Najlepsze babeczki dyniowe

Najlepsze babeczki dyniowe

Przepis na pyszne babeczki dyniowe, które zawsze wychodzą. Puszyste, wilgotne. Do tego lukier cytrynowy.. po prostu idealne!

Reklama

Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 20 babeczek

Babeczki

  • 400 g mąki pszennej
  • 500 g gotowanej pulpy z dyni*
  • 130 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 dużych jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • pół szklanki cukru pudru


Dodatkowo:

• 20 papilotek do babeczek o wymiarach 3,5 x 7 cm
• duża forma na muffiny (ja piekłam w formie na 12 gniazd w dwóch turach)

*Obierz dynię, wydrąż z gniazda nasiennego i wytnij miąższ. Pokrój na kawałki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie. Zblenduj na gładką masę.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, cukier i pulpę z dyni podgrzej lekko do rozpuszczenia masła i wymieszaj. Ostudź.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Umyj jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki. Dodaj ostudzoną masę dyniową i miksuj do połączenia się składników.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj lekko szpatułką do połączenia składników.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Wlewaj (dość rzadkie) ciasto do papilotek umieszczonych w otworach formy tak, by zostawić około 1 cm luzu w papilotce.

Piecz babeczki 25 minut.

Lukier

W trakcie pieczenia babeczek przygotuj lukier. Wyciśnij pełną łyżkę soku z cytryny i dobrze wymieszaj z cukrem pudrem. Nie ma potrzeby ubijania lukru.

Babeczki polewaj lukrem dopiero, gdy ostygną. Ja wolę dodać tylko odrobinę lukru, jednak podana ilość starczy Ci na pokrycie wszystkich babeczek.

Najlepsze babeczki dyniowe, 1

Najlepsze babeczki dyniowe, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10378

Komentarze

2015-11-24 15:08
Mniam mniam, myślę że smakują wyśmienicie, bo ostatnio robiłam ciasto dyniowe z podobnych składników :)
2016-02-05 17:41
Cudne!
2017-04-21 18:17
A w jakiej temperaturze je pięć? Brak informacji.
2017-04-21 18:18
Ok, już widzę ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-22 09:46
;-)
2017-09-06 09:41
Skąd wiedziałaś, że dzisiaj planuję je upiec? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-06 09:42
Telepatia :-) <3
2017-10-28 20:28
Sa przepyszne !
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-31 03:40
Cudowna babeczka!! Smacznego Jolanto ;-)
2017-12-01 20:54
Aniu,a moje wyglądały tak😊,były pyszne!!!
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-02 11:13
Piękne babeczki Agnieszko :-)
2018-09-23 10:09
rzeczywiście najlepsze babeczki jakie jadłam, uwielbiam dynię a w połączeniu z cudownie kwaskowym lukrem to po prostu palce lizać...pyszny przepis p. Aniu 👌🙂 nie moge oderwać się od przeglądania Pani przepisów, co zrobię to wszystkim smakuje, dziękuję za ten blog 💐
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-23 12:04
To ja Ci dziękuję i serdecznie zapraszam również po inne przepisy 🙂
2018-09-26 20:51
p. Aniu, czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na dżem dyniowy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-27 09:53
W tej chwili nie mam, ale chyba zrobię i dam Ci znać 🙂
2018-09-27 13:58
;) dziekuję
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2018-10-28 08:19
W smaku przepyszne, tylko niestety mi opadło ciasto po upieczeniu🤤
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-28 08:58
Może za szybko otworzyłaś piekarnik.. Cieszę się,że mimo to wyszły super 🙂
2018-10-29 17:05
Kolejny udany wypiek ❤️👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jakie wyrośnięte!🙂
2018-11-07 10:53
Chciałabym wszystkich uprzedzić, że przepis zawiera jakiś magiczny składnik (przypuszczam, że jest to dynia), który powoduje, że babeczki znikają, podobno same 😜.
Jedyny dowód na to, że były to to zdjęcie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Kochana jesteś!❤️
Reklama