Zupa z czerstwego chleba

Zupa z czerstwego chleba

Od dziś nie wyrzucaj do kosza czerstwego pieczywa. Możesz z niego zrobić bardzo smaczną zupę :-)

Składniki:
• 200 g dowolnego pieczywa - około 6-8 kromek
• 4 ząbki czosnku
• 300 g cebuli - 2 sztuki
• duża marchewka - około 70 g
• mały korzeń pietruszki - 20 g
• po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
• łyżka masła klarowanego
• 1 litr wody

Z podanych składników powstanie bardzo gęsta zupa. Jeśli wolisz rzadsza wersję dodaj mniej pieczywa lub o pół litra więcej wody.

Do średniej wielkości garnka wlej wodę. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki mniejszą cebulę, pietruszkę i czosnek. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na małym ogniu przez 10 minut.

W między czasie obierz i pokrój w plasterki resztę cebuli. Umieść na patelni z masłem klarowanym i podsmażaj do zarumienienia przez kilka minut.

Do garnka dodaj cebulę (troszkę możesz zostawić do dekoracji talerza) oraz pieczywo oraz sól i pieprz i gotuj zupę jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu zblenduj ją na gładką masę. Dopraw ewentualnie do smaku.

* Pieczywo użyte do zupy może być świeże, a może być też kilkudniowe i wysuszone. Ważne jednak, by nie miało najmniejszego śladu pleśni. Taki chleb od razu wyrzuć.

zupa-z-czerstwego-chleba-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

by asai
2015-12-27 11:51
Ciekawy pomysł ;)
Zielona Karuzela
2015-12-27 12:17
Powiem jedno - rewelacyjny pomysł! Na pewno wypróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-28 14:37
Super.. polecam :-)
Kaśka - Poligon Domowy
2015-12-28 15:19
czy to nie coś w stylu śląskiej wodzionki? tylko tam się tego nie blenduje.... tak mi się skojarzyło

mam w planach kilka wyzwań 2016, może miałabyś ochotę do któregoś dołączyć?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-30 14:42
Kasiu, tak jest podobna do wodzianki, jednak nie ma w składzie np. boczku, który występuje w oryginale :-) Napisz do mnie na priv jaką masz propozycję współpracy. kontakt@aniagotuje.pl
Olat
2017-06-19 11:03
W tradycyjnej śląskiej wodzionce nie ma boczku. Tylko czerstwy chleb, smalec, sól, pieprz, czosnek. :)
A tu zamieściła Pani bardzo ciekawy, zupełnie autorski pomysł. Właściwie to najbardziej mi się kojarzy z zupą cebulową (czasem swoją zagęszczam kromką razowego chleba).
Bardzo mnie zainteresował ten przepis, na pewno wypróbuję. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-19 11:14
Dziękuję.. bardzo mi miło. Faktycznie zupa jest bliska cebulowej. Myślę, że zmiana proporcji zamieniłaby ją nawet na bardziej cebulową wersję :-)
Bookworm
2015-12-28 15:27
Pomysł super, tylko ja nie potrafię przekonać rodziny do jedzenia zupy cebulowej :( A szkoda, mogę sam sobie ugotować i sam zjeść...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-30 14:43
Ja też czasem tylko dla siebie gotuję :-)
Madziowy
2015-12-28 16:04
Prawie jak nasza śląska wodzionka :D
Artur
2015-12-29 00:48
Ta zupa musi być pyszna :D Nigdy jej nie jadłem, ale wygląda bardzo zachęcająco. Ta zupa przypomina mi historię z mojego dzieciństwa. Jak byliśmy mali babcia serwowała nam zupę herbacianą. Polegała ona na tym, że na talerz babcia wlewała słodką herbatę i wkrawała do niej kawałki czerstwego chleba! Aż mi wzruszenie dławi gardło na myśl o tych niekończących się wakacjach z zupą herbacianą.. :)