Zupa z czerwonej fasoli
Zupa z czerwonej fasoli to wspaniała zupa węgierska. Jest sycąca i bardzo dobrze rozgrzewa. Jest idealną zupą na chłodne dni.
Wielbicielom fasoli polecam również super leczo z fasolą. A z kwaśnych zup polecam przepis babci - zupa szczawiowa.
Czas gotowania: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: około 1500 ml zupy
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 6 skrzydełek kurzych
- korzeń pietruszki
- plaster bulwy selera
- pół cebuli
- 2 średnie marchewki
- 1 litr wody
- 2 ziemniaki
- szklanka fasoli czerwonej
- przyprawy: łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżka słodkiej papryki
Fasola sucha do zupy węgierskiej:
Dzień wcześniej szklankę fasoli zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Taką fasolę odcedź z wody i umieść w garnku w momencie dodawania do zupy ziemniaków.
Fasola z puszki do zupy fasolowej:
Fasolę z puszki odcedź i dodaj do zupy na 5 minut przed jej wyłączeniem.
Skrzydełka kurze umyj pod zimną wodą i umieść w garnku. Umyj warzywa. Do garnka dodaj też korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, obrane marchewki, opaloną palnikiem lub przypieczoną na suchej patelni połówkę cebuli. Dodaj łyżkę soli i zalej wszystko 1 litem wody. Całość gotuj pod przykrywką przez godzinę.
Po tym czasie wyłów warzywa i mięso przy pomocy cedzaka. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na talerz. Ze skrzydełek obierz mięso i umieść na talerzu razem z marchewką. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Możesz z nich zrobić kotlety warzywne.
Do zupy dodaj fasolę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz i słodką paprykę. Zupę gotuj jeszcze około 40 minut. Na koniec ponownie umieść w garnku odłożone na talerz mięso i marchew.
Myślę, że może Ci też posmakować moja ulubiona zupa z soczewicy.
Smacznego!