Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli to wspaniała zupa węgierska. Jest sycąca i bardzo dobrze rozgrzewa. Jest idealną zupą na chłodne dni. 

Wielbicielom fasoli polecam również super leczo z fasolą. A z kwaśnych zup polecam przepis babci - zupa szczawiowa

Czas gotowania: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: około 1500 ml zupy

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 6 skrzydełek kurzych
  • korzeń pietruszki
  • plaster bulwy selera
  • pół cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • 1 litr wody
  • 2 ziemniaki
  • szklanka fasoli czerwonej
  • przyprawy: łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżka słodkiej papryki

Fasola sucha do zupy węgierskiej:
Dzień wcześniej szklankę fasoli zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Taką fasolę odcedź z wody i umieść w garnku w momencie dodawania do zupy ziemniaków. 

Fasola z puszki do zupy fasolowej:
Fasolę z puszki odcedź i dodaj do zupy na 5 minut przed jej wyłączeniem. 

Skrzydełka kurze umyj pod zimną wodą i umieść w garnku. Umyj warzywa. Do garnka dodaj też korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, obrane marchewki, opaloną palnikiem lub przypieczoną na suchej patelni połówkę cebuli. Dodaj łyżkę soli i zalej wszystko 1 litem wody. Całość gotuj pod przykrywką przez godzinę. 

Po tym czasie wyłów warzywa i mięso przy pomocy cedzaka. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na talerz. Ze skrzydełek obierz mięso i umieść na talerzu razem z marchewką. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Możesz z nich zrobić kotlety warzywne

Do zupy dodaj fasolę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pieprz i słodką paprykę. Zupę gotuj jeszcze około 40 minut. Na koniec ponownie umieść w garnku odłożone na talerz mięso i marchew. 

Zupa z czerwonej fasoli, 1


Myślę, że może Ci też posmakować moja ulubiona zupa z soczewicy.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (252 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa fasolowa węgierska

Moja wersja na zupę fasolową jest tradycyjnym daniem węgierskim. Zupę fasolową można ugotować również z dodatkiem kiełbasy, czy też świeżych lub podwędzanych żeberek. Najdelikatniejsza będzie taka, jaką prezentuję tym razem, czyli zupa fasolowa z kurczakiem. 

Zupa fasolowa z puszki

Fasola w puszce jest zazwyczaj bardzo dobrej jakości, dlatego też bez obaw polecam ugotować zupę fasolową z fasolą z puszki. Będzie to znacznie szybsza wersja tej domowe zupy. Moje dzieci uwielbiają ziemniaki, dlatego też u mnie zupa fasolowa z ziemniakami to podstawa. Jak wcześniej wspomniałam równie pyszna będzie zupa fasolowa na żeberkach, czy też ta sama zupa fasolowa z boczkiem. Gorąco polecam również inne moje przepisy na proste zupy krem, a jak lubisz fasolkę to koniecznie wypróbuj: fasolka po bretońsku.

Zupa fasolowa z czerwonej fasoli

Jeśli do zupy dodasz kurczaka, a niekoniecznie chcesz ją zjeść z ziemniakami, to polecam makaron. Podasz wówczas zupę gulaszową węgierską z kluseczkami.. pychota. Zupa węgierska z kiełbasą najlepiej smakuje przy ognisku. Jeśli szukasz pysznych jesiennych zup, to polecam Ci coś wspaniałego. Krem z dyni hokkaido - najlepsza!