Zupa pęczakowa
To bardzo prosta, delikatna i smaczna zupa gotowana na szyi z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci.. moje ją uwielbiają :-)
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
- 1,5 litra wody
- duża szyja indycza
- duża marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek pora - 10 cm
- 5 srednich ziemniaków
- torebka pęczaku (100 g)
- płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
- koperek
Do garnka wlej 1,5 litra wody. Szyję z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Pora przepłucz i umieść w garnku z marchewką i pietruszką. Gotuj wszystko 1,5 godziny na małej mocy palnika.
Wyjmij szyję i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem.
Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku. Z szyi zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Po 10 minutach gotowania wsyp torebkę suchego pęczaku (nie płucz go wcześniej). Zupę gotuj jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Smacznego :-)