Delikatna zupa z kalafiorem

Delikatna zupa z kalafiorem

Wyjątkowa zupa.. Bez mięsa, bez pietruszki i selera.. za to pełna subtelnej słodyczy.

Lekka zupa na pierwsze danie. Jest bardzo prosta i w wykonaniu i w składzie, jednak wygląda i smakuje wykwintnie. Polecam spróbować.. Warto.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • mały kalafior, lub połówka dużego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr wody
  • szklanka mleka - 250 ml
  • łyżka masła klarowanego
  • płaska łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz
  • natka pietruszki

Obierz cebulę, poszatkuj i umieść w średnim garnku. Dodaj masło klarowane i włącz kuchenkę. Poczekaj aż cebula się zeszkli i dodaj plasterki umytej i obranej marchewki. Podsmażaj w garnku.

Opłucz kalafiora i wytnij różyczki. Umieść w dużym garnku w lekko osolonej wodzie i gotuj na małym ogniu do miękkości - około 12-15 minut.

W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki, Pokrój w 3-4 mm plasterki.

Do cebuli i marchewki wlej 1 litr wody oraz plasterki ziemniaków i 2 płaskie łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków.

Szklankę mleka zagotuj z płaską łyżką cukru w małym garnuszku. Powoli wlewaj do zupy, gdy ziemniaki już zmiękną.

Nakładaj różyczki kalafiora na talerz i osobno dodawaj zupę. Możesz też dodać kalafiora do garnka z zupą po zdjęciu jej z ognia.

Pieprz oraz natka pietruszki już na talerzy do smaku i dla ozdoby.

Delikatna zupa z kalafiorem, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷