Zupa z czerstwego chleba

Zupa z czerstwego chleba

Od dziś nie wyrzucaj do kosza czerstwego pieczywa. Możesz z niego zrobić bardzo smaczną zupę :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 200 g dowolnego pieczywa - około 6-8 kromek
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g cebuli - 2 sztuki
  • duża marchewka - około 70 g
  • mały korzeń pietruszki - 20 g
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 litr wody

Z podanych składników powstanie bardzo gęsta zupa. Jeśli wolisz rzadsza wersję dodaj mniej pieczywa lub o pół litra więcej wody.

Do średniej wielkości garnka wlej wodę. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki mniejszą cebulę, pietruszkę i czosnek. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na małym ogniu przez 10 minut.

W między czasie obierz i pokrój w plasterki resztę cebuli. Umieść na patelni z masłem klarowanym i podsmażaj do zarumienienia przez kilka minut.

Do garnka dodaj cebulę (troszkę możesz zostawić do dekoracji talerza) oraz pieczywo oraz sól i pieprz i gotuj zupę jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu zblenduj ją na gładką masę. Dopraw ewentualnie do smaku.

* Pieczywo użyte do zupy może być świeże, a może być też kilkudniowe i wysuszone. Ważne jednak, by nie miało najmniejszego śladu pleśni. Taki chleb od razu wyrzuć.

Zupa z czerstwego chleba, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (26 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷