Kurczak pieczony
Kurczak pieczony to szybki i sprawdzony przepis na kurczaka z piekarnika. Jeśli marzy Ci się pyszny i szybki obiad - upiecz kurczaka :-)
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- kurczak surowy 1,7 kg
- łyżka soli i pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka oleju np. ryżowego lub masła
Kurczak pieczony
Przydatne będą:
• pipeta do podlewania kurczaka
• podstawka/grill/stelaż na kurczaka - albo szklana butelka
• dodatkowe naczynie typu szeroka blacha
Kurczak z piekarnika
Kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przyprawami.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni.
Kurczaka nałóż na grilla. Dodatkowo podstaw pod niego szerszą brytfannę, by zapobiec zabrudzeniu piekarnika sosem z kurczaka. Polej go olejem lub roztopionym masłem.
Piecz łącznie 1,5 godziny, co 20 minut podlewając go sosem wyciekającym na podstawkę. Jeśli nie masz pipety - użyj łyżki lub małej łyki wazowej.
Inne wagi kurczaka i czas pieczenia:
1 kg - 1 h
1,5 kg - 1 h 20 min
2 kg - 1h 45 min
2,5 kg - 2h 10 min
Polecam spróbuj też mój przepis sałatka gyros.
Smacznego :-)