Pulpety drobiowe

Pulpety drobiowe

Pulpety drobiowe to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a pulpety z kurczaka tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę.

- uwielbiane przez dzieci
- z mięsa z kurczaka lub z indyka
- pulpeciki do podania na wiele sposobów

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 20 pulpecików w sosie

Kaloryczność kcal: 75 w 1 pulpecie z sosem

Składniki:
  • 600 g mięsa z kurczaka lub z indyka np. filet
  • 1 czerstwa bułka np. kajzerka - około 80 g
  • 1 średnia marchew - około 150 g
  • 1 średnia cebula - do 110 g
  • 1 małe jajko
  • po łyżeczce mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki świeżego, siekanego koperku
  • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 500 ml
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do obsmażenia pulpetów
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
  • przyprawy: jedna łyżeczka soli; po pół łyżeczki pieprzu i oregano

Pulpety z kurczaka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 20 pulpecików w pysznym, delikatnym sosie. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Pulpety drobiowe, 1

Pulpety drobiowe przepis

Potrzebujesz około 600 gramów mięsa drobiowego. Według mnie najlepsza do tych pulpecików jest pierś z kurczaka. Na pulpety drobiowe w sosie koperkowym z marchewką nada się również filet z indyka lub mieszanka różnych fragmentów mięsa drobiowego bez skóry. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach lub też poproś o zmielenie mięsa u rzeźnika (jeśli nie masz w domu maszynki). Mięso mielone sprzedawane na tackach kupuj tylko ze sprawdzonego źródła. Ponieważ piersi z kurczaka (po wycięciu ewentualnych chrząstek) mieliłam samodzielnie w domu, to przy okazji razem z mięsem zmieliłam też obraną cebulę. Jeśli nie mielisz mięsa w domu, to cebulę zetrzyj na tarce lub posiekaj bardzo drobno nożem.

Do miski ze zmielonym mięsem i startą/zmieloną cebulą dodaj też łyżkę świeżego, siekanego koperku. Wbij jedno, małe jajko i wsyp przyprawy: jedna łyżeczka soli; po pół łyżeczki pieprzu i oregano. Dołóż też jedną, namoczoną kajzerkę: całą, świeżą lub czerstwą kajzerkę (może być też inna mała bułeczka) namaczaj przez kilka minut w wodzie, mleku lub dowolnym bulionie. Bułeczka ma się dobrze namoczyć. W środku nie może pozostać sucha. Następnie ostrożnie, ale dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Odciskaj ją w dłoniach kilka razy uciskając bułeczkę tak, by jak najwięcej płynu uciekło przez palce. 

Porada: Zamiast jajka możesz dodać do masy płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz jednego, bardzo małego ziemniaka (ugotowany i przepuszczony przez praskę). Dobrze sprawdza się też papka z płatków ryżowych. Oregano można zastąpić płaską łyżeczką mieszanki ziół włoskich/prowansalskich.

Pulpety drobiowe, 2

Zacznij wyrabiać masę mięsną pod pulpeciki drobiowe. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wyrobiona. Masę mięsną mieszam tak przez przynajmniej trzy minuty, aż będzie idealnie jednolita. Sprawdzam, czy mogę z niej uformować okrągłego pulpeta, który zachowa kształt i nie "rozleje" się i dopiero wtedy decyduję, czy dodać bułkę tartą (nie ma jej w składnikach i przy podanych przeze mnie proporcjach nie miałam jeszcze potrzeby, by ją dodawać do masy). 

Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia lub też wyłóż dwie łyżki masła klarowanego. Na talerzyk wysyp dwie łyżki mąki pszennej. Z masy mięsnej formuj kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je w mące i kładź na nagrzaną patelnię. Pulpety podsmażaj z obu stron na lekko rumiano. Podsmażanie jednej porcji pulpetów nie powinno trwać dłużej niż łącznie sześć minut. Rumiane pulpeciki zdejmuj z patelni. Odłóż je póki co na deskę lub do jednej miski (bez tłuszczu z patelni). 
Pulpety drobiowe, 3

Do garnka wlej dwie szklanki (500 ml) wody lub delikatnego bulionu warzywnego. Obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach jedną marchewkę. Umieść ją w garnku z wodą. Ustaw trochę wyższą niż średnia moc palnika. Gdy woda zacznie się gotować, w garnku umieść podsmażone pulpety oraz łyżkę świeżo siekanego koperku. Garnek przykryj przykrywką. Pulpeciki gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. W połowie gotowania delikatnie odwróć pulpeciki, które wystają poza bulion. Odlej też do 100 ml wywaru (do małej miseczki). Po 20 minutach tarta marchew powinna być już miękka, zaś pulpety drobiowe dogotowane. Sprawdź smak wywaru i zdecyduj, czy chcesz do niego dodać jeszcze odrobinę soli lub pieprzu. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do bulionu łyżeczki masła klarowanego lub zwykłego. 
Pulpety drobiowe, 4

Do odlanego wcześniej i przestudzonego już wywaru (odlane niecałe 100 ml) wsyp po łyżeczce mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej (nie płaskie i nie czubate łyżeczki). Bardzo dokładnie wymieszaj całość na całkowicie jednolity płyn i od razu wlej go do garnka z jeszcze gotującymi się pulpecikami w wywarze (po około 20 minutach od umieszczenia pulpetów w garnku). Postaraj się w miarę możliwości zamieszać w garnku, by rozprowadzić wodę z mąkami. Już po chwili sos powinien się ładnie zagęścić. Pulpety drobiowe w sosie wyłącz po minucie lub dwóch. Ważne, by bulion ponownie się zagotował i lekko zgęstniał.  
Pulpety drobiowe, 5

Pulpety z kurczaka podawaj razem z sosem w towarzystwie ulubionej kaszy, kopytek, klusek śląskich, czy ziemniaków z wody. Do tego jakaś pyszna sałatka lub surówka. U mnie była to sałatka z buraków
Pulpety drobiowe, 6

Pulpety drobiowe, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (101 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pulpety drobiowe

Dzieci uwielbiają domowe pulpety. Dlatego też na moim Blogu znajdziesz kilka przepisów na to delikatne danie. Tym razem mam dla moich Czytelników prosty i szybki przepis na pulpeciki drobiowe, które szykuję zazwyczaj z piersi z kurczaka. Są to pulpety drobiowe w sosie koperkowym, do których daję sporo marchewki. Starta na tarce marchewka jest zdrowa, a do tego nadaje ładny kolor oraz wzbogaca smak pulpetów i bardzo pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Takie pulpety drobiowe w sosie z odrobiną skrobi i mąki ziemniaczanej, to praktycznie pulpety drobiowe dietetyczne, ponieważ są, szykowane z chudego mięsa, a do tego sos jest bardzo lekki. To jedne z moich najbardziej ulubionych pulpety drobiowe gotowane. Ponieważ gotuję je w wodzie z marchewką, to są to zdecydowanie pulpety drobiowe w sosie własnym. To fantastyczne pulpeciki z kurczaka, które bardzo lubią moi Chłopcy. Ile bym ich nie przygotowała, to wszystko zostaje zjedzone jednego dnia. Tak więc są to idealne pulpety drobiowe dla dzieci w wieku szkolnym. Jeśli więc szukasz posiłków dla swoich pociech, to te pulpety drobiowe dla dziecka będą idealne. 

Pulpety z kurczaka

Bardzo gorąco polecam też inne moje przepisy na pyszne pulpeciki. Najpopularniejsze są pulpety w sosie pomidorowym, które szykuję z mięsa wieprzowego. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu są też pyszne pulpety w sosie koperkowym, które również warto wypróbować. Świetnym pomysłem na piątkowy obiad są też pulpety z indyka. Te pulpeciki bardzo smakują dzieciom. Na pulpety drobiowe przepis jest naprawdę prosty i nie trzeba się objawiać tego, że pulpeciki rozpadną się w trakcie gotowania. Zauważyłam, że to najczęstsza obawa, jaką mają osoby, które chcą przygotować samodzielnie pulpety z kurczaka w sosie koperkowym. Nie ma obawy, bowiem tak opisałam kroki wykonania, że przepis na pulpety drobiowe sprawdzi się i uda nawet tym, którzy pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym szykują po raz pierwszy. Moje pulpety z kurczaka dla dzieci są bardzo delikatne. Dzięki temu, że pulpety z kurczaka w sosie zawierają sporo tartej marchewki, to są nawet lekko słodkie. Jeśli więc chcesz zobaczyć jak zrobić pulpety drobiowe, to zapraszam po przepis na moje ulubione i sprawdzone pulpety drobiowe z kurczaka.