Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli to wspaniała zupa węgierska. Jest sycąca i bardzo dobrze rozgrzewa. Jest idealną zupą na chłodne dni. 

Wielbicielom fasoli polecam również super leczo z fasolą. A z kwaśnych zup polecam przepis babci - zupa szczawiowa

Czas gotowania: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: około 1500 ml zupy

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 6 skrzydełek kurzych
  • korzeń pietruszki
  • plaster bulwy selera
  • pół cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr wody
  • 2 ziemniaki
  • szklanka fasoli czerwonej
  • przyprawy: łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżka słodkiej papryki

Fasola sucha do zupy węgierskiej:
Dzień wcześniej szklankę fasoli zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Taką fasolę odcedź z wody i umieść w garnku w momencie dodawania do zupy ziemniaków. 

Fasola z puszki do zupy fasolowej:
Fasolę z puszki odcedź i dodaj do zupy na 5 minut przed jej wyłączeniem. 

Skrzydełka kurze umyj pod zimną wodą i umieść w garnku. Umyj warzywa. Do garnka dodaj też korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, obrane marchewki, opaloną palnikiem lub przypieczoną na suchej patelni połówkę cebuli. Dodaj łyżkę soli i zalej wszystko 1 litem wody. Całość gotuj pod przykrywką przez godzinę. 

Po tym czasie wyłów warzywa i mięso przy pomocy cedzaka. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na talerz. Ze skrzydełek obierz mięso i umieść na talerzu razem z marchewką. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Możesz z nich zrobić kotlety warzywne

Do zupy dodaj fasolę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz i słodką paprykę. Zupę gotuj jeszcze około 40 minut. Na koniec ponownie umieść w garnku odłożone na talerz mięso i marchew. 

Zupa z czerwonej fasoli, 1


Myślę, że może Ci też posmakować moja ulubiona zupa z soczewicy.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (393 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa fasolowa węgierska

Moja wersja na zupę fasolową jest tradycyjnym daniem węgierskim. Zupę fasolową można ugotować również z dodatkiem kiełbasy, czy też świeżych lub podwędzanych żeberek. Najdelikatniejsza będzie taka, jaką prezentuję tym razem, czyli zupa fasolowa z kurczakiem. 

Zupa fasolowa z puszki

Fasola w puszce jest zazwyczaj bardzo dobrej jakości, dlatego też bez obaw polecam ugotować zupę fasolową z fasolą z puszki. Będzie to znacznie szybsza wersja tej domowe zupy. Moje dzieci uwielbiają ziemniaki, dlatego też u mnie zupa fasolowa z ziemniakami to podstawa. Jak wcześniej wspomniałam równie pyszna będzie zupa fasolowa na żeberkach, czy też ta sama zupa fasolowa z boczkiem. Gorąco polecam również inne moje przepisy na proste zupy krem, a jak lubisz fasolkę to koniecznie wypróbuj: fasolka po bretońsku.

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli

Jeśli do zupy dodasz kurczaka, a niekoniecznie chcesz ją zjeść z ziemniakami, to polecam makaron. Podasz wówczas zupę gulaszową węgierską z kluseczkami.. pychota. Zupa węgierska z kiełbasą najlepiej smakuje przy ognisku. Jeśli szukasz pysznych jesiennych zup, to polecam Ci coś wspaniałego. Krem z dyni hokkaido - najlepsza!