Muffinki dyniowe
Przepis na pyszne muffinki dyniowe, które zawsze wychodzą. Puszyste, wilgotne. Do tego lukier cytrynowy.. po prostu idealne!
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 20 babeczek
Dieta: wegetariańska
Babeczki
- 400 g mąki pszennej
- 500 g gotowanej pulpy z dyni*
- 130 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 5 dużych jaj
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
- łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
• 20 papilotek do babeczek o wymiarach 3,5 x 7 cm
• duża forma na muffiny (ja piekłam w formie na 12 gniazd w dwóch turach)
Muffiny dyniowe
*Obierz dynię, wydrąż z gniazda nasiennego i wytnij miąższ. Pokrój na kawałki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie. Zblenduj na gładką masę.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, cukier i pulpę z dyni podgrzej lekko do rozpuszczenia masła i wymieszaj. Ostudź.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Umyj jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki. Dodaj ostudzoną masę dyniową i miksuj do połączenia się składników.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj lekko szpatułką do połączenia składników.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Wlewaj (dość rzadkie) ciasto do papilotek umieszczonych w otworach formy tak, by zostawić około 1 cm luzu w papilotce.
Piecz babeczki 25 minut.
Lukier
W trakcie pieczenia babeczek przygotuj lukier. Wyciśnij pełną łyżkę soku z cytryny i dobrze wymieszaj z cukrem pudrem. Nie ma potrzeby ubijania lukru.
Babeczki polewaj lukrem dopiero, gdy ostygną. Ja wolę dodać tylko odrobinę lukru, jednak podana ilość starczy Ci na pokrycie wszystkich babeczek.
Koniecznie sprawdź też ich drugą wersję jako babeczki dyniowe. Polecam Ci również mój przepis na pyszne ciasto z budyniem oraz sernik z truskawkami na zimno.
Smacznego :-)