Jajko sadzone
Poznaj mój sposób na idealne jajko sadzone. Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem jest bardzo proste do zrobienia. Podążaj za przepisem i poradami, a już zawsze przygotujesz je perfekcyjnie.
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 2
W 1 jajku:
Wartość energetyczna
127 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie jajka
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- szczypta soli
- odrobina koperku
Jajka sadzone
Aby usmażyć jedno jajko sadzone na raz wystarczy Ci niewielka patelnia o średnicy 15-18 cm. Do usmażenia dwóch jajek na raz wystarcza patelnia o średnicy 18-20 cm. Smażąc dwa jajka na raz prawdopodobnie złączą się one białkami. Jeśli więc chcesz, by jajka nie stykały się ze sobą użyj dużej patelni lub smaż je po kolei.
Jak zrobić jajko sadzone
Jajka mogą być prosto z lodówki. Nie zauważyłam różnicy podczas szykowania jajek sadzonych z temperatury pokojowej od tych z lodówki. Ja najpierw rozbijam jajko do małej miseczki. Nie robię tego bezpośrednio na patelnię, ponieważ może się zdarzyć, że żółtko się rozleje. Przy jajku sadzonym nie możemy do tego dopuścić.
Najpierw chwilę nagrzewaj patelnię. Na jedno jajko dodaj jedną łyżeczkę masła lub oleju kokosowego. Gdy masło całkowicie rozpuści się na patelni możesz wylać wcześniej rozbite i umieszczone w miseczce jajko. Moc palnika powinna być pomiędzy małą a średnią. Jajko nie powinno zacząć mocno skwierczeć. Jeśli zaczęły się tworzyć pęcherzyki na białku, to znak, że moc palnika jest za wysoka.
Im bardziej zwarte i glutowate jest białko, tym świeższe masz jako. Moje miało około 10 dni. Jajko smaż na małej mocy palnika do czterech minut. Na ostatnią minutę możesz przykryć je przykrywką, by białko przy samym żółtku również się ścięło.
Jajka sadzonego nie przerzucaj na drugą stronę. Nie ma takiej potrzeby. Gotowe jajko możesz ostrożnie zsunąć z patelni prosto na talerz lub użyć szerokiej łopatki/szpatułki. Ja jajka sadzone solę i ewentualnie pieprzę dopiero po zdjęciu z patelni. Bardzo lubię jajka sadzone z odrobiną koperku. Idealnie pasują do ziemniaków hash browns.
A skoro jesteśmy przy temacie jajek, to zapraszam też po mój pieczeń rzymska z jajkiem w roli głównej!
Smacznego!