Chleb pszenny

Chleb pszenny

To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach instant. Piekę go według tego samego przepisu jak na ciasto na pizzę. Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono.

- chlebek pięknie wyrasta
- ma super chrupiącą skórkę
- najprostszy przepis na chleb

Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: średni bochenek

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka delikatnej oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Chleb pszenny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wyrastanie ciasta chlebowego: minimum 60 minut + 30 minut przed pieczeniem

Ewentualne dodatki do chleba: Przed upieczeniem chlebek można posmarować oliwą, masłem lub rozbełtanym jajkiem i posypać solą gruboziarnistą, makiem, pestkami słonecznika lub sezamem, czy też czarnuszką. 

Aby otrzymać ciemniejsze pieczywo, które będzie identyczne jak chleb wiejski, zamiast mąki do pizzy użyj mąki pszennej chlebowej.  

*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Mąka o oznaczeniu typ. 00 najbardziej zbliżona jest do mąki pszennej tortowej typ. 400 i 450.  Mąka pszenna typ 550 (mąka luksusowa) też się nada.

Chleb pszenny, 1

Chleb pszenny, 2

Chleb pszenny, 3

Chleb na drożdżach

W jednej misce umieść razem dwie i pół szklanki mąki pszennej, czyli około 450 gramów mąki. Wlej jedną szklankę lekko ciepłej wody. Dodaj też po płaskiej łyżeczce soli, cukru oraz suszonych drożdży. Wlej łyżkę delikatnej oliwy lub innego ulubionego oleju roślinnego. 

Porada: Zamiast cukru zwykłego możesz dodać łyżeczkę ulubionego miodu. 

Chleb pszenny, 4

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10 minut. Powinna z niego powstać elastyczna i zwarta kula.
Chleb pszenny, 5

Kulę ciasta umieść w misce przykrytej wilgotną ściereczką lub folią przezroczystą do pakowania jedzenia. Miskę odłóż np. na parapet nad kaloryferem na minimum 60 minut. Czasem umieszczam wyrastające masy w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę około 35 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i lekko uchylam jego drzwiczki. W lekko ciepłym piekarniku trzymam miskę z wyrastającym ciastem. Po godzinie ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Jeśli nie wyrosło tak bardzo, to poczekaj dłużej.. nawet do dwóch godzin. 
Chleb pszenny, 6

Wyrośnięte ciasto chlebowe wyłóż na stolnicę lekko obsypaną mąką. Uformuj kulę i umieść w naczyniu, w którym chlebek będzie się piekł lub też wyłóż na blaszkę obsypaną od spodu mąką. Możesz dodatkowo lekko ponacinać chlebek z wierzchu ostrym nożem. Chleb posyp od góry mąką i przykryj ściereczką bawełnianą. Odłóż go na 30 minut do ostatniego wyrastania. 
Chleb pszenny, 7

Formę z wyrośniętym chlebem umieść w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (jeśli masz mała komorę, to ustaw 230 stopni). Wybierz środkową półkę z grzałką góra/dół. Chleb piecz tak około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia możesz na chwilę otworzyć piekarnik i spryskać chleb pszenny wodą. Skórka będzie wówczas bardziej chrupiąca i rumiana. Zazwyczaj spryskuję tak chlebek nawet kilka razy. 

Po około 30 minutach (jeśli chleb jeszcze urósł i mocno się już zarumienił) możesz wyłączyć piekarnik. Chleb pszenny można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Najlepiej jest od razu przełożyć go na kratkę do studzenia wypieków. Chleb pszenny idealnie kroi się po całkowitym przestudzeniu. 
Chleb pszenny, 8

Chleb pszenny, 9

Chleb pszenny, 10

Zapraszam wypróbuj też mój przepis na chleb z garnka.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (2451 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb pszenny

Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Możesz też nie dodawać nic i upiec domowy chleb na drożdżach bez żadnych pestek czy nasion. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na ciasto na pizze. Robię też z niego super paluchy drożdżowe z makiem. Zapewniam, że to jest szybki przepis na chleb pszenny do pieczenia na co dzień. Różne są przepisy na chleb pszenny. Ja zdecydowałam się na taki najbardziej podstawowy chleb pszenny na drożdżach

Chleb na drożdżach

Chleb pszenny na suchych drożdżach może smakować jak najlepszy chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Chleb wychodzi wówczas ciemniejszy i bardziej wytrawny. Mój przepis na chleb pszenny jest wyjątkowo prosty nie nie wymaga dużych umiejętności w tej dziedzinie. Taki chleb pszenny przepis to tylko kilka niezbędnych składników. Używasz wyłącznie mąki, wody, odrobinę drożdży oraz sól i oliwę. Jeśli chcesz wiedzieć jak upiec chleb na drożdżach to zapraszam po mój pyszny przepis na chleb pszenny na drożdżach

Przepisy na chleb na drożdżach

Czasem zastanawiacie się jaki skład ma chleb pszenny. Czy to faktycznie tylko mąka, drożdże i trochę wody z solą i odrobiną oliwy? Dokładnie tak jest. Szybki chleb na drożdżach przy dobrze dobranych proporcjach oraz dokładnym przygotowaniem każdego etapu wyjdzie cudownie za każdym razem. Możesz też upiec taki sam przepis na chleb na drożdżach świeżych. Wystarczy że użyjesz około 15 gramów drożdży świeżych. To naprawdę bardzo prosty chleb na drożdżach. Do środka możesz też dodać trochę sezamu, pestek słonecznika lub też dyni. Bardzo dobrze sprawdzają się też różne suszone zioła. Chleb pszenny można wzbogacić o szczyptę oregano, tymianku, czy też  czosnku niedźwiedziego. Zapraszam też po inne przepisy na chleb