Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kugel

Kugel

Kugel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, którego niezmiennym składnikiem są jajka. Zapraszam po przepis w wersji z tartymi na grubych oczkach ziemniakami, szykowany w formie babki ziemniaczanej. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1780 g
W 100 g dania: Wartość energetyczna 155 kcal Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 1500 g ziemniaków typ B lub C - waga przed obraniem
  • 250 g boczku wędzonego (surowy lub parzony) - można pominąć
  • 4 duże jajka lub 5 małych - około 265 g po rozbiciu
  • 4 mniejsze cebule - około 350 g łącznie
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 10 g masła lub smalcu - do wysmarowania formy
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Kugel ziemniaczany
Kugel, 1

Kugel, 2

Krok 1: Pokrój boczek

Około 250 gramów boczku wędzonego (surowy lub parzony) bez skóry i chrząstek pokrój w kostkę nie większa niż 1,5 cm. 

Porada
: Boczek można zamienić na żeberka bez kości, czy też inne mięso (nawet drobno pokrojone mięso z gęsi lub z kaczki, które należy podsmażyć osobno przed dodaniem na patelnię cebuli). W tradycyjnej, żydowskiej kuchni używa się właśnie mięsa z kaczki lub gęsi. Można je też całkiem pominąć i upiec Kugel bez mięsa. Będzie wówczas mniej kaloryczny - około 125 kcal na 100 gramów dania. Dałabym wtedy trochę więcej soli i pieprzu, niż podałam w składnikach. 

Pokrój boczek

Krok 2: Podsmaż mięso z cebulą

Średniej wielkości patelnię nagrzej. Wlej około 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Na patelnię wyłóż pokrojony w kostkę boczek. Całość podsmażaj do 5 minut na średniej mocy palnika. W tym czasie obierz i posiekaj drobno cebule. Dodaj je do boczku. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut. 

Obierz i przepuść przez praskę cztery ząbki czosnku, a następnie dodaj je na patelnię. Ponowienie wszystko wymieszaj i podsmażaj jeszcze pięć minut, a następnie odstaw patelnię, by składniki nieco przestygły. 

Podsmaż mięso z cebulą

Krok 3: Zetrzyj ziemniaki

1500 gramów ziemniaków typu B lub C obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Sama używam ręcznej tarki, ale można też skorzystać z malaksera ze specjalnymi nakładkami to ścierania warzyw. Wody ze startych ziemniaków nie odlewam.

Zetrzyj ziemniaki

Krok 4: Dodaj jajka i przyprawy

Do miski ze startymi ziemniakami wbij czerty duże lub pięć mniejszych jajek. Wsyp też płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość tylko wymieszaj. 

Dodaj jajka i przyprawy

Krok 5: Połącz wszystkie składniki

Do miski przełóż lekko przestudzoną zawartość patelni. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 

Połącz wszystkie składniki

Krok 6: Przełóż do naczynia

Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml. Naczynie wysmaruj od środka masłem lub smalcem. Przełóż do niego całą zawartość miski. 

Porada: Możesz użyć większego naczynia. Kugel będzie niższy i pewnie szybciej się upiecze. 

Przełóż do naczynia

Krok 7: Upiecz Kugel

Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. Wybierz środkową półkę. Jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej. Kugel piecz cały czas bez przykrycia przez około 80 minut. Po 40 minutach pieczenia zajrzyj do piekarnika. Jeśli Kugel przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść go o piętro niżej (ewentualnie przykryj inną blaszką). 

Kugel można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Jeszcze ciepły może nie być całkiem stabilny. Po schłodzeniu będzie się idealnie kroił. Można go wówczas podzielić na mniejsze kawałki i podsmażać na patelni. Polecam podawać go z kwaśną śmietaną. 

Upiecz Kugel

Kugel, 10

Kugel ziemniaczany można przechowywać w lodówce pod przykryciem do około tygodnia. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (216 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kugel

Kugel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Wywodzi się z kuchni aszkenazyjskiej, a dokładnie z regionów Europy Wschodniej. Jest to Kugel ziemniaczany, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (i nie tylko) w formie zapiekanki. Chociaż wydaje się, że Kugel to właśnie nic innego, jak babka ziemniaczana i głównym składnikiem są ziemniaki, to chodzi nie o ziemniaki, tylko o jajka. To jajka są niezbędnym składnikiem tego dania. Kugel nam kojarzy się raczej wyłącznie z zapiekanką z tartych na grubych oczkach ziemniaków, jednak może być szykowany np. z makaronem. Kugel może być daniem na słodko i na wytrawnie. Na Kugel przepis jest jednak w naszym kraju jeden, i opiera się na tartych na dużych oczkach ziemniakach i jajkach z solą i pieprzem. Do tego cebula i ewentualnie czosnek. Czasem jeszcze dajemy mięso wieprzowe, czyli np. wędzone żeberka lub boczek. Zatem u nas na Kugel ziemniaczany przepis wygląda mniej więcej tak, jak to pokazuję w tym właśnie artykule. Mój przepis na Kugel należy do tych najpopularniejszych w naszym kraju. Przepis na Kugel może być bez mięsa lub z mięsem. Dobry przepis na Kugel ziemniaczany musi być szykowany z ziemniaków typu B lub C, które świra się na tarce, na dużych oczkach. Domowa babka ziemniaczana Kugel jest pieczona w piekarniku, jak typowa zapiekanka. Znana jest w naszym kraju od bardzo dawna. W tradycyjnej, żydowskiej kuchni używa się mięsa z kaczki lub gęsi. Niektórzy dodają do składników bułkę tartą. Uważam jednak, że jest to zbędny składnik. Jajka bardzo dobrze wiążą składniki. Tak więc istnieje wiele odmian dania Kugel, gdzie podstawowymi składnikami mogą być makaron, ryż lub ziemniaki, i które zazwyczaj łączy się z różnymi dodatkami, takimi jak cebula, twaróg, jajka, a nawet owoce. Dość często Kugel jest słodki. Słodki Kugel zawiera cynamon, cukier i rodzynki, ale znajdziemy również wersje wytrawne, uzupełnione o takie składniki jak pieczarki, ser żółty czy grzyby. Z kolei kugel ziemniaczany jest bardziej zbity i sycący. Po upieczeniu powierzchnia zapiekanki staje się przyjemnie chrupiąca, podczas gdy środek pozostaje miękki i wilgotny. Kugel to potrawa, która pięknie ilustruje adaptacyjność i różnorodność w kuchni żydowskiej, gdyż przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i często dostosowywane do lokalnych smaków i dostępnych składników. To sprawia, że nawet w obrębie jednego regionu można natrafić na wiele wariantów tej samej potrawy. Ponadto, Kugel znakomicie nadaje się do przygotowania z wyprzedzeniem, gdyż jest równie smaczny podawany w temperaturze pokojowej, co czyni go idealnym daniem do dzielenia się podczas zebrań rodzinnych i społecznych. Można go też kroić na mniejsze kawałki i podsmażać na rumiano na patelni. A tutaj jeszcze tradycyjna babka ziemniaczana z kiełbasą. Rewelacyjnym przepisem jest też kurczak na ryżu, czyli szybkie danie jednogarnkowe z piekarnika. Koniecznie wypróbuj też super przepis na butter chicken do podania z ryżem lub z chlebkami naan. Rewelacyjnym przepisem jest tez pyszny kurczak po koreańsku na ostro, do podania z ryżem. Zobacz też przepis na pyszny schab w sosie własnym. Zobacz też Shepherds pie - to pyszna zapiekanka pasterska z mięsem i puree ziemniaczanym.