Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Hash browns

Hash browns

Hash browns to super proste i bardzo ciekawe danie, które składa się głównie z ziemniaków. Podajemy je zazwyczaj jako jeden z dodatków do angielskiego śniadania lub tylko do jajek sadzonych. 

- tylko kilka składników
- ciekawy smak oraz proste wykonanie
- można je podawać na wiele sposobów

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: do 250 g dania - 2 porcje
W 100 g dania: Wartość energetyczna 300 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 600 g ziemniaków - około 4 średnie sztuki
  • 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie słodkiej i ostrej papryki

Hash browns

Ziemniaki ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 220-250 gramów Hash browns. Będą to dwie nieduże porcje. Zanim zaczniesz szykować Hash browns, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Hash browns, 1

Hash browns przepis

600 gramów, czyli u mnie cztery średniej wielkości ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Polecam ziemniaki typu B. Zazwyczaj wybieram te o żółtym miąższu. Starte ziemniaki od razu przekładam do naczynia z zimną wodą (zwykła z kranu). Mętną wodę odlewam i wlewam nową. Ziemniaki płuczę tak dwa lub trzy razy. 

Hash browns, 2

Dobrze wypłukane starte ziemniaki lekko odciskam w dłoniach i przekładam na czystą ściereczkę bawełnianą lub na ręczniki papierowe, by jak najdokładniej osuszyć je z wody. Sporą patelnię z grubym dnem (sprawdzona patelnia, która nie przypala) nagrzej na średniej mocy palnika.

Na patelnię wyłóż dwie łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oleju do smażenia. Po chwili dodaj też wszystkie starte ziemniaki oraz przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie słodkiej i ostrej papryki.
Hash browns, 3

Ziemniaki z przyprawami zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i podsmażaj je przez około 20-25 minut (w razie potrzeby zmniejsz jeszcze moc palnika). Patelni niczym nie przykrywaj, a starte ziemniaki mieszaj co kilka minut, by równomiernie się rumieniły. Woda z ziemniaków odparuje i znacznie zmniejszą one objętość oraz wagę. Gdy będą już rumiane, podsmażone i chrupiące, można je wyłączyć.

Hash browns podaje się jako jeden ze składników na angielskie śniadanie albo też tylko do jajka sadzonego, czy też jajka z chrupiącymi plasterkami boczku.  

Hash browns, 4

Hash browns, 5

Istnieją też inne wersje na Hash browns, gdzie oprócz tartych ziemniaków daje się też startą cebulę lub też/oraz jajka i mąkę i tworzy coś w rodzaju naszych placków ziemniaczanych.

Sprawdź też przepis szakszuka oraz wypróbuj mój mac and cheese. Na słodko polecam za to pankejki.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (448 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Hash browns

Hash browns, to bardzo popularne brytyjskie (również amerykańskie) śniadanie, a raczej jego fragment. Hash browns to nic innego, jak drobno posiekane lub też starte ręcznie na dużych oczkach ziemniaki, które następnie dość długo smaży się do mocnego zarumienienia na odrobinie tłuszczu z przyprawami. Według informacji znalezionych na zagranicznej Wikipedii: Ziemniaki hash browns po raz pierwszy pojawiły się w menu śniadaniowym w latach 90. XIX wieku właśnie w Nowym Jorku. Hash browns - ziemniaki z cebulą są nadal popularnym śniadaniem w restauracjach w Ameryce Północnej. Bardzo często smażone są na dużej wspólnej płycie kuchennej lub na grillu. Zdecydowanie bardziej do hash browns zalicza się te ziemniaki starte na tarce. Te siekane są traktowane jako coś w rodzaju frytek. U nas nie jest to powszechne, ale hash brown sprzedawane są nawet jako prawie gotowe dania w formie mrożonek. Hash browns mogą przybrać różne formy. Moja ulubiona, to bardzo klasyczne, czyli luźne szykowanie hash browns bez dodatków i formowania w placki, czy w kotleciki. Bardzo dobre na obiad są też polędwiczki w sosie chrzanowym

Hash brown

Na hash brown przepis jest bardzo prosty i dla niektórych może się wydawać trochę zbyt podobny do przepisu na polskie placki ziemniaczane. Wystarczy jednak spróbować zrobić hash browns przepis według moich wskazówek a okaże się, że hash browns i placki ziemniaczane to coś zupełnie innego. Hash browns w moim wykonaniu nie zawiera jajek, czy mąki, jak to czasem jest w innych przepisach. Hash browns podaję albo tylko razem z jajkiem sadzonymi ewentualnie jeszcze z boczkiem, albo też do angielskiego śniadania, które i bez hash browns jest bogate i syte. Hash browns szykuję z różnych ziemniaków, chociaż wolę te o żółtym miąższu i wybieram raczej typ B lub C, chociaż najlepsze są podobno A lub B, ponieważ mają mniej skrobi. Zawsze dokładnie płuczę starte ziemniaki i osuszaj je przed smażeniem, więc nie kleją się one na patelni i ładnie odparowują. do tego jeszcze domowe jajka sadzone i ewentualnie plasterek boczki i jest pysznie. Myślę, że warto chociaż raz spróbować przygotować domowe hash browns i podać je nawet na obiad lub jako dodatek do obiadu. Powodzenia.