Placki z dyni

Placki z dyni

Sięgnij po przepis na super pyszne i proste do zrobienia placki z dyni, której nie trzeba wcześniej ani piec, ani gotować. Placuszki dyniowe na słodko będą świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację. 

Aby je zrobić nie potrzebujesz też miksera. Nie trzeba ubijać białka. Wystarczy Ci łyżka, by wymieszać wszystkie składniki. Polecam Ci również mój przepis podstawowy na naleśniki. Takie przepis zawsze warto mieć pod ręką.. szczególnie, gdy ma się dzieci :)

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 17 placków średnicy 10 cm

Kalorie: 120 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pełna szklanka drobno tartej dyni - 320 g
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - 150 g
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 3 średnie jajka
  • saszetka cukru wanilinowego - 30 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • olej roślinny do smażenia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku posypki z cukru pudru.
Jajka oraz jogurt powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Cukier wanilinowy możesz zastąpić dwiema łyżkami cukru zwykłego, lub trzcinowego oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Pół łyżeczki pasty waniliowej lub nasiona wyjęte z laski wanilii będą jeszcze lepsze. Placki z dyni smażone na słodko najpyszniejsze wychodzą zawsze z dyni muscat. To odmiana o intensywnie pomarańczowym miąższu. Są to duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. To dynia typowo deserowa. Smak i struktura miąższu przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Coś wspaniałego!

Placki z dyni , 1

Placki z dyni

Aby zrobić placki z dyni na słodko polecam sięgnąć po dynię deserową, jak dynia Muscat o której już wspomniałam. Jest bardzo soczysta, ma świeży miąższ z owocową nutą. Dobra będzie też dynia Hokkaido, która ma jeszcze bardziej intensywnie pomarańczowy miąższ. Nie jest jednak tak soczysta jak dynia muscat. Dynia piżmowa oraz zwyczajna też dadzą radę. Dynia zwyczajna będzie miała jednak jaśniejszy kolor.

Dynię obierz ze skóry i usuń pestki oraz włókna. Dynię zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Może Ci śmiało powstać papka dyniowa. Potrzebujesz pełną szklankę dyni, czyli 250 ml = około 320 gramów dyni. 

Placki z dyni , 2

Do dużej miski wlej pół szklanki jogurtu naturalnego. Wbij trzy średnie jajka. W jednym z moich jajek były dwa żółtka. Dodaj też startą dynię z sokiem i wszystko wymieszaj razem łyżką. 
Placki z dyni , 3

Placki z dyni , 4

Do mniejszej miski wsyp niecałe dwie szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa), czyli 300 gramów. Wsyp saszetkę cukru wanilinowego lub zastąp go dwiema łyżkami cukru oraz odrobiną esencji lub pasty waniliowej. Jeszcze tylko łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Sypkie składniki wymieszaj łyżką lub przesiej do rzadkiej masy z dyni, jajek i jogurtu.
Placki z dyni , 5

Placki z dyni , 6

Wszystko razem wymieszaj dokładnie łyżką. Nawet jeśli jajka i jogurt były wcześniej wyjęte z lodówki i wszystkie składniki miały temperaturę pomieszczenia, to polecam odstawić na blat wymieszane ciasto na 10-20 minut. Placki podczas smażenia będą ładniej i szybciej wyrastały. 
Placki z dyni , 7

Nagrzej dobrze patelnię. Włącz średnią moc palnika i pozwól, by patelnia nagrzewała się powoli i równomiernie. Czas smażenia placków z dyni zależy od tego jakiej wielkości jest Twoja patelnia. Możesz użyć małej patelni o średnicy 10 cm i smażyć każdego placka osobno. Możesz też użyć patelni o średnicy 28 cm i smażyć po cztery placki na raz. Smażenie jednego placka zajmuje około 3,5 minuty. 

Na nagrzaną patelnię wyłóż łyżeczkę oleju roślinnego. Polecam olej ryżowy, z pestek winogron, rzepakowy lub kokosowy. Zmniejsz moc palnika do trochę niższej niż średnia. Na każdego placka wykładaj po dwie łyżki stołowe ciasta. Ciasto rozprowadź do średnicy około 10 cm. Jedna strona placka powinna się smażyć około 2 minut. Możesz przewrócić go na drugą stronę, gdy lekko się od spodu zarumieni i na całej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Do przewracania placków z dyni użyj szerokiej łopatki kuchennej.
Placki z dyni , 8

Druga strona potrzebuje już tylko do 1,5 minuty, by placek można było zdjąć z patelni. Jeśli placki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Co partię dolewaj odrobinę oleju. Na jednego placka przypada około pół małej łyżeczki oleju. Placki nie są tłuste po usmażeniu i nie ma potrzeby wykładania ich na ręcznik papierowy. Wyszło mi łącznie 17 puchatych placków z dyni. 
Placki z dyni , 9

Placki z dyni są mało słodkie, więc można je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub podać z prażonymi owocami. Dżem morelowy pasuje do nich idealnie. Możesz je też polać syropem. 
Placki z dyni , 10

Placki z dyni , 11

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (8 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-09-18 21:02
Aniu, przepyszne te placuszki😍 , do tego szybko się robi, polecam👍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-19 12:15
Dziękuję Aga! Wyglądają super 💐💐😍
2018-09-19 20:15
Brak słów poprostu!! Takie pyszne😋😋 i szybko zanikają, ledwo co pstryknełam fotke☺️
I faktycznie nie są tłuste, papier zbędny, no cudo Pani Aniu ❤️❤️
I takie pulchniutkie jak poduszeczki 👌👌
zdjecie uzytkownika

Placki z dyni

Pyszne placki z dyni w wersji na słodko, czyli słodkie placki dyniowe z mojej ulubionej do takich zadań dyni Muscat. Dynie deserowe są najlepsze do słodkości. Bardzo uniwersalna jest też dynia piżmowa oraz Hokkaido, więc one też się sprawdzą przy smażeniu placków z dyni. Moje placki z dyni na słodko szykowane są z tartej dyni. Nie musisz więc gotować wcześniej pulpy z dyni lub piec dyni w piekarniku. Wychodzą bardzo puszyste placki z dyni

Placki z tartej dyni

Słodkie placki z dyni tartej na tarce nie wymagają również użycia miksera. Wszystkie składniki mieszasz tylko przy pomocy łyżki. Nie ma bowiem potrzeby ubijania jajek lub samych białej na puch. Te proste placki dyniowe to świetny pomysł na śniadanie. Dzieci bardzo lubią placki z dyni na słodko oprószone tylko cukrem pudrem lub też cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Warto spróbować jak placki dyniowe smakują też z domowym syropem owocowym. Znasz przepis na syrop z aronii lub syrop z rabarbaru? Zapraszam też po inne moje przepisy na placki i naleśniki dla całej rodziny!