Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kotlety warzywne

Kotlety warzywne

Z pewnością nie raz zastanawialiście się co zrobić z warzywami wyjętymi z rosołu, czy też wywaru warzywnego. Nie raz pewnie lądowały one w koszu na śmieci. Polecam Wam mój przepis na kotlety warzywne z warzyw z rosołu.

Ugotowane ma miękko warzywa idealnie nadają się na bazę do pysznych kotletów! Warzywa wyjęte z wywaru bez dodatku mięsa - bulion warzywny - będą idealne na kotlety wegetariańskie.

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu - 350 g
  • 1 duże jajko
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • garść świeżych ziół: oregano, bazylia, szczypior, kolendra, lubczyk

Kotleciki warzywne

Kotlety warzywne, 1


Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.

Warzywa z rosołu/wywaru powinny być miękkie, dobrze odcedzone z wywaru oraz przestudzone. Jeśli lubisz ścierać warzywa na tarce, nie musisz ich nawet dodatkowo ugniatać - wystarczy je dobrze odcedzić. Warzywa gotowane w całości lub w cząstkach trzeba dodatkowo ugnieść widelcem. Jeśli trafi Ci się twardy lub łykowaty kawałek (cebula, nać lubczyku, czy por) wyrzuć go. W mojej mieszance warzyw z rosołu znalazły się: dużo marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, odrobinę lubczyku ogrodowego, cebula oraz por.

Do miski z ugniecionymi i przestudzonymi warzywami dodaj: surowe jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt oraz drobno posiekane zioła. Dobrze wszystko wymieszaj. Zioła zebrałam w przydomowym ogródku - po kilka gałązek i liści w takiej ilości, by zmieściły się w jednej garści. Jeśli nie masz świeżych ziół  możesz wsypać pełną łyżkę ziół prowansalskich (śródziemnomorskich). 

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Masa jest dość lepka. Duże kule kładź na patelni. Każdą sztukę ostrożnie i delikatnie spłaszczaj palcami. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.

Kotlety warzywne, 2


Na talerzu umieściłam kwiaty kolendry. Zapraszam też po przepis na super smaczne kotlety rybne.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (2525 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kotleciki warzywne

Jeżeli lubisz kotlety bezmięsne to w sezonie na grzyby warto wypróbować mój przepis na kanie i zrobić z nich kotlety a'la schabowe. Gorąco polecam.