Zupa mleczna

Zupa mleczna

Zupa mleczna to danie, które zna chyba każdy. Przepisów na nią może być naprawdę bardzo dużo. Ja zapraszam po moją ulubioną wersję na zupę mleczną z kluskami lanymi.

- szybkie śniadanie
- tylko kilka składników
- w wersji na słodko lub na słono

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 małe porcje

Kaloryczność kcal: 260 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego - 750 ml
  • 2 średniej wielkości jajka - około 100 g
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej - około 50 g
  • szczypta soli - w wersji na słono
  • łyżeczka cukru z wanilią - w wersji na słodko

Zupa mleczna

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego. Aby zrobić zupę mleczną zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Możesz oczywiście sięgnąć też po mleko odtłuszczone. Wybór należy do Ciebie. Możesz też użyć mleka/napoju sojowego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego. Z podanej ilości składników wychodzą trzy małe porcje zupy mlecznej. 

Zupa mleczna, 1

Zupa mleczna przepis

Do jednej miseczki wsyp pięć płaskich łyżek mąki pszennej. W wersji bezglutenowej wybierz bezglutenową mąkę owsianą lub gotową mieszankę mąk bezglutenowych. Najlepsze są mieszanki dedykowane pod wypiek chleba, bułek oraz pizzy. Pięć łyżek mąki powinno ważyć około 50 gramów (lub odrobinę więcej).

Do miseczki z mąką wbij dwa średniej wielkości jajka. Jajka bez skorupek powinny ważyć razem około 100 gramów. 

Zupa mleczna, 2

Bardzo ważne jest to, by wymieszać jajka z mąką na idealnie gładkie ciasto, które ma wyjść gęstsze niż ciasto do naleśników. Możesz to zrobić przy pomocy widelca lub też rózgi kuchennej. Jeśli jednak posiadasz blender ręczny typu żyrafa, to gorąco polecam używać właśnie blendera. Zmiksowanie jajek z mąką na kremowe ciasto z widocznymi pęcherzykami powietrza zajmie Ci tylko kilkanaście sekund. 

Porada: Można też zrobić gęstsze ciasto, bliższe zacierkom. Wystarczy dodać więcej mąki. 
Zupa mleczna, 3

W małym rondelku zagotuj trzy szklanki mleka. Potrzebujesz zatem 750 ml mleka. Jeśli planujesz podać zupę mleczną na słodko, to polecam dodać do mleka łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią (tak jak u mnie). Już ta niewielka ilość słodyczy wystarczy. Sprawdzi się też miód oraz syrop np. z agawy. Jeśli zaś wolisz zupę mleczną na słono, to możesz lekko posolić mleko lub nic do niego nie dodawać. 

Do gotującego się mleka powoli wlewaj ciasto. Wlewaj je cienką strużką. Nie mieszaj od razu mleka, tylko poczekaj chwilkę, by kluseczki zachowały swoją strukturę. Po chwili urosną i zrobią się puszyste i pierzaste. Mleko powinno się cały czas gotować, jednak nie za mocno. Zamieszaj całość. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć zupę mleczną. 

Zupa mleczna, 4

Zupę mleczną podawaj od razu. Znacznie prostszym sposobem na zupę mleczną jest dodanie do wrzącego (słodkiego lub słonego) mleka ugotowanego wcześniej ryżu białego lub ulubionego makaronu (najlepszy będzie pszenny lub kukurydziany). 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (96 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa mleczna

Chyba każdemu z nas zupa mleczna kojarzy się trochę inaczej. To bardzo ogólna nazwa, która może obejmować nawet takie danie jak bułka wdrabiana, czy też ryż na mleku. Na hasło: zupa mleczna przepisy można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów. Wiadomo, że zupa mleczna bazuje na mleku. Zazwyczaj jest to mleko krowie, ale jak ktoś lub mleko kozie, czy owcze, to śmiało może gotować swoją zupę mleczną na dowolnym mleku. Bardzo powszechne stały się ostatnio napoje roślinne i na ich bazie zupa mleczna też może śmiało powstać. Zupa mleczna może być gotowana w wersji na słodko lub na słono. Aby powstała zupa mleczna na słodko, wystarczy, że doda się do niej trochę mleka, miody, czy też np. erytrolu albo syropu. Zupa mleczna na słono to po prostu taka sama zupa mleczna, tylko z odrobiną soli. A na śniadanie dla dzieci polecam też moje super pankejki domowe. Tym co lubią piec bułki i chleby polecam też rogale śniadaniowe. Tak samo polecam też domowy twarożek w różnych wersjach smakowych. Na słodko warto też przygotować na śniadanie serniczki ze śmietaną i owocami. 

Zupa mleczna przepis

Moja ulubiona zupa mleczna, to zupa mleczna z kluskami lanymi. Czasem szykuję ją tak samo, jak w wersji na kluski lane, które dodaję też do rosołu zamiast makaronu, a czasem dodaję więcej maki i robię coś co bliżej przypomina zacierki. Zupa mleczna z zacierkami lub właśnie zupa mleczna z kluskami domowymi, to moje ulubione dania na słodko z gorącym mlekiem. Zupa mleczna to może być też zupa mleczna z makaronem, który można ugotować wcześniej i dodać do wrzącego mleka. Makaron może być całkowicie dowolny, zarówno kształt jak i to z czego był zrobiony. Bardzo lubię do zupy mlecznej makaron kukurydziany. Pyszna zupa mleczna z zacierką na jajkach albo też nawet zupa mleczna z ryżem, to bardzo smaczny i szybki sposób na pożywne śniadanie. Ryż też można śmiało ugotować sobie wcześniej i dodać do wrzącego mleka. Sprawdzi się tutaj nawet ryż do risotto. Zapraszam po przepis, bo zupa mleczna to podstawa w każdym domu, w którym są dzieci.