Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Puszyste, wilgotne i pyszne! Takie są właśnie muffinki marchewkowe z tego przepisu. Do tego są niezwykle proste do zrobienia i super długo zachowują świeżość. Zachęcam do pieczenia.

- przepis krok po kroku
- można je piec przez cały rok
- szykujemy je beż użycia nabiału

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 14 sporych muffinek

Kaloryczność kcal: 270 w 1 muffince

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 280 g drobno tartej marchewki - około 2 szklanki
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - 150 g
  • niecałe pół szklanki oleju roślinnego - 120 g
  • 4 średnie jajka - 200 g
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu - można pominąć
  • pełna garść orzechów włoskich lub pekan - 60 g - można pominąć
  • szczypta soli

Muffiny marchewkowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. Jeśli marchewki trzymasz w lodówce, to również wyjmuj je wcześniej, by się ogrzały. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować muffinki marchewkowe, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Do upieczenia muffinek użyłam średnio miękkich papilotek o średnicy 5 cm u podstawy i 8 cm przy rantach na górze. Papilotki umieściłam dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Z podanej ilości składników wyszło mi 14 muffinek marchewkowych.

Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 25-30 minut.

Muffinki marchewkowe, 1

Muffinki marchewkowe, 2

Muffinki marchewkowe przepis

Obierz kilka marchewek i zetrzyj je na tarce, na drobnych oczkach. Potrzebujesz 280 gramów startej marchewki. Jeśli nie masz wagi, to potrzebujesz zetrzeć około dwie pełne szklanki marchewki (starte na małych oczkach).

Porada: Jeśli marchew jest bardzo soczysta, to odciśnij nadmiar soku. 

Muffinki marchewkowe, 3

Przygotuj sobie mieszankę sypkich składników. Do osobnej miski przesiej razem: dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki pszennej tortowej, płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cynamonu.

Jeśli planujesz dodać do muffinek marchewkowych orzechy, to polecam przygotować je sobie trochę wcześniej, by potem tylko wsypać orzechy do ciasta. Orzechy włoskie lub pekan przejrzyj dokładnie i usuń ewentualne fragmenty skorupek, a następnie posiekaj orzechy nożem. Wystarczy około 50-60 gramów orzechów.
Muffinki marchewkowe, 4

Do większego szklanego lub metalowego naczynia wsyp trochę ponad pół szklanki drobnego cukru. Będzie to koło 150 gramów cukru. Wsyp również saszetkę cukru wanilinowego, czyli 16 gramów cukru i dodaj szczyptę soli. Wbij cztery średnie jajka (200 gramów jajek już bez skorupki). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut. 

Po tym czasie zmniejsz obroty do średnich i cienką strużką wlewaj olej - np. rzepakowy lub ryżowy. Wlej łącznie niecałe pół szklanki, czyli około 120 gramów oleju. Dodawanie oleju powinno trwać chwilkę, czyli łącznie nie dłużej niż 15 sekund.

Muffinki marchewkowe, 5

Gdy masz już gotowy puch jajeczny, można do niego dodać wszystkie pozostałe składniki. Do miski ze słodkim puchem wsyp zatem: mieszankę sypkich składników (miska z mąką, proszkiem, soda i cynamonem); startą marchew; posiekane orzechy. 

Całość delikatnie mieszaj przy pomocy szpatułki, do momentu, gdy ciasto zrobi się jednolicie gładkie. Trzeba to jednak zrobić sprawnie, by ciasto zachowało puszystość. 
Muffinki marchewkowe, 6

Przygotuj sobie 14 klasycznych papilotek o średnicy 5 cm u podstawy i 8 cm przy rantach na górze. Jeśli Twoje papilotki są delikatne, to umieść je dodatkowo w formie metalowej z dołkami. Każdą papilotkę wypełnij ciastem. Ja przekładam ciasto przy pomocy łyżki. Papilotki wypełnij ciastem maksymalnie do 4/5 wysokości papilotek. Ponieważ miałam formę metalową na 12 dołków, to dwie muffinki piekły się poza formą i metalowych foremkach o podobnej wielkości, co papilotki. 
Muffinki marchewkowe, 7

Formę z muffinkami marchewkowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki w papilotkach i w formie pieką się około 25-30 minut. Jeśli będziesz piec muffiny marchewkowe w samych kartonikach, to mogą być gotowe o pięć minut szybciej. Muffinki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.

Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki z marchewką są już upieczone. W małych wypiekach istotne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. 

Po upieczeniu muffinek lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po kolejnych 5 minutach wyjmij muffiny marchewkowe z pieca.

Porada: Nie ustawiaj wyższej temperatury w piekarniku. Jeśli ciasto zacznie za szybko rosnąć, to prawdopodobnie wyleje się poza papilotkę.

Muffinki marchewkowe, 8

Muffinki marchewkowe, 9

Jeśli masz ochotę na lekką modyfikację przepisu, to od razu dodam, że do składników sypkich można też dodać łyżeczkę surowego kakao. Jeśli decydujesz się na dodanie kakao, to pod koniec mieszania ciasta trzeba jeszcze dolać do niego łyżkę wody. Oprócz orzechów można również dorzucić garść siekanej, dobrej jakości czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna) lub garść drobnych dropsów czekoladowych. 

Wypróbuj też mój przepis na pyszny muffinki bananowe, muffiny kakaowe oraz łatwe, tradycyjne muffinki z mąki pszennej, tortowej.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (957 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Muffiny marchewkowe

Marchewka jest ostatnio tak modna, że wydaje mi się nawet, iż pobiła nawet dynię. Oczywiście marchew używana i zajadana jest od dawna. Z marchewką powstają pyszne surówki. Jest ona wspaniałym dodatkiem do obiadu. Domowa marchewka z groszkiem to dodatek do obiadu, który mogę szykować w ogromnych ilościach i zawsze zostaje zjedzona. Surówka z marchewki obowiązkowo pojawia się na stole przynajmniej raz w miesiącu. Z całą pewnością coraz popularniejsze jest dodawanie marchewki do słodkich wypieków. Najbardziej znany i wyszukiwany przepis z marchewką w roli głównej, to oczywiście ciasto marchewkowe. I to właśnie głównie na podstawie tego przepisu powstały moje pyszne muffinki marchewkowe dla dzieci. Trzeba bowiem podkreślić, że te muffinki z marchewką powstały do przepisu już jakiś czas temu, właśnie na prośbę moich dzieci. Zdecydowałam się na przepis na muffiny marchewkowe z olejem, by był to wypiek wilgotny i wręcz soczysty. Zrezygnowałam też z użycia nabiału Nie ma więc w składnikach ani mleka, ani też masła. Powstał naprawdę wyśmienity przepis na muffinki marchewkowe. Koniecznie sprawdź jak upiec muffinki czekoladowe, super pyszne. 

Muffinki marchewkowe

Zastanawiałam się nad dodatkami do ciasta. Z pewnością odrobina wanilii lub cukru wanilinowego pasuje do tego przepisu. Zastanawiałam się też nad kakao, jednak tym razem z niego zrezygnowałam i zostałam przy samym cynamonie w niedużej ilości. Oczywiście można też dodać do ciasta łyżeczkę surowego kakao i muffinki też wyjdą super pyszne. Gdybym dodawała kakao, to pewnie dorzuciłabym kawałki czekolady lub dropsy czekoladowe. Ponieważ zazwyczaj dodaję do podstawowego przepisu moje ulubione składniki, więc tym razem są to muffinki marchewkowe z orzechami. Nie każde jednak orzechy polecam dodawać do muffinek marchewkowych. Sprawdzą się te o miękkiej strukturze, czyli orzechy włoskie i pekan. Czy muffinki marchewkowe proste? Zdecydowanie tak. Domowe muffiny marchewkowe są super proste do zrobienia i zachwycają swoim smakiem. Muszę jednak dodać na koniec, że muffinki nie wychodzą super słodkie. Kto gotuje ze mną od jakiegoś czasu, ten zauważył, że nie daję do moich słodkich wypieków dużo cukru. Wszystko to jednak bardzo dokładnie opisałam w przepisie na te pyszne muffinki marchewkowe.