Kotlety z warzyw z rosołu

Kotlety z warzyw z rosołu

Z pewnością nie raz zastanawialiście się co zrobić z warzywami wyjętymi z rosołu, czy też wywaru warzywnego. Nie raz pewnie lądowały one w koszu na śmieci.. 

Wielka szkoda ;-) Ugotowane ma miękko warzywa idealnie nadają się na bazę do pysznych kotletów! Warzywa wyjęte z wywaru bez dodatku mięsa będą idealne na kotlety wegetariańskie.

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu - 350 g
  • 1 duże jajko
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • garść świeżych ziół: oregano, bazylia, szczypior, kolendra, lubczyk

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.

Warzywa z rosołu/wywaru powinny być miękkie, dobrze odcedzone z wywaru oraz przestudzone. Jeśli lubisz ścierać warzywa na tarce, nie musisz ich nawet dodatkowo ugniatać - wystarczy je dobrze odcedzić. Warzywa gotowane w całości lub w cząstkach trzeba dodatkowo ugnieść widelcem. Jeśli trafi Ci się twardy lub łykowaty kawałek (cebula, nać lubczyku, czy por) wyrzuć go. W mojej mieszance warzyw z rosołu znalazły się: dużo marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, odrobinę lubczyku ogrodowego, cebula oraz por.

Do miski z ugniecionymi i przestudzonymi warzywami dodaj: surowe jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt oraz drobno posiekane zioła. Dobrze wszystko wymieszaj. Zioła zebrałam w przydomowym ogródku - po kilka gałązek i liści w takiej ilości, by zmieściły się w jednej garści. Jeśli nie masz świeżych ziół  możesz wsypać pełną łyżkę ziół prowansalskich (śródziemnomorskich). 

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Masa jest dość lepka. Duże kule kładź na patelni. Każdą sztukę ostrożnie i delikatnie spłaszczaj palcami. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.

Kotlety z warzyw z rosołu, 1

Kotlety z warzyw z rosołu, 2

Na talerzu umieściłam kwiaty kolendry :-)
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (60 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/15603

Komentarze

2017-07-04 08:01
Pyszności! Świetny przepis, na pewno wypróbuje. Pozdrawiam
2017-10-14 22:41
Super przepis jednak nie jest to przepis dla wegetarian gdzie warzywa są gotowana razem z mięsem .. wiesz o czym pisze ?jednak przepis ok i spróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-15 09:12
Na początku wpisu zaznaczyłam, że danie będzie wegetariańskie jeśli użyje się warzyw wyjętych z wywaru:
"Warzywa wyjęte z wywaru bez dodatku mięsa będą idealne na kotlety wegetariańskie." (plus link do wywaru warzywnego).
2018-01-29 20:00
Dobre. Polecam!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Dziękuję
2018-01-31 10:52
👏️ Pyszne 👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Dziękuję
2018-02-07 18:51
Za dużo marchewki😜
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-07 18:57
Będą słodsze🙂. Po zdjęciu widzę, że troszkę za szybko umieściłeś je na patelni. Zawsze poczekaj, aż się dobrze nagrzeje a ciepło równo rozejdzie. Kładź placki na rozgrzanej patelni, by od razu po wyłożeniu porcji zaczęły lekko skwierczeć. Czekam na zdjęcie finalne 👍
2018-02-12 16:17
Dziś na obiad 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-12 16:21
Super placuszki.. czy też kotleciki! Smacznego😍
2018-02-12 19:51
Warzywa bardziej zmiksowałam,nie dodałam bułki tartej,poprostu jej nie używam.Dodałam też czosnek i mąkę pełnoziarnistą,pierwsze trochę się rozpadły,musiałam dać zwykłą 😊 wyszły bardzo pyszne 😃
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Aniu, że napisałaś ❤️
2018-04-11 20:17
Pyszne 👌🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super kotlety👌
2018-08-27 22:43
Daleko mi do doskonałości i pewnie jeszcze nie jedną patelnie przypalę, zanim się zbliżę do wspaniałości zamieszczonych na tym blogu.

....ale da mnie to coś, to dzieło, równe .3,30 w maratonie.

Dzięki, za super przepisy, gotuję dalej.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-28 09:25
Brawo dla Ciebie! Trzyma kciuki.. gotowanie to sama przyjemność, super zabawa i wiesz co jesz 👍🙂