Polewa z białej czekolady

Polewa z białej czekolady

Wspaniały i bardzo uniwersalny lukier z białą czekoladą. Jest bardzo prosty i super szybko się go robi. Potrzebujesz użyć tylko trzy składniki i super polewa z białej czekolady będzie gotowa. Zapraszam gorąco!

Polewa idealna do:
- drożdżówek i bułeczek
- deserów z owocami
- ciast i tortów

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1

Składniki na lukier z białej czekolady

  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 8 kafelków białej czekolady - 1/3 tabliczki 100 gramowej

Polewa z białej czekolady

Do przepisu używaj tylko dobrej jakości białą czekoladę. Taka czekolada ma w składzie ponad 30 % masła kakaowego. 
Ilość lukru/polewy z przepisu wystarczy do polukrowania dużego ciasta, czy 8 sporych drożdżówek.

Przepis na lukier z białej czekolady:

W małym rondelku umieść 4 czubate łyżki cukru pudru. Dodaj 3 łyżki wody i zamieszaj. Ustaw najmniejszą moc palnika i mieszaj cukier aż się zagotuje i zrobi się przejrzysty. Wystarczą dwie minuty. Zdejmij płyn z palnika i dodaj kostki czekolady. Mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 

Przestudzony krem może gęstnieć. Jeśli przed użyciem lukier wyda Ci się za gęsty, wystarczy ponownie lekko podgrzać go w kąpieli wodnej lub w rondelku, na bardzo małej mocy palnika. 

Polewa z białej czekolady, 1

Przepis na polewę z białej czekolady:

Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady - 100 gramów
- 1/4 kostki masła - 50 gramów
lub
- 1/5 szklanki śmietanki 30 % - 50 ml

Możesz też użyć 25 gramów masła i 25 ml śmietanki. Jeśli używasz śmietanki, to wystarczy, że podgrzejesz ją, aż zrobi się gorąca. Zdejmij śmietankę z palnika i dodaj do niej startą na tarce lub drobno posiekaną czekoladę białą. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita polewa. W razie potrzeby (chcesz, by polewa była rzadsza) dodaj więcej śmietanki. 

Jeśli szykujesz polewę z masłem, to najpierw rozpuść czekoladę białą (najlepiej w kąpieli wodnej). Dodaj do niej masło i mieszaj całość, aż połączy się w jednolity krem. Tutaj polecam jednak mieszać masło ze śmietanką w proporcji pół na pół. 

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (81 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Polewa z białej czekolady

Może jest to prędzej lukier z białą czekoladą, ponieważ w składnikach nie mamy ani śmietany ani śmietanki. Taka polewa z bialej czekolady może jednak śmiało być o takie dodatki wzbogacona. Moja polewa z białej czekolady składa się tylko z trzech składników, jednak śmiało możesz do niej dodać gorącą śmietankę kremówkę. Będzie wówczas bardziej kremowa, trochę rzadsza i bardziej mleczna. 

Polewa z białej czekolady przepis

Taka polewa z białej czekolady nada się do polewania wszelkich ciast drożdżowych oraz zwykłych ciast ucieranych. Polecam też drugi sposób, do którego wykorzystuję też śmietankę oraz masło.