Kotlety z warzyw z rosołu

Kotlety z warzyw z rosołu

Z pewnością nie raz zastanawialiście się co zrobić z warzywami wyjętymi z rosołu, czy też wywaru warzywnego. Nie raz pewnie lądowały one w koszu na śmieci.. 

Wielka szkoda ;-) Ugotowane ma miękko warzywa idealnie nadają się na bazę do pysznych kotletów! Warzywa wyjęte z rosołu bez dodatku mięsa będą idealne na kotlety wegetariańskie.

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu - 350 g
  • 1 duże jajko
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • garść świeżych ziół: oregano, bazylia, szczypior, kolendra, lubczyk

Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.

Warzywa z rosołu/wywaru powinny być miękkie, dobrze odcedzone z wywaru oraz przestudzone. Jeśli lubisz ścierać warzywa na tarce, nie musisz ich nawet dodatkowo ugniatać - wystarczy je dobrze odcedzić. Warzywa gotowane w całości lub w cząstkach trzeba dodatkowo ugnieść widelcem. Jeśli trafi Ci się twardy lub łykowaty kawałek (cebula, nać lubczyku, czy por) wyrzuć go. W mojej mieszance warzyw z rosołu znalazły się: dużo marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, odrobinę lubczyku ogrodowego, cebula oraz por.

Do miski z ugniecionymi i przestudzonymi warzywami dodaj: surowe jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt oraz drobno posiekane zioła. Dobrze wszystko wymieszaj. Zioła zebrałam w przydomowym ogródku - po kilka gałązek i liści w takiej ilości, by zmieściły się w jednej garści. Jeśli nie masz świeżych ziół  możesz wsypać pełną łyżkę ziół prowansalskich (śródziemnomorskich). 

Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Masa jest dość lepka. Duże kule kładź na patelni. Każdą sztukę ostrożnie i delikatnie spłaszczaj palcami. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.

kotlety-z-warzyw-z-rosolu-1

kotlety-z-warzyw-z-rosolu-2

Na talerzu umieściłam kwiaty kolendry :-)
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Irmina
2017-07-04 08:01
Pyszności! Świetny przepis, na pewno wypróbuje. Pozdrawiam