Hash browns
Hash browns to super proste i bardzo ciekawe danie, które składa się głównie z ziemniaków. Podajemy je zazwyczaj jako jeden z dodatków do angielskiego śniadania lub tylko do jajek sadzonych.
- tylko kilka składników
- ciekawy smak oraz proste wykonanie
- można je podawać na wiele sposobów
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: do 250 g dania - 2 porcje
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
300 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 600 g ziemniaków - około 4 średnie sztuki
- 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
Hash browns
Ziemniaki ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 220-250 gramów Hash browns. Będą to dwie nieduże porcje. Zanim zaczniesz szykować Hash browns, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Hash browns przepis
600 gramów, czyli u mnie cztery średniej wielkości ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Polecam ziemniaki typu B. Zazwyczaj wybieram te o żółtym miąższu. Starte ziemniaki od razu przekładam do naczynia z zimną wodą (zwykła z kranu). Mętną wodę odlewam i wlewam nową. Ziemniaki płuczę tak dwa lub trzy razy.
Dobrze wypłukane starte ziemniaki lekko odciskam w dłoniach i przekładam na czystą ściereczkę bawełnianą lub na ręczniki papierowe, by jak najdokładniej osuszyć je z wody. Sporą patelnię z grubym dnem (sprawdzona patelnia, która nie przypala) nagrzej na średniej mocy palnika.
Na patelnię wyłóż dwie łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oleju do smażenia. Po chwili dodaj też wszystkie starte ziemniaki oraz przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie słodkiej i ostrej papryki.
Ziemniaki z przyprawami zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i podsmażaj je przez około 20-25 minut (w razie potrzeby zmniejsz jeszcze moc palnika). Patelni niczym nie przykrywaj, a starte ziemniaki mieszaj co kilka minut, by równomiernie się rumieniły. Woda z ziemniaków odparuje i znacznie zmniejszą one objętość oraz wagę. Gdy będą już rumiane, podsmażone i chrupiące, można je wyłączyć.
Hash browns podaje się jako jeden ze składników na angielskie śniadanie albo też tylko do jajka sadzonego, czy też jajka z chrupiącymi plasterkami boczku.
Istnieją też inne wersje na Hash browns, gdzie oprócz tartych ziemniaków daje się też startą cebulę lub też/oraz jajka i mąkę i tworzy coś w rodzaju naszych placków ziemniaczanych.
Sprawdź też przepis szakszuka oraz wypróbuj mój mac and cheese. Na słodko polecam za to pankejki.
Smacznego.