Uniwersalny lukier z białą czekoladą

Uniwersalny lukier z białą czekoladą

Wspaniały i bardzo uniwersalny lukier z białą czekoladą. Jest bardzo prosty i super szybko się go robi. Potrzebujesz tylko 3 składników :-)
Świetnie sprawdza się jako polewa do:

- pączków i drożdżówek
- deserów z owocami
- ciast i tortów

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 8 kafelków białej czekolady - 1/3 tabliczki 100 gramowej

Ilość lukru z przepisu wystarczy do polukrowania dużego ciasta, czy 8 sporych drożdżówek.

W małym rondelku umieść 4 czubate łyżki cukru pudru. dodaj 3 łyżki wody i zamieszaj. Ustaw najmniejszą moc palnika i mieszaj cukier aż się zagotuje i zrobi się przejrzysty. Wystarczą 20-3 minuty. Zdejmij płyn z palnika i dodaj kostki czekolady. Mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 

Jeśli przed użyciem lukier wyda Ci się za gęsty, wystarczy ponownie lekko podgrzać go w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika. 

uniwersalny-lukier-z-biala-czekolada-1

Ten sam lukier na drożdżówkach z truskawkami
uniwersalny-lukier-z-biala-czekolada-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-06-09 13:01
A miseczkę byśmy wylizały :D
Ewa
2017-06-16 00:06
W składnikach na lukier podane są 4 łyżki cukru, a w sposobie wykonania 3, a co z czwartą?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-16 09:48
Dziękuj/ę Ewo za spostrzegawczość. Już poprawiłam opis. Oczywiście od razu 4 łyżki cukru :-)