Delikatna zupa z kalafiorem

Delikatna zupa z kalafiorem

Wyjątkowa zupa..
Bez mięsa, bez pietruszki i selera.. za to pełna subtelnej słodyczy.

Lekka zupa na pierwsze danie. Jest bardzo prosta i w wykonaniu i w składzie, jednak wygląda i smakuje wykwintnie. Polecam spróbować.. Warto.

Ilość porcji: około 6

Składniki:
• mały kalafior, lub połówka dużego
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 3 ziemniaki

• 1 litr wody
• szklanka mleka - 250 ml
• łyżka masła klarowanego
• płaska łyżka cukru
• 2 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowo:
• pieprz
• natka pietruszki

Obierz cebulę, poszatkuj i umieść w średnim garnku. Dodaj masło klarowane i włącz kuchenkę. Poczekaj aż cebula się zeszkli i dodaj plasterki umytej i obranej marchewki. Podsmażaj w garnku.

Opłucz kalafiora i wytnij różyczki. Umieść w dużym garnku w lekko osolonej wodzie i gotuj na małym ogniu do miękkości - około 12-15 minut.

W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki, Pokrój w 3-4 mm plasterki.

Do cebuli i marchewki wlej 1 litr wody oraz plasterki ziemniaków i 2 płaskie łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków.

Szklankę mleka zagotuj z płaską łyżką cukru w małym garnuszku. Powoli wlewaj do zupy, gdy ziemniaki już zmiękną.

Nakładaj różyczki kalafiora na talerz i osobno dodawaj zupę. Możesz też dodać kalafiora do garnka z zupą po zdjęciu jej z ognia.

Pieprz oraz natka pietruszki już na talerzy do smaku i dla ozdoby.

delikatna-zupa-z-kalafiorem-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl