Zupa pęczakowa

Zupa pęczakowa

To bardzo prosta, delikatna i smaczna zupa gotowana na szyi z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci.. moje ją uwielbiają :-)

Reklama

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • duża szyja indycza
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora - 10 cm
  • 5 srednich ziemniaków
  • torebka pęczaku (100 g)
  • płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
  • koperek

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Szyję z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Pora przepłucz i umieść w garnku z marchewką i pietruszką. Gotuj wszystko 1,5 godziny na małej mocy palnika. 

Wyjmij szyję i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem.

Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku. Z szyi zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Po 10 minutach gotowania wsyp torebkę suchego pęczaku (nie płucz go wcześniej). Zupę gotuj jeszcze 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Zupa pęczakowa, 1

Zupa pęczakowa, 2


Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (11 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12988

Komentarze

2016-09-13 15:23
A nie prościej od razu pokroić marchewkę i pietruszkę. Czy to ma jakieś znaczenie, że gotuje się w całość? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-13 21:02
Ja wolę je sobie potem pokroić ponieważ wyławiam pora, którego wyrzucam i byłoby mi ciężko zdejmować jego fragmenty z kawałków marchewki :-)
2016-09-15 08:38
Wyszła super. Fanie się gryzie ten pęczak.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:55
:-) Tak, to prawda :-)
Taka idealna na rozgrzanie podczas nadchodzących jesiennych dni :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:57
O tak :-)
2016-09-20 11:05
Spodobał mi się ten przepis.....I dzisiaj sobie taka zupkę zrobię.
Pozdrawiam cieplutko, bo za oknem ziąb.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-20 18:54
Świetnie Aniu, smacznego!