Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami

Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami

Zastanawiałaś/eś się kiedyś co można zrobić z mąki z pestek dyni, mąki z ciecierzycy, czy też mąki migdałowej?

Z kilkoma dodatkami upieczesz z nich cudownie wiosenne muffiny z brzoskwinią z lekkiego syropu..


Czas przygotowywania: 30 minut
Pieczenie: 35 minut
Ilość muffinek: około 12 sztuk 

Składniki:
• 100 g mąki z pestek dyni
• 100 g mąki z ciecierzycy
• 200 g mąki migdałowej
• po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
• 8 połówek brzoskwiń z syropu
• 50 ml oleju (rzepakowy, ryżowy..)
• 100 g cukru
• 3 jajka
• 200 ml mleka


Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
Wszystkie mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka i cukier ubijaj mikserem przez kilka minut na gładką, jasną masę. Dodaj olej i dalej ubijaj. Dodaj mleko i zmniejsz obroty miksera. Powoli wsypuj mieszankę mąk nadal miksując jeszcze 3 minuty. Ciasto odstaw na czas szykowania papilotek i brzoskwiń.

Wyjmij połówki brzoskwiń z puszki lub słoika i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm.

Papilotki na muffiny (minimum 7 cm) umieść w otworach formy metalowej. Wlewaj ciasto pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy wewnętrznej krawędzi papilotek. Układaj po kilka kawałków brzoskwiń do każdej muffinki.

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 25 minut.

Po upieczeniu, zanim wyjmiesz blachę z muffinkami,  uchyl lekko drzwi piekarnika na kilka minut.


muffiny-bezglutenowe-z-brzoskwiniami-1

muffiny-bezglutenowe-z-brzoskwiniami-2

muffiny-bezglutenowe-z-brzoskwiniami-3

Życzę smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2016-04-24 19:23
Pyszne, Aniu porywam jedną do kawki :-)
Ania
2016-04-25 10:53
Częstuj się Marzenko :-)
Matylda Stępień
2016-04-25 10:08
Jutro urodziny średniaka - już wiem co upiekę:) Twój blog to naprawdę cudowna inspiracja kulinarna jest :)
Ania
2016-04-25 10:53
Dziękuję Matyldo.. to dla mnie dużo znaczy :-)
MaaMaa BaalBinkaa- Katarzyna Balbierz
2016-04-25 11:39
Wczoraj miałam ogromną ochotę na muffiny i zrobiłam ale takie zwyczajne. Następnym razem zrobię z Twojego przepisu :)
Ania
2016-04-25 11:51
Super.. czekam na relację :-)
Lady Och Mistrzyni
2016-04-25 11:46
Mufffinyyyy :) a ja tak siedzę korzystając z chwili ciszy, bo córka śpi i coś słodkiego chodzi za mną, więc pałaszuję rodzynki, no ale te muffiny to mniami :)
Ania
2016-04-25 11:51
:-) Miłego relaksu :-)
Dziewczynka jak malinka
2016-04-25 11:47
Chętnie wypróbuję przepis :) Wyglądają przepysznie :D
Ania
2016-04-25 11:51
Dziękuję Izo.. warto spróbować!
Kasia Maszkowska
2016-04-25 11:53
ojej wyglądają mega apetycznie do tego te brzoskwinie, muszą być mega pyszne :) pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/apacze-snow-na-rozowym-wiosenny-zestaw.html
Ania
2016-04-25 12:19
:-)
rabarbarowo
2016-04-25 11:54
Wyglądają niesamowicie wiosennie! Idealne są :)
Ania
2016-04-25 12:19
Dziękuję!!
Matka Puchatka
2016-04-25 12:34
Wyglądają kusząco :) Przepis zapisuję, na pewno wykorzystam. W sumie nie robiłam jeszcze muffinek z brzoskwiniami, bo zawsze wydawało mi się, że będą "rozciapciane", a tu proszę - nie są :) Dziękuję za inspirację :)
Ania
2016-04-25 12:52
Ważne jest, by użyć jędrnych połówek brzoskwiń i dobrze osuszyć je z nadmiaru syropu :-) Smacznego!
Jola
2016-04-25 12:42
Nigdy nic nie piekłam z takiej mąki. Chyba czas spróbować. Gdzie można je kupić?
Ania
2016-04-25 12:53
Jolu.. ja kupię w różnych sklepach.. nawet zwykłych osiedlowych, ekosklepach, czy w marketach na działach ze zdrową żywnością. W sklepach internetowych również :-)
Anna
2016-04-25 14:21
Czym mogę zastąpić mąkę z pestek dyni?
Ania
2016-04-25 15:34
Aniu, mąkę z pestek z dyni możesz zastąpić mąką jaglaną. Jeśli możesz użyć mąki z glutenem sprawdzi się również zwykła mąka pszenna.
Nerstin blog
2016-04-25 18:03
Wyglądają smakowicie, jednak nie będę kupować specjalnie innych składników, skoro mogę użyć zwykłej mąki do wypieków. :D Pozdrawiam. :)
Ania
2016-04-26 12:09
Możesz użyć zwykłej mąki pszennej jeśli wolisz.. Czasem chodzi też o smak.. każda z tych mąk jest ciekawa i ma swój specyficzny smak :-)