Uniwersalny lukier z białą czekoladą

Uniwersalny lukier z białą czekoladą

Wspaniały i bardzo uniwersalny lukier z białą czekoladą. Jest bardzo prosty i super szybko się go robi. Potrzebujesz tylko 3 składników :-)
Świetnie sprawdza się jako polewa do:

- pączków i drożdżówek
- deserów z owocami
- ciast i tortów

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1

Składniki:
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 8 kafelków białej czekolady - 1/3 tabliczki 100 gramowej

Ilość lukru z przepisu wystarczy do polukrowania dużego ciasta, czy 8 sporych drożdżówek.

W małym rondelku umieść 4 czubate łyżki cukru pudru. dodaj 3 łyżki wody i zamieszaj. Ustaw najmniejszą moc palnika i mieszaj cukier aż się zagotuje i zrobi się przejrzysty. Wystarczą 20-3 minuty. Zdejmij płyn z palnika i dodaj kostki czekolady. Mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 

Jeśli przed użyciem lukier wyda Ci się za gęsty, wystarczy ponownie lekko podgrzać go w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika. 

Uniwersalny lukier z białą czekoladą, 1


Ten sam lukier na drożdżówkach z truskawkami
Uniwersalny lukier z białą czekoladą, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (35 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷