Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z dyni

Zupa z dyni

Zupa z dyni to królowa jesiennych zup. Ma bogaty, lekko orzechowy aromat i piękny pomarańczowy kolor. Moja zupa krem z dyni powstaje z pieczonej dyni Hokkaido, bulionu warzywnego i marchewki oraz cebuli. 

- z pieczonej dyni Hokkaido
- z bulionem warzywnym
- prosta, szybka i pyszna

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 1200 gramów zupy

Kaloryczność kcal: 80 w 100 gramach zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 ml bulionu np. warzywnego [zobacz]
  • 650 g pieczonej dyni np. Hokkaido [zobacz]
  • 1 cebula cukrowa - 170 g
  • 2 średnie marchewki - 160 g
  • łyżka masła klarowanego
  • pół szklanki mleka tłustego

Zupa z dyni

Cebula oraz marchew ważone były przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli korzystasz z wcześniej ugotowanego bulionu oraz upieczonej i zmiksowanej dyni, to szykowanie zupy dyniowej nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz 1200 gramów zupy dyniowej krem.

Zupa z dyni, 1

Krem z dyni

Do zrobienia zupy dyniowej skorzystałam z mojego przepisu na bulion warzywny. Zazwyczaj gotuję dużą porcję bulionu i mrożę go w porcjach po 500 ml. Użyłam z jednej porcji, którą wcześniej rozmroziłam w garnku na blacie kuchennym. Możesz też śmiało użyć dowolnego bulionu warzywnego lub też wywaru odlanego z rosołu. Wówczas zupa nie będzie już wegetariańska. 

Gorąco polecam też wcześniej upiec dynię w kawałkach. Jeśli skorzystasz z mojego przepisu na pieczoną dynię Hokkaido, to otrzymasz pulpę dyniową o bardzo bogatym, orzechowym smaku. W pulpie oprócz pieczonej dyni znajdziesz: sól, oliwę, czosnek oraz tymianek i oregano. Dynia Hokkaido pieczona to najlepsza baza pod zupę krem z dyni. Możesz też śmiało ugotować 650 gramów dowolnej, obranej i wydrążonej dyni pokrojonej w kawałki. Ugotuj ją do miękkości w bulionie. Dodaj kilka ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę soli a także 5 łyżek oliwy lub masła klarowanego i po szczypcie oregano i tymianku. 

Na zdjęciu gotowa do użycia pulpa dyniowa. Po zmiksowaniu kawałków dyni i czosnku z ziołami przy pomocy blendera ręcznego.

Zupa z dyni, 2

Zupa dyniowa przepis

Cebulę oraz marchew obierz. Cebulę posiekaj drobno, zaś marchew pokrój na bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj ją na tarce. W garnku umieść łyżkę masła klarowanego. Dodaj marchew i cebulę i podsmażaj przez około 20 minut na małej mocy palnika. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa przy pomocy drewnianej łyżki. Całość podsmażaj do momentu, aż marchew zrobi się miękka.

Zupa z dyni, 3

Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlej dwie szklanki, czyli 500 ml esencjonalnego bulionu warzywnego. Zagotuj zupę.
Zupa z dyni, 4

Do zupy dodaj jeszcze 650 gramów upieczonej dyni Hokkaido. Dynię pieczesz z dodatkiem oliwy, soli, czosnku. Na koniec miksujesz ją jeszcze z oregano i tymiankiem. 

Oczywiście do zupy dyniowej możesz też użyć innej odmiany dyni. Możesz upiec dynię piżmową lub też olbrzymią. Pamiętaj jednak o tym, by dodać oliwę, sól oraz zioła i czosnek. 
Zupa z dyni, 5

Po dodaniu pieczonej dyni wlej jeszcze pół szklanki mleka i wszystko razem zmiksuj na gładko. Zupa dyniowa będzie dość gęsta. Jeśli więc lubisz rzadsze zupy, to dolej więcej mleka lub bulionu.

Przed wyłączeniem sprawdź też smak zupy. Szczególnie jeśli nie korzystasz z mojego przepisy na pieczoną dynię Hokkaido. Być może będzie potrzeba, by dodać trochę soli, pieprzu lub np. soku z cytryny czy też pomarańczy.

Zupę dyniową można podać z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. W wersji na ostro polecam otartą suszoną papryczkę chilli.
Zupa z dyni, 6

Zupa z dyni, 7

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (4519 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa krem z dyni

Wspaniała i super aromatyczna.. taka jest właśnie zupa dyniowa, którą ugotujesz z każdej odmiany dyni jadalnej. Tylko dynia makaronowa nie za bardzo nadaje się do zupy krem z dyni. Jest to również pyszna zupa dyniowa dla dzieci. Szczególnie jeśli zblendujesz ją na gładko i podasz jako zupa krem z dyni. Zupa dyniowa jest jedna z popularniejszych zup, jakie można ugotować na jesieni. Polecam zrobić ją na Halloween. Zupa dyniowa na Halloween będzie super, jeśli podasz ją np. w wydrążonej dyni olbrzymiej. Zupa dyniowa z dyni Hokkaido ma delikatny, orzechowy smak, który potęguje się dodatkowo przez dodanie do niej pieczonego czosnku. Moja zupa meksykańska, to rewelacyjna propozycja na jesienną, rozgrzewającą zupę. Zatem polecam ją właśnie obok zupy z dyni.

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa jest zupą, która dopiero od niedawna stała się popularna w Polsce. Bardzo dobrze, ponieważ dynia jest niezwykle zdrowa, pyszna i niskokaloryczna. Z dyni zrobisz nie tylko zupę krem, ale i wiele innych wspaniałych dań. Na słodko gorąco polecam Ci przepis na ciasto dyniowe. Fantastyczne też są placki z dyni. Bardzo lubię też przepis na placki z dyni i ziemniaków. Ta zupa krem z dyni jest tak pyszna, że z pewnością pokochają ten smak Twoje dzieci. Pewnie posmakuje im tez zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa krem dyniowa

Pamiętam jak kiedyś, dawno temu.. gdy moje dzieci były jeszcze maluszkami, w sklepach sprzedawane były słoiczki z zupą dyniową dla dzieci. Wersja dla maluszków była oczywiście szykowana bez przypraw. Próbowałam czasem podać moim synkom taką zupkę krem z dyni. To co zostało zjadałam z domowym rosołem i sokiem z cytryny. Dynia nie była jeszcze wtedy tak popularna, jednak zauroczyła mnie i gotowałam zapasy pulpy do słoików. Domowa zupa krem z dyni to teraz jedna z bardziej ulubionych jesiennych zup w naszym domu. Zapraszam też do sprawdzenia przepisów na inne dania z dyni - dynia