Zupa pęczakowa

Zupa pęczakowa

To bardzo prosta, delikatna i smaczna zupa gotowana na szyi z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci.. moje ją uwielbiają :-)


Łączny czas przygotowywania:
 2 h
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1,5 litra wody
• duża szyja indycza
• duża marchewka
• korzeń pietruszki
• kawałek pora - 10 cm
• 5 srednich ziemniaków
• torebka pęczaku (100 g)
• płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
• koperek

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Szyję z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Pora przepłucz i umieść w garnku z marchewką i pietruszką. Gotuj wszystko 1,5 godziny na małej mocy palnika. 

Wyjmij szyję i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem.

Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku. Z szyi zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Po 10 minutach gotowania wsyp torebkę suchego pęczaku (nie płucz go wcześniej). Zupę gotuj jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


zupa-peczakowa-1

zupa-peczakowa-2


Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Justyna|MamaWieWszystko
2016-09-13 15:23
A nie prościej od razu pokroić marchewkę i pietruszkę. Czy to ma jakieś znaczenie, że gotuje się w całość? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-13 21:02
Ja wolę je sobie potem pokroić ponieważ wyławiam pora, którego wyrzucam i byłoby mi ciężko zdejmować jego fragmenty z kawałków marchewki :-)
user pic
KatarzynaKa
2016-09-15 08:38
Wyszła super. Fanie się gryzie ten pęczak.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-19 10:55
:-) Tak, to prawda :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-09-16 22:49
Taka idealna na rozgrzanie podczas nadchodzących jesiennych dni :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-19 10:57
O tak :-)
user pic
natanna/mojezaczytanie
2016-09-20 11:05
Spodobał mi się ten przepis.....I dzisiaj sobie taka zupkę zrobię. Pozdrawiam cieplutko, bo za oknem ziąb.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-20 18:54
Świetnie Aniu, smacznego!