Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie

Zapraszam po przepis na tradycyjne angielskie śniadanie w moim ulubionym wydaniu. Popularne english breakfast to chyba najbardziej sycąca propozycja na pierwszy posiłek, którym rozpoczniesz swój dzień. 

- idealne na weekend
- 2 duże lub 4 małe porcje
- dokładny opis i wiele ciekawych porad

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2 duże porcje

Kaloryczność kcal: 1000 w 1 porcji

Składniki

  • 4 średnie lub duże jajka
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym - około 400 g
  • 6 małych frankfurtek lub 4 średnie kiełbaski/parówki
  • 6 plasterków boczku lub bekonu surowego wędzonego - około 60 g
  • 4 kromki pieczywa tostowego lub ulubionego chleba
  • kilka małych pomidorków - do 100 g
  • kilka małych pieczarek - do 100 g
  • dodatkowo: łyżeczka masła do tostów; łyżeczka oleju do jajek sadzonych; spora szczypta soli i odrobina pieprzu

Śniadanie angielskie

Angielskie śniadanie, 1

Na zdjęciu poniżej pokazałam najważniejsze składniki na english breakfast. Zdecydowałam się na klasyczne pieczywo tostowe (jasne lub ciemne), jednak można też śmiało zamienić je na domowy chleb lub bułki, czy też inne, ulubione pieczywo. 

Jednym ze składników na angielskie śniadanie jest fasola w sosie pomidorowym. Ponieważ jest to posiłek, który szykujemy z rana, a do tego składa się on z wielu elementów, to zalecam użycie dobrej jakości fasoli z puszki w sosie pomidorowym klasycznym lub też Chili albo Barbecue (Branston lub Heinz). Jeśli jednak wolisz zrobić taką fasolę samodzielnie, to zapraszam po mój przepis. Fasola w sosie pomidorowym szykowana dzień wcześniej będzie idealna do tego śniadania. 

Sięgam tym razem po mini pomidorki oraz malutkie pieczarki. Jeśli jednak masz tylko zwykłe, duże pomidory oraz duże pieczarki, to też możesz ich użyć. Wystarczy, że pomidory pokroisz na grube plastry, a pieczarki w ćwiartki. Zaleca się, by pieczarki były podsmażone, zaś pomidorki upieczone w piekarniku. Uważam jednak, że przy domowym śniadaniu wystarczy, że podsmaży się na patelni i pieczarki i pomidorki. 

Jeśli chodzi o kiełbaski, to trafiły mi się w sklepie małe, podwędzane frankfurterki. Jedna sztuka ważyła tylko 20 gramów, więc na porcję podsmażałam trzy kiełbaski. Angielskie śniadanie będzie świetne również z innymi, niedużymi kiełbaskami klasycznymi lub białymi (surowe lub nie), a nawet z parówkami. Brytyjczycy sięgają najczęściej po kiełbaski cumberland, które są mocno ziołowe i mają dużo pieprzu oraz kiełbaski lincolnshire, w których dominującym ziołem jest szałwia. Te drugie są według mnie lepsze. 

Bardzo ważnym składnikiem angielskiego śniadania jest bekon, który powinno się przed podaniem grillować na grillu elektrycznym lub ewentualnie w piekarniku (razem z pomidorami). W Polsce jednak dostępny jest zazwyczaj boczek, i przyznaję, że podsmażam go na patelni zwykłej lub grillowej. Bekon to fragment mięsa, który znajduje się blisko schabu przy górnej części boku tuszy wieprzowej. Boczek zaś znajduje się w jej dolnej partii. 

Podstawą angielskiego śniadania są jajka sadzone. Zawsze smażę je klasycznie, bez odwracania na drugą stronę. Dopuszcza się też wykonanie klasycznej jajecznicy lub też zrobienia jajek w koszulce. 

Porada: W treści poniżej przepisu podałam jeszcze kilka innych informacji o składnikach, jakie mogą się pojawić na talerzu. Będzie to np. podsmażona kaszanka (najlepiej gruba, krojona w plastry), która nosi elegancką nazwę black pudding. Tak samo hash browns, czyli najprościej mówiąc zwykłe smażone ziemniaki, które ściera się wcześniej na tarce i dość mocno zarumienia z różnymi dodatkami. 
Angielskie śniadanie, 2

Angielskie śniadanie przepis

English breakfast jest proste w przygotowaniu, wymaga jednak dobrego zaplanowania kolejności szykowania poszczególnych składników. Na początek warto uporządkować wszystkie składniki, by mieć je pod ręką i o niczym nie zapomnieć. 

W pierwszej kolejności podpiecz na grillu elektrycznym/w piekarniku z funkcją grilla lub też na zwykłej patelni lub na patelni grillowej kiełbaski razem z plasterkami bekonu lub boczku. Jeśli zmieścisz też na jednej patelni/grillu również pieczarki oraz pomidorki, to szykuj wszystkie te składniki razem. W razie potrzeby na patelnię po stronie warzyw dodaj odrobinę oleju do smażenia. Całość podpiekaj/podsmażaj z każdej strony do zarumienienia. 

W tym samym czasie zalecam też podgrzewać w rondelku fasolę w sosie pomidorowym, do której można dosypać odrobinę ulubionej mieszanki przypraw. Na osobnej patelni z odrobiną oleju usmaż też cztery jajka sadzone. W razie potrzeby podaję jeszcze link do dokładnego przepisu na jajka sadzone. Pieczywo tostowe umieść w tosterze przed samym podaniem śniadania. Chrupiące pieczywo można posmarować dodatkowo odrobiną masła. 

Wszystkie składniki podziel na dwie duże (lub cztery małe) porcje i od razu podawaj. Pod ręką warto mieć jeszcze sól i pieprz, a także kubek z gorącą herbatą (czasem z mlekiem, czyli znaną u nas bawarką) lub kawą czarną albo z mlekiem. 

Angielskie śniadanie, 3

Angielskie śniadanie, 4

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (399 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Angielskie śniadanie

Tradycyjne śniadanie angielskie z jajkiem sadzonym, bekonem, kiełbaską, grzybami, pomidorami, fasolką w sosie pomidorowym. A do tego gorąca herbata. Brzmi pysznie i super sycąco. Angielskie śniadanie, czyli nglish breakfast, Full breakfast, ull English breakfast albo i  cooked breakfast znane jest już chyba na całym świecie. Full breakfast tradycyjnie i oryginalnie serwowane jest wszędzie w krajach Wysp Brytyjskich. Jest to bardzo tradycyjny sposób na śniadanie na gorąco, które uwielbiane jest nie tylko przez Brytyjczyków. Możemy je dostać w każdym hotelu oraz w każdej restauracji w Wielkiej Brytanii. Tradycyjne angielskie sniadanie szykowane jest też w każdym domu. Jak zatem wygląda takie tradycyjne angielskie śniadanie. A więc typowe angielskie śniadanie zawsze składa się przynajmniej z kilku składników, które smaży się na tłuszczu. English breakfast musi zawierać jajka sadzone, plasterki bekonu oraz kiełbaski lub parówki wieprzowe. Full breakfast to też fasolka na gorąco w sosie pomidorowym. Do tego jeszcze pomidorki oraz grzybki, które również się smaży lub tez zapieka. Dodatkami do angielskiego śniadania są tosty lub inne pieczywo z odrobiną masła lub nawet masła i dżemu. English breakfast podajemy z gorącą kawą lub herbatą. Rzadziej podaje się też krokiety ryżowe albo ziemniaczane, które się panieruje i smaży na głębokim tłuszczu. Takie krokiety nazywane są hash browns. Tak więc na angielskie śniadanie przepisy mogą być naprawdę różne. W bogatej wersji na angielskie śniadanie pojawią się nawet płatki z mlekiem, tradycyjna owsianka lub też świeżo wyciskane soki owocowe, warzywne lub owocowo warzywne. Jest jeszcze black pudding, czyli nic innego jak kawałek podsmażonej kaszanki, która u nas jest super popularna. Pysznym śniadaniem mogą być też super proste zapiekanki z bagietki. 

English breakfast

Angielskie śniadanie, jak nie trudno zauważyć, jest posiłkiem dość tłustym i mocno sytym. Rozpoczynając dzień od takiego śniadanie, można dostać mocny zastrzyk energii na wiele godzin. Ponieważ śniadanie angielskie zrobiło się ogromnie popularne, to w każdym kraju zaczęto lekko modyfikować przepis oraz składniki, by dostosować danie do swoich upodobań oraz potrzeb. Wszelkie dodatki jak soki oraz owsianki pojawiły się dopiero z czasem i nie należą do tych tradycyjnych składników na angielskie śniadanie. Aktualnie szykowane jest też wegetariańskie angielskie śniadanie, gdzie kiełbaski wieprzowe zastępuje się kiełbaskami wegetariańskimi, a zamiast bekonu podaje się hash browns lub więcej smażonych warzyw. Na angielskie śniadanie przepis jest bardzo prosty i u mnie będzie to raczej wersja tradycyjna. Uważam, że English breakfast nie powinno się szykować bardzo długo. To i tak jest sporo różnych składników, jak na danie, które szykujemy rano przed pracą i całą masą innych obowiązków. Dlatego też jestem za tym, by śniadanie angielskie podawać z fasolką w sosie pomidorowym z puszki. Jest bardzo dobra i szybko się ją podgrzewa. Na angielskie śniadanie fasolka z puszki w ulubionym sosie będzie jak najbardziej ok. Jeśli więc chcesz zobaczyć jak zrobić angielskie śniadanie, to zapraszam po przepis oraz wiele pożytecznych porad. Na koniec zaś polecam jeszcze śniadanie, które będzie tak samo pyszne jak english breakfast. Polecam sycące placki ziemniaczane oraz rewelacyjne pankejki na słodko.