Kugel
Kugel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, którego niezmiennym składnikiem są jajka. Zapraszam po przepis w wersji z tartymi na grubych oczkach ziemniakami, szykowany w formie babki ziemniaczanej.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1780 g
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
155 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 1500 g ziemniaków typ B lub C - waga przed obraniem
- 250 g boczku wędzonego (surowy lub parzony) - można pominąć
- 4 duże jajka lub 5 małych - około 265 g po rozbiciu
- 4 mniejsze cebule - około 350 g łącznie
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 10 g masła lub smalcu - do wysmarowania formy
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Kugel ziemniaczany
Około 250 gramów boczku wędzonego (surowy lub parzony) bez skóry i chrząstek pokrój w kostkę nie większa niż 1,5 cm.
Porada: Boczek można zamienić na żeberka bez kości, czy też inne mięso (nawet drobno pokrojone mięso z gęsi lub z kaczki, które należy podsmażyć osobno przed dodaniem na patelnię cebuli). W tradycyjnej, żydowskiej kuchni używa się właśnie mięsa z kaczki lub gęsi. Można je też całkiem pominąć i upiec Kugel bez mięsa. Będzie wówczas mniej kaloryczny - około 125 kcal na 100 gramów dania. Dałabym wtedy trochę więcej soli i pieprzu, niż podałam w składnikach.
Średniej wielkości patelnię nagrzej. Wlej około 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Na patelnię wyłóż pokrojony w kostkę boczek. Całość podsmażaj do 5 minut na średniej mocy palnika. W tym czasie obierz i posiekaj drobno cebule. Dodaj je do boczku. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut.
Obierz i przepuść przez praskę cztery ząbki czosnku, a następnie dodaj je na patelnię. Ponowienie wszystko wymieszaj i podsmażaj jeszcze pięć minut, a następnie odstaw patelnię, by składniki nieco przestygły.
1500 gramów ziemniaków typu B lub C obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Sama używam ręcznej tarki, ale można też skorzystać z malaksera ze specjalnymi nakładkami to ścierania warzyw. Wody ze startych ziemniaków nie odlewam.
Do miski ze startymi ziemniakami wbij czerty duże lub pięć mniejszych jajek. Wsyp też płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość tylko wymieszaj.
Do miski przełóż lekko przestudzoną zawartość patelni. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach wewnętrznych 18 x 26 cm. Możesz też użyć innego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1800-2000 ml. Naczynie wysmaruj od środka masłem lub smalcem. Przełóż do niego całą zawartość miski.
Porada: Możesz użyć większego naczynia. Kugel będzie niższy i pewnie szybciej się upiecze.
Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. Wybierz środkową półkę. Jeśli masz małą komorę piekarnika i grzałki od góry, to naczynie umieść na półce niżej. Kugel piecz cały czas bez przykrycia przez około 80 minut. Po 40 minutach pieczenia zajrzyj do piekarnika. Jeśli Kugel przypieka się za mocno, to obniż temperaturę lub umieść go o piętro niżej (ewentualnie przykryj inną blaszką).
Kugel można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Jeszcze ciepły może nie być całkiem stabilny. Po schłodzeniu będzie się idealnie kroił. Można go wówczas podzielić na mniejsze kawałki i podsmażać na patelni. Polecam podawać go z kwaśną śmietaną.
Kugel ziemniaczany można przechowywać w lodówce pod przykryciem do około tygodnia.
Smacznego.