Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na obiad. Można ją podać na wiele sposobów, a nawet zamknąć w słoiki. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis. 

- świetnie danie bez mięsa
- gotowana na suchej fasoli
- dokładny opis szykowania i wiele porad

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas moczenia fasoli: 10 godzin
Czas gotowania fasoli minimum: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1700 gramów dania

Kaloryczność kcal: 95 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki na gotowaną fasolę

  • 250 g fasoli suchej Piękny Jaś - trochę więcej niż 1 pełna szklanka
  • 3 szklanki wody - do namoczenia suchej fasoli
  • 3 szklanki wody - do ugotowania namoczonej fasoli

Składniki na sos pomidorowy

  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule - około 300 g
  • 6 ząbków czosnku - 30 g
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy i zioła: 2 listki laurowe; 2 ziarna ziela angielskiego; po łyżeczce soli, słodkiej papryki i majeranku, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego, kminku mielonego oraz kolendry mielonej lub w całości

Fasolka w sosie pomidorowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania fasolki z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum 2,5 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1700 gramów pysznej fasoli z sosem pomidorowym. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Fasola w sosie pomidorowym, 1

Mimo, że ta fasolka w sosie  powstała zimą, to smakuje tak samo dobrze, jak danie zrobione latem, ze świeżych warzyw. Do przepisu wykorzystałam suchą fasolę, którą wystarczyło namoczyć a potem ugotować, oraz domowej roboty przecież z pysznych pomidorów zbieranych latem. Wiadomo, że fantastycznie byłoby mieć dostęp do świeżych owoców i warzyw niezależnie od pory roku. O ile od wiosny do jesieni mamy taką możliwość, to zimą sytuacja nieco się komplikuje. Na sklepowych półkach dominują wówczas produkty importowane, które zazwyczaj smakiem i wartościami odżywczymi nie dorównują polskim warzywom. 

Od wielu już lat moja spiżarka aż ugina się od słoiczków z dżemami lub kiszonkami i przecierami. W puszkach trzymam suszone grzyby i owoce. W zamrażarce mam pełno torebek z jagodami leśnymi, malinami, czy też kurkami. Uwielbiam suszyć, kisić, czy też mrozić. Wybieram do tego takie polskie owoce i warzywa, które są bardzo sezonowe i ciężko je potem znaleźć w sklepie. Pamiętam jak zimą zaprosiłam znajomych na ciasto drożdżowe z ogromną ilością jagód oraz kompot z truskawek i jeżyn. Ich miny były bezcenne i od razu pojawiły się pytania, skąd u mnie zimą tyle sezonowych owoców. Suszenie, kiszenie, czy mrożenie to dla mnie nie tylko oszczędność, ale ogromna przyjemność. Gorąco Cię do tego zachęcam. Tymczasem jednak zabieramy się za przepis na fasolkę w sosie pomidorowym :)

Fasola w sosie pomidorowym przepis

Najważniejsza jest dobrej jakości, sucha fasola Jaś. W sklepie szukaj drobnej fasoli, której długość nie przekracza 2 cm. Fasolę trzeba najpierw namoczyć. Przygotuj sobie sporą miskę - szklaną lub ceramiczną. Wsyp 250 gramów suchej fasoli i zalej zimną wodą. Woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolę. Ja wlewam trzy szklanki wody. 

Fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski. Jeśli nalejesz za mało wody, to w każdej chwili możesz ją uzupełnić. Jeśli jednak zostawisz fasolkę na całą noc, to rano może się okazać, że zabrakło wody i wystające fasolki będą miały pomarszczoną skórkę/łupinkę. Fasolę polecam moczyć od ośmiu, do maksymalnie dwunastu godzin. Najlepiej zalać fasolę wieczorem i zostawić ją tak do rana. Miskę odłóż na ten czas np. do szafki lub schowka/piwniczki. 

Na zdjęciu poniżej fasola dopiero co zalana wodą.

Fasola w sosie pomidorowym, 2

Na zdjęciu poniżej fasola po dziesięciu godzinach moczenia. Od razu zauważysz, że fasola napuchła i wypiła większość wody z miski. Wodę z moczenia wylewam. Fasola po namoczeniu ważyła u mnie 500 gramów. 

Porada: Fasolę można też gotować w wodzie, w której się moczyła. Ja jednak wolę przepłukać fasolę i zalać ją do gotowania świeżą wodą, ponieważ taka fasola łatwiej się trawi. 
Fasola w sosie pomidorowym, 3

Namoczoną fasolę przełóż do średniego garnka. Wlej trzy szklanki, czyli 750 ml świeżej wody. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj fasolę. Jak tylko fasola się zagotuje, znacznie zmniejsz moc palnika, by całość tylko lekko mrugała i gotuj tak fasolę do miękkości. Fasola gotuje się do miękkości około 1,5-2 godzin (albo nawet dłużej). 

Moja fasola gotowała się około 90 minut. Była miękka, ale nie rozpadająca się. Garnek z fasolą (jeszcze w wodzie, w której się gotowała) odstawiłam na bok, do przestudzenia. Po przestudzeniu, fasolę przełóż do osobnej miseczki, zaś wodę z gotowania fasoli przelej do innego naczynia. Część tej wody (minimum jedna szklanka) zostanie użyta do rozrzedzenia sosu. 
Fasola w sosie pomidorowym, 4

Fasola stygnie, więc można się zabrać za szykowanie sosu pomidorowego. W pierwszej kolejności zeszklij cebulkę z czosnkiem. Nagrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. Cebulę obierz, poszatkuj drobno i zaszklij na oleju, na niedużej mocy palnika. Powinno to zająć nie dłużej niż 15 minut. Pod koniec dodaj też obrane i drobno pokrojone cztery ząbki czosnku. Po dwóch minutach zdejmij patelnię z palnika.
Fasola w sosie pomidorowym, 5

Bazą do sosu będzie przecier pomidorowy. Polecam mój przepis na przecier pomidorowy, który szykuję w lecie, gdy pomidory są najpyszniejsze, najzdrowsze i najtańsze. Osoby, które nie zrobiły w lecie własnych zapasów przecieru, zachęcam do zrobienia go w kolejnym sezonie. 
Fasola w sosie pomidorowym, 6

Przecier umieść w większym garnku, w którym będzie gotowane całe danie. Do garnka wlej jedną szklankę, czyli 250 ml wody odlanej z gotowania fasoli. Dodaj całą zawartość patelni (eszklona na oleju cebulka z czosnkiem) oraz przyprawy i zioła: 2 listki laurowe; 2 ziarna ziela angielskiego; po łyżeczce soli, słodkiej papryki i majeranku; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego, kminku mielonego oraz kolendry mielonej lub tej w całości. Wszystko wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj sos przez 20 minut. 

Porada: Jeśli nie masz kminku, to możesz dodać mielony kumin (kmin rzymski) lub suszone oregano. 
Fasola w sosie pomidorowym, 7

Po 20 minutach gotowania do garnka dorzuć ugotowaną fasolę. Ponownie zamieszaj sos. Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość na małej mocy palnika przez minimum 20 minut. Fasolę w sosie pomidorowym możesz gotować znacznie dłużej, jeśli np. zależy Ci na tym, by fasola prawie rozpadała się w sosie. 
Fasola w sosie pomidorowym, 8

Fasola w sosie pomidorowym jest już gotowa. Najchętniej podaję ją jeszcze gorącą, ze świeżym pieczywem. Jeśli chcesz część fasolki zostawić sobie na inną okazję, to polecam jeszcze wrzącą fasolę z sosem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Od razu zakręć słoiki. Jeśli fasola w sosie ma być zjedzona w ciągu dwóch tygodni, to po przestudzeniu słoiki odłóż do lodówki.

Jeśli chcesz zawekować sos pomidorowy z fasolą na miesiąc lub nawet na dłużej, to jeszcze gorące słoiki z fasolką trzeba dodatkowo poddać pasteryzacji. Aby to zrobić, na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wrzątek (najlepiej dopiero co zagotowaną wodę z czajnika) do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut. Jeśli decydujesz sią pasteryzację słoików z już przestudzoną fasolką, to do garnka wlewasz lekko tylko ciepłą wodę z kranu. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez 20 minut. 
Fasola w sosie pomidorowym, 9

Fasola w sosie pomidorowym, 10

Fasolka w sosie pomidorowym jest bardzo uniwersalnym daniem. Możesz ją podać na obiad z kromką ciemnego pieczywa lub też z ulubionym makaronem i tartym parmezanem. Bardzo dobrze smakuje również z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. 

Już na początku przepisu wspomniałam o tym, że bardzo lubię szykować przetwory z polskich owoców i warzyw sezonowych. Wszelkie kiszonki, czy mrożonki to doskonały sposób na zachowanie smaku i właściwości odżywczych polskich warzyw przez cały rok. Zima to idealny czas na wykorzystywanie domowych przetworów, które przygotowaliśmy latem i jesienią. 

Suszenie to najstarsza metoda utrwalania żywności. Pozwala nie tylko zachować smak warzyw, ale w wielu przypadkach nawet go potęgować. Taki efekt jest wszystkim znany np. z procesu suszenia grzybów. Aby korzystać z doskonałego smaku suszonych warzyw mamy do dyspozycji dwa rozwiązania. Albo w pełni sezonu, kiedy warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze, suszymy je w domu (np. w piekarniku, lub przy użyciu suszarek elektrycznych) i wykorzystujemy kiedy tylko mamy ochotę. Jeśli nie wykazaliśmy się wystarczającą przezornością, możemy po prostu kupić suszone warzywa. Najważniejsze, żeby zwracać uwagę na kraj pochodzenia. Wybierajmy tylko polskie warzywa. Suszone warzywa można spotkać w różnych postaciach. Od całych, niewielkich warzyw (np. bób, fasolka szparagowa), pokrojonych w połówki (pomidory, papryka), kostkę (np. dynia, marchew, pietruszka), w płatkach (por, czosnek, pomidor) oraz w innych formach. Większość suszonych warzyw jest dostępna w formie sproszkowanej. Możliwości są nieograniczone. Suszenie to naturalny sposób na zachowanie świeżości warzyw. Proces polega na częściowym usunięciu wody z warzyw poprzez jej odparowanie. Dzięki temu, bez użycia konserwantów, drobnoustroje powodujące psucie się żywności nie mogą się rozwijać a żywność zachowuje trwałość. Co ważne, suszenie warzyw nie powoduje dużych strat w wartościach odżywczych. Zawartość podstawowych składników nie zmiana się (bez zmian pozostają kaloryczność, zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów czy błonnika). Niewielka jest też utrata większości witamin i minerałów.

Kiszonki to absolutnie pozycja obowiązkowa w naszych zimowych jadłospisach. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają florę bakteryjną oraz trawienie. Produkty kiszone to naturalne probiotyki. Są bogate w witaminy A, C, E i K. Kiszonki są niskokaloryczne, a kwas mlekowy pomaga w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Oczywiście, na polskich stołach królują ogórki i kapusta kiszona. Jednak w ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. kiszone buraki, różyczki kalafiora, pieczarki, rzodkiewki, pomidory, marchew czy brukselki. Kiszonki możemy robić w domu lub kupić już gotowe. Pamiętajmy również, aby zwrócić uwagę na naturalny skład kupowanego produktu.

Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania warzyw bez konieczności użycia jakichkolwiek dodatków (soli, cukru, czy innych konserwantów). Ta forma przechowywania świetnie zachowuje kolor, strukturę, kształt, a także smak i zapach warzyw. Często mówi się, że mrożenie powoduje utratę wartości odżywczych produktów. Jednak liczne badania wykazują, straty w przypadku mrożenia warzyw są nieznaczne, a każda obróbka termiczna (również podgrzewanie) powoduje pewne zmiany w proporcjach składników odżywczych. Oczywiście, zawsze mając do wyboru świeże polskie warzywa i mrożonki – wybierajmy te pierwsze. Jednak poza sezonem, gdy w alternatywie mamy importowane warzywa, które maja za sobą długi transport – wybór mrożonek z polskich, zebranych w pełni sezonu warzyw wydaje się rozsądny. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze i tak ważny w dzisiejszych czasach, patriotyzm konsumencki.

Fasola w sosie pomidorowym, 11

Kampania Moc Polskich Warzyw jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Średnia 4.9 / 5 (184 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Fasola w sosie pomidorowym

Za dania z fasoli suchej zabieram się zazwyczaj wtedy, gdy pogoda przestaje nas rozpieszczać. Deszczowa i chłodna jesień oraz okres zimowy, sprzyjają częstszemu gotowaniu i pieczeniu. Mój piekarnik nagrzewa się prawie każdego dnia, zaś na kuchni przynajmniej trzy z czterech palników cały czas są używane. Gdy robi się ponuro i zimno a do tego potrzebujemy zjeść coś rozgrzewającego i sycącego, zabieram się za takie danie, jakim jest właśnie fasolka w sosie pomidorowym. To nie tylko super smaczny pomysł na obiad, ale coś niezwykle uniwersalnego do zrobienia. Moja fasolka z sosem pomidorowym powstaje z użyciem fasoli suchej, którą najpierw moczę a potem gotuję. Wychodzi to znacznie taniej i pewnie zdrowiej, niż kupowanie gotowej fasoli w sosie z puszki. Otrzymuję bardzo dużo pysznej fasoli, którą podgotowuję jeszcze w domowym sosem pomidorowym. Tak więc fasola w sosie pomidorowym przepis, który składa się z najlepszych składników. Trzeba bowiem wiedzieć, że nie dość, że używamy samodzielnie gotowanej fasoli, to sosik również robimy od podstaw. Nie używam tutaj koncentratu pomidorowego, tylko domowego przecieru. Pomidory przecierane w szczycie sezonu są najlepsze. Dlatego też zimą lepiej jest użyć przecieru z pomidorów, niż pomidorów świeżych. Fasolka w sosie pomidorowym przepis z domową passatą, a do tego jeszcze cebulka i czosnek delikatnie zeszklone oraz zestaw przypraw i ziół. Fasola w sosie pomidorowym pachnie i smakuje tak wspaniale, że naprawdę ciężko jest się powstrzymać przed wyjadaniem tego dania prosto z garnka. Polecam Ci też mój pyszny przepis na sos barbecue. Idealny i na kanapki i na grilla.

Fasolka w sosie pomidorowym

Jak już wspomniałam wcześniej, fasola w pomidorowym sosie jest bardzo uniwersalna. Po pierwsze, od razu po ugotowaniu podaję ją zazwyczaj ze świeżym pieczywem. Można też dodatkowo ugotować do niej makaron i podać z dowolnymi kluskami. Czasem taką fasolkę w pomidorowym sosie z makaronem posypuję jeszcze tartym parmezanem. Fasolka z sosem pomidorowym sprawdzi się też jako dodatek do klopsów i różnych kotletów mielonych. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Fasola w sosie pomidorowym umieszczona w sterylnym słoiku bardzo długo poleży w lodówce. Taka fasola w pomidorach idealnie nadaje się do wekowania.  Aby to zrobić, trzeba jeszcze wrzącą fasolę w sosie pomidorowym przekładać do wyparzonych i super czystych słoików. Od razu zakręć słoiki i poddaj pasteryzacji w garnku. Gorąco zapraszam po przepis i życzę smacznego.