Zupa z czerstwego chleba
Od dziś nie wyrzucaj do kosza czerstwego pieczywa. Możesz z niego zrobić bardzo smaczną zupę :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g dowolnego pieczywa - około 6-8 kromek
- 4 ząbki czosnku
- 300 g cebuli - 2 sztuki
- duża marchewka - około 70 g
- mały korzeń pietruszki - 20 g
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
- łyżka masła klarowanego
- 1 litr wody
Z podanych składników powstanie bardzo gęsta zupa. Jeśli wolisz rzadsza wersję dodaj mniej pieczywa lub o pół litra więcej wody.
Do średniej wielkości garnka wlej wodę. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki mniejszą cebulę, pietruszkę, marchew i czosnek. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na małym ogniu przez 10 minut.
W między czasie obierz i pokrój w plasterki resztę cebuli. Umieść na patelni z masłem klarowanym i podsmażaj do zarumienienia przez kilka minut.
Do garnka dodaj cebulę (troszkę możesz zostawić do dekoracji talerza) oraz pieczywo oraz sól i pieprz i gotuj zupę jeszcze 10 minut.
Po wyłączeniu zblenduj ją na gładką masę. Dopraw ewentualnie do smaku.
* Pieczywo użyte do zupy może być świeże, a może być też kilkudniowe i wysuszone. Ważne jednak, by nie miało najmniejszego śladu pleśni. Taki chleb od razu wyrzuć.
Smacznego :-)