Zupa marchwiowa

Zupa marchwiowa

Zupa marchwiowa z porem, pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana :-) Bez mięsa i bulionu. Prosta i smaczna.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • 20 cm pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła np. klarowanego
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • przyprawy: łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu, kuminu i gałki muszkatołowej

Przepis na zupę marchewkową

Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Umieść w garnku razem z masłem i dowolnie, drobno pokrojonym porem (odcinek bliżej korzenia). Podsmażaj 10 minut mieszając drewnianą łyżką.

Dodaj obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz wodę i przyprawy. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Na koniec dodaj mleko. Zagotuj i lekko zmiksuj zupę np. przy pomocy blendera.

Zupa marchwiowa, 1

Zupa marchwiowa, 2

Podawaj np. makaronem z surowej marchewki podsmażonym lekko na oliwie :-)

Wypróbuj też wersję tej zupy z buraczkami, zobacz zupa krem z buraków.

Jeżeli lubisz marchew to sprawdź taż koniecznie przepis marchewka z groszkiem. Smakować będą Ci też delikatne pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki.

Smacznego!

 

Średnia 4.8 / 5 (10 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷