Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami

Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami

Zastanawiałaś/eś się kiedyś co można zrobić z mąki z pestek dyni, mąki z ciecierzycy, czy też mąki migdałowej? Z kilkoma dodatkami upieczesz z nich cudownie wiosenne muffiny z brzoskwinią z lekkiego syropu.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: około 12 sztuk

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 100 g mąki z pestek dyni
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 200 g mąki migdałowej
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 8 połówek brzoskwiń z syropu
  • 50 ml oleju (rzepakowy, ryżowy..)
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
Wszystkie mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka i cukier ubijaj mikserem przez kilka minut na gładką, jasną masę. Dodaj olej i dalej ubijaj. Dodaj mleko i zmniejsz obroty miksera. Powoli wsypuj mieszankę mąk nadal miksując jeszcze 3 minuty. Ciasto odstaw na czas szykowania papilotek i brzoskwiń.

Wyjmij połówki brzoskwiń z puszki lub słoika i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm.

Papilotki na muffiny (minimum 7 cm) umieść w otworach formy metalowej. Wlewaj ciasto pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy wewnętrznej krawędzi papilotek. Układaj po kilka kawałków brzoskwiń do każdej muffinki.

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 25 minut.

Po upieczeniu, zanim wyjmiesz blachę z muffinkami,  uchyl lekko drzwi piekarnika na kilka minut.


Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami, 1

Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami, 2

Muffiny bezglutenowe z brzoskwiniami, 3

Życzę smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (8 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷