Chleb pszenny

Chleb pszenny

To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach instant. Piekę go wedle tego samego przepisu jak na ciasto na pizze. Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono.

Chlebek pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu. Szukasz szybkiego przepisu na chleb na drożdżach, który zawsze się udaje? Bardzo proszę!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 23 minut
Ilość porcji: 2 x bochenek średnicy 30 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Wyrastanie ciasta chlebowego: 60 minut + 30 minut

Chleb na drożdżach

Dodatki do chleba: Przed upieczeniem chlebek można posmarować oliwą, masłem lub rozbełtanym jajkiem i posypać solą gruboziarnistą, makiem, pestkami słonecznika lub sezamem, czy też czarnuszką. 

Aby otrzymać ciemniejsze pieczywo, które będzie identyczne jak chleb wiejski, zamiast mąki do pizzy użyj mąki pszennej chlebowej. 

Przygotuj ciasto drożdżowe dokładnie tak jak w przepisie ciasto na pizze - to ten sam skład.  

Chleb pszenny, 1

Gdy masz już ciasto drożdżowe po pierwszym wyrastaniu - 60 minut w cieple - wyłóż je na stopnicę lekko obsypaną mąką. Lekko wałkuj ciasto i podziel na dwa równe kawałki. Z każdego uformuj kulę. Natłuść dłonie oliwą. Kule ciasta chlebowego umieść w naczyniu, w którym będą się piekły. Może to być wspólna blacha lub dwa osobne naczynia do pieczenia. Dno naczynia możesz również lekko natłuścić. Ja chlebków nie nacinam. Przykryj je ściereczką bawełnianą i odłóż na 30 minut do ostatniego wyrastania. 

Chleby przed pieczeniem możesz posmarować dodatkowo roztrzepanym jajkiem i posypać np. sezamem. Chlebki piecz razem na środkowej półce z grzałką góra/dół w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Czas pieczenia to 23-25 minut. Po 15 minutach pieczenia możesz na chwilę otworzyć piekarnik i spryskać chlebki wodą. Skórka będzie wówczas bardziej chrupiąca i rumiana. 

Chleb pszenny, 2

Jeśli planujesz upiec jeden duży bochenek, to ciasto najlepiej piec lekko wydłużone. Wówczas chleb pieczemy dłużej o około 10 minut. Na te ostatnie 10 minut zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200 stopni.

A może skusisz się jeszcze na upieczenie pysznych paluchów chlebowych, które możesz zrobić dokładnie z tego samego przepisu. Możesz upiec jedne bochenek chleba a z połowy porcji przygotować te własnie paluchy drożdżowe z makiem?

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (62 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepis na chleb pszenny na drożdżach

Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na ciasto na pizze. Robię też z niego super paluchy drożdżowe z makiem. Zapewniam, że to jest szybki przepis na chleb pszenny do pieczenia na co dzień. 

Przepis na chleb wiejski

Chleb pszenny na suchych drożdżach może smakować jak najlepszy chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Chleb wychodzi wówczas ciemniejszy i bardziej wytrawny. 

Szybki chleb na drożdżach

Czasem zastanawiacie się jaki skład ma chleb pszenny. Czy to faktycznie tylko mąka, drożdże i trochę wody z solą i odrobiną oliwy? Dokładnie tak jest. Szybki przepis na chleb przy dobrze dobranych proporcjach oraz dokładnym przygotowaniem każdego etapu wyjdzie cudownie za każdym razem. Zapraszam też po inne przepisy na chleb