kcal: 260 w 1 babeczce bez kremu
Dieta: wegetariańska

Składniki na babeczki waniliowe

  • 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe 2 szklanki
  • 3 średniej wielkości jajka - około 160 g po rozbiciu
  • 120 g drobnego cukru - około pół szklanki
  • 90 g oleju roślinnego - około 1/3 szklanki
  • 280 g śmietany kwaśnej 18 % - 1 szklanka
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka pasty lub esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady - 3 tabliczki po 100 g
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 36 % - 500 ml
  • ewentualnie odrobina nasion z laski wanilii

Babeczki waniliowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz śmietanę kwaśną 18 % wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności babeczek nie uwzględniłam kremu z białej czekolady. Zanim zaczniesz szykować babeczki waniliowe, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Do upieczenia babeczek użyłam średnio miękkich papilotek o średnicy 5,5 cm u podstawy i wysokości 3,5 cm. Papilotki umieściłam dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 babeczek waniliowych.

Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 25-30 minut.

Babeczki waniliowe, 1

Babeczki waniliowe przepis

Do osobnej miski przesiej razem dwie łyżeczki proszku do pieczenia i niecałe dwie szklanki mąki pszennej tortowej (300 gramów). Możesz też mąkę z proszkiem wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej. 

Babeczki waniliowe, 2

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru, czyli 120 gramów (może być troszkę mniej lub więcej) oraz dodaj symboliczną szczyptę soli. Wbij trzy, średniej wielkości jajka (jajka trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu 90 gramów oleju możesz wyłączyć mikser. 
Babeczki waniliowe, 3

Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj kolejno szklankę śmietany kwaśnej 18 %, czyli około 280 gramów śmietany (w lżejszej wersji może być to śmietana 12 %). Z laski wanilii wydrąż nasionka i dodaj je razem ze śmietaną (nasionka zastępujesz pastą lub ewentualnie esencją waniliową). Całość mieszaj delikatnie szpatułką i zacznij dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawaj partiami, aż wsypiesz całą mieszankę. Delikatnie mieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Osoby wprawione mogą użyć miksera na najniższych oborach (miksujemy ciasto tylko chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza). 
Babeczki waniliowe, 4

Babeczki waniliowe piekę w miękkich papilotkach, które warto umieścić w formie metalowej z dołkami. Poniżej zdjęcie prawidłowo przygotowanych, papierowych papilotek.

Porada: Babeczki można też śmiało piec w sztywnych foremkach, gdzie średnica przy denku wynosi wówczas około 5 cm. Są to zazwyczaj papierowe foremki, które od wewnątrz są gładkie. Dzięki temu łatwiej jest wyjmować z nich gotowe babeczki, a foremka nie odkształca się i nie ma potrzeby umieszczania jej w specjalnej metalowej formie z dołkami na papilotki.
Babeczki waniliowe, 5

Ciasto na babeczki nakładaj małą łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z większym otworem. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw najprzyjemniej 1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Babeczki waniliowe jeszcze mocno urosną. Jeśli w początkowej fazie pieczenia od razu będą wystawać za papilotkę, to prawdopodobnie się z niej wyleją.
Babeczki waniliowe, 6

Formę z babeczkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Babeczki w papilotkach i w formie pieką się około 27 minut. Jeśli będziesz piec babeczki w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Babeczki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.

Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że babeczki są już upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. 

Po upieczeniu babeczek lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij je z pieca.

Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza foremkę.

Babeczki waniliowe, 7

Przestudzone babeczki waniliowe polecam udekorować kremem z białą czekoladą. Można to zrobić w dniu pieczenia, lub też na drugi dzień, np. przed podaniem babeczek. Aby zrobić krem wystarczy przelać do rondelka 500 ml śmietanki kremówki 36 %. Po zagotowaniu śmietanki wyłącz płytę. Do jeszcze wrzącej śmietanki dodaj 300 gramów połamanej na małe kawałki białej czekolady. Całość mieszaj tak długo, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance. Garnuszek odstaw do całkowitego przestudzenia, a następnie do zamrażalnika. Po dwóch godzinach ubij śmietankę z czekoladą na gęsty krem (kilka minut na najwyższych obrotach miksera). Krem wyciskaj na babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ulubioną tylką do dekoracji. Swoje babeczki posypałam dodatkowo mini piankami. 

Porada: Jeśli babeczki będziesz dekorować kremem na drugi dzień po ich upieczeniu, to garnuszek ze śmietanką i czekoladą odłóż do lodówki, nie do zamrażalnika. Po całej nocy chłodzenia tak samo dobrze się ubije. Jeśli wolisz użyć śmietankę 30 %, to możesz to zrobić, jednak polecam wówczas podczas ubijania wsypać dodatkowo dwie saszetki śmietan fix. 

Babeczki waniliowe, 8

Babeczki waniliowe, 9

Upieczone i przestudzone babeczki bez dekoracji z kremu zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babeczki najświeższe i najpyszniejsze są pierwszego i drugiego dnia po upieczeniu, jednak i po trzech dniach będę przepyszne. 

Babeczki waniliowe udekorowane kremem należy przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem. Będą świeże przynajmniej przez trzy dni. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (292 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babeczki waniliowe

Wszelkie muffinki oraz słodkie babeczki, to coś co pewnie piecze przynajmniej kilka razy w roku każda Mama. U mnie są to zazwyczaj przepyszne muffinki bananowe oraz klasyczne muffinki, które piekę w wersji śmietankowej i czekoladowej. Bardzo ostatnio spodobało mi się dodawanie do różnych wypieków nasion wydłubanych z laski wanilii. Tak właśnie powstał przepis na babeczki waniliowe. Piekę je już od dwóch lat, jednak do tej pory zawsze składniki szykowałam na oko. Tym razem jednak dokładnie wymierzyłam i policzyłam wszystko tak by moi Czytelnicy też mogli się rozkoszować niesamowitym smakiem, jakim charakteryzują się te proste babeczki waniliowe. Aby zrobić szybkie babeczki waniliowe potrzebujesz tylko kilku składników. Najważniejsze jest to, by nie spieszyć się przy szykowaniu przepisu na babeczki waniliowe. Składniki mokre muszą mieć tę samą temperaturę pomieszczenia, zaś mąka z proszkiem do pieczenia idealnie wymieszana. To naprawdę bardzo prosty przepis na babeczki waniliowe, które można piec przez cały rok. W składnikach nie ma sezonowych owoców, a dekorację babeczek można zaplanować tak, by pasowały one na każdą okazję. Przy okazji koniecznie sprawdź jak zrobić pyszne babeczki wielkanocne. Jest jeszcze super przepis na coś pysznego. To babka jogurtowa, świetna na każde Święta. Serdecznie polecam też przepis na mazurek wielkanocny. W wersji mini polecam też przepis na mini serniczki pieczone. 

Przepisy na babeczki waniliowe

Na te babeczki waniliowe przepis jest niezwykle uniwersalny. W wersji, jaką pokazuję na zdjęciach można zje upiec zarówno na Boże Narodzenie, gdzie posypkę może stanowić zielony lub czerwony cukier lub też inna jadalna ozdoba, albo też mini pianki w kolorze Świąt. Dokładnie takie babeczki waniliowe można upiec na Walentynki, gdzie dajemy na górę np. jadalne serduszka. Na urodziny i chrzciny posypujemy babeczki waniliowe czymś błękitnym lub różowym: jadalne konfetti, posypka cukrowa, płatki czekolady itp. Tym razem moje babeczki waniliowe pieczone były na Wielkanoc. Można wówczas zrobić dekorację wyłącznie z żółtych pianek. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić babeczki waniliowe, to zapraszam serdecznie po mój ulubiony przepis. Z podanych przeze mnie składników wyjdzie Ci aż 12 klasycznych babeczek, które po upieczeniu są puszysta i super wilgotne. Zapraszam do pieczenia.