Węgierska zupa fasolowa

Węgierska zupa fasolowa

Przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę z czerwonej fasoli, z kurczakiem, ziemniakami i słodką papryką. Świetna zupa w węgierskim stylu.

Wielbicielom fasoli polecam również super leczo z kiełbasą i fasolą.

Czas gotowania: 1 godzina 40 minut

Składniki:
  • 6 skrzydełek kurzych
  • korzeń pietruszki
  • plaster bulwy selera
  • pół cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr wody
  • 2 ziemniaki
  • szklanka fasoli czerwonej
  • przyprawy: łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżka słodkiej papryki

Fasola sucha
Dzień wcześniej szklankę fasoli zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Taką fasolę odcedź z wody i umieść w garnku w momencie dodawania do zupy ziemniaków. 

Fasola z puszki
Fasolę z puszki odcedź i dodaj do zupy na 5 minut przed jej wyłączeniem. 

Skrzydełka kurze umyj pod zimną wodą i umieść w garnku. Umyj warzywa. Do garnka dodaj też korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, obrane marchewki, opaloną palnikiem lub przypieczoną na suchej patelni połówkę cebuli. Dodaj łyżkę soli i zalej wszystko 1 litem wody. Całość gotuj pod przykrywką przez godzinę. 

Po tym czasie wyłów warzywa i mięso przy pomocy cedzaka. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na talerz. Ze skrzydełek obierz mięso i umieść na talerzu razem z marchewką. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Możesz z nich zrobić kotlety z warzyw z rosołu

Do zupy dodaj fasolę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz i słodką paprykę. Zupę gotuj jeszcze około 40 minut. Na koniec ponownie umieść w garnku odłożone na talerz mięso i marchew. 

wegierska-zupa-fasolowa-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-10-03 23:37
Super aromatycznie i fasolowo. Pycha
user pic
Candy Pandas
2017-10-04 17:19
Mega sycąca i rozgrzewająca :)