Zupa kalafiorowa bez mięsa
Wyjątkowa zupa kalafiorowa bez mięsa, bez pietruszki i bez selera. Za to pełna subtelnej słodyczy.
Lekka zupa na pierwsze danie. Jest bardzo prosta i w wykonaniu i w składzie, jednak wygląda i smakuje wykwintnie. Polecam spróbować.. Warto.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- mały kalafior, lub połówka dużego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 litr wody
- szklanka mleka - 250 ml
- łyżka masła klarowanego
- płaska łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pieprz
- natka pietruszki
Delikatna zupa
Obierz cebulę, poszatkuj i umieść w średnim garnku. Dodaj masło klarowane i włącz kuchenkę. Poczekaj aż cebula się zeszkli i dodaj plasterki umytej i obranej marchewki. Podsmażaj w garnku.
Opłucz kalafiora i wytnij różyczki. Umieść w dużym garnku w lekko osolonej wodzie i gotuj na małym ogniu do miękkości - około 12-15 minut.
W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki, Pokrój w 3-4 mm plasterki.
Do cebuli i marchewki wlej 1 litr wody oraz plasterki ziemniaków i 2 płaskie łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
Szklankę mleka zagotuj z płaską łyżką cukru w małym garnuszku. Powoli wlewaj do zupy, gdy ziemniaki już zmiękną.
Nakładaj różyczki kalafiora na talerz i osobno dodawaj zupę. Możesz też dodać kalafiora do garnka z zupą po zdjęciu jej z ognia.
Pieprz oraz natka pietruszki już na talerzy do smaku i dla ozdoby.
Wypróbuj też wypróbować przepis zupa kalafiorowo pomidorowa. Delikatne danie, idealne na lato i bardzo lubiane przez dzieci. Kalafior z bułką tartą to kolejne danie uwielbiane przez dzieci. Kalafiora możesz też przygotować na wytrwanie, z przyprawami jak jak w przepisie pieczony kalafior.
Smacznego :-)