Kurczak pieczony - najprostszy

Kurczak pieczony - najprostszy

Jeśli marzy Ci się pyszny i szybki obiad - upiecz kurczaka :-)


Składniki:
• kurczak surowy 1,7 kg
• łyżka soli i pół łyżeczki pieprzu
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
• łyżka oleju np. ryżowego lub masła


Przydatne będą:
• pipeta do podlewania kurczaka
• podstawka/grill/stelaż na kurczaka - albo szklana butelka
• dodatkowe naczynie typu szeroka blacha


Kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przyprawami.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni.

Kurczaka nałóż na grilla. Dodatkowo podstaw pod niego szerszą brytfannę, by zapobiec zabrudzeniu piekarnika sosem z kurczaka. Polej go olejem lub roztopionym masłem.

Piecz łącznie 1,5 godziny, co 20 minut podlewając go sosem wyciekającym na podstawkę. Jeśli nie masz pipety - użyj łyżki lub małej łyki wazowej.


Inne wagi kurczaka i czas pieczenia:
1 kg - 1 h
1,5 kg - 1 h 20 min
2 kg - 1h 45 min
2,5 kg - 2h 10 min

kurczak-pieczony-najprostszy-1


Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Kinga
2015-12-15 17:22
Wow brawo Aniu
Ania
2015-12-16 12:31
Dziękuję Kinga ;-)
z majeczką w kuchni
2015-12-15 20:59
Uwielbiam drób, cały pieczony kurczak często gości na moim stole. Pysznie go przygotowałaś
Ania
2015-12-16 12:31
Dziękuję.. u mnie też często.. super wychodzi.
Nieidealnaanna
2015-12-16 21:20
Aniu to jest danie, które wydaje się proste, ale sekret tkwi w tym by upiec tak by kurczak nie był surowy, suchy ani za mało słony :)
Ania
2015-12-17 09:36
Tak.. to prawda. Trzeba ćwiczyć i się nie zniechęcać.
Artur
2015-12-17 01:04
Uuuu! Mistrzostwo! Dla mnie zrobienie dobrego kurczaka z pieca, to mistrzostwo. Mam niestety wygórowane wymagania i doskonały punkt odniesienia. To elektryczny rożen, za pomocą którego w czasach gdy nie było elektrycznych piekarników ani mikrofalówek, moja babcia i ciocia robiły najgenialniejszego kurczaka świata! Dodam, że to były czasy gdy jeden kurczak podawano jako danie dla 8 dorosłych osób i czwórki dzieci. O dziwo bitwy o udka nie było :)
Ania
2015-12-17 09:37
Super.. zazdroszczę, bo nie mam i już raczej nie będę miała takiego rożna. A z tym kurczakiem to prawda.. tylko mi się wydaje, że to były wtedy dorosłe kury chyba i były większe... ale mogło mi się pomylić.. albo moja babcia tak robiła ;-)
Katsunetka
2015-12-17 12:29
Najprostszy, racja. W jakimś programie kulinarnym mówili, że wersja kurczaka na butelce jest najtrudniejsza. A go warto robić na butelce właśnie, zostawiając w niej trochę wody. Kurczak tak nie wysycha.
Ania
2015-12-17 14:12
Tak, też czasem robię... dlatego tego się polewa sosem własnym w trakcie pieczenia.
Kasia M
2015-12-18 10:42
wygląda super :) tylko ja nie mam takiego czegoś do nabijania kurczaka
Ania
2015-12-18 16:02
Ja też długo szukałam i znalazłam w BonPrix.. ale jest mały i potrzebna jest do niego jeszcze dodatkowa blacha, by się nie rozlewało. Coś lepszego wprowadzili do oferty aledobre.pl