Polewa z białej czekolady
Wspaniały i bardzo uniwersalny lukier z białą czekoladą. Jest bardzo prosty i super szybko się go robi. Potrzebujesz użyć tylko trzy składniki i super polewa z białej czekolady będzie gotowa. Zapraszam gorąco!
Polewa idealna do:
- drożdżówek i bułeczek
- deserów z owocami
- ciast i tortów
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki na lukier z białej czekolady
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 8 kafelków białej czekolady - 1/3 tabliczki 100 gramowej
Polewa z białej czekolady
Do przepisu używaj tylko dobrej jakości białą czekoladę. Taka czekolada ma w składzie ponad 30 % masła kakaowego.
Ilość lukru/polewy z przepisu wystarczy do polukrowania dużego ciasta, czy 8 sporych drożdżówek.
Przepis na lukier z białej czekolady:
W małym rondelku umieść 4 czubate łyżki cukru pudru. Dodaj 3 łyżki wody i zamieszaj. Ustaw najmniejszą moc palnika i mieszaj cukier aż się zagotuje i zrobi się przejrzysty. Wystarczą dwie minuty. Zdejmij płyn z palnika i dodaj kostki czekolady. Mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Przestudzony krem może gęstnieć. Jeśli przed użyciem lukier wyda Ci się za gęsty, wystarczy ponownie lekko podgrzać go w kąpieli wodnej lub w rondelku, na bardzo małej mocy palnika.
Przepis na polewę z białej czekolady:
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady - 100 gramów
- 1/4 kostki masła - 50 gramów
lub
- 1/5 szklanki śmietanki 30 % - 50 ml
Możesz też użyć 25 gramów masła i 25 ml śmietanki. Jeśli używasz śmietanki, to wystarczy, że podgrzejesz ją, aż zrobi się gorąca. Zdejmij śmietankę z palnika i dodaj do niej startą na tarce lub drobno posiekaną czekoladę białą. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita polewa. W razie potrzeby (chcesz, by polewa była rzadsza) dodaj więcej śmietanki.
Jeśli szykujesz polewę z masłem, to najpierw rozpuść czekoladę białą (najlepiej w kąpieli wodnej). Dodaj do niej masło i mieszaj całość, aż połączy się w jednolity krem. Tutaj polecam jednak mieszać masło ze śmietanką w proporcji pół na pół.
Smacznego.