Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kluski kładzione

Kluski kładzione

Super pyszne, super proste i bardzo szybkie do zrobienia kluski kładzione łyżką, to przepis, który trzeba poznać. Można je podać na słodko z cukrem lub też na słono z cebulką i dodatkami. 

- stary, sprawdzony przepis
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- wiele ciekawych porad oraz propozycji podania

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania łącznie: 5 minut
Liczba porcji: około 330 g kluseczek

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 1 duże jajko - 60 g - waga już bez skorupki
  • trochę mniej niż pół szklanki mleka lub wody - około 120 ml
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Kluseczki kładzione

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajko i mleko wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. 

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 330 gramów kluseczek kładzionych łyżką.
Potrzebujesz również: szeroki, spory garnek; cedzak do łowienia kluseczek.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Kalorie policzone zostały wyłącznie do klusek kładzionych z użyciem mleka, czyli bez dodatków, czyli okrasy. Zanim zaczniesz szykować kluseczki kładzione, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kluski kładzione, 1

Kluski łyżką kładzione

Do średniej wielkości miski wlej trochę mniej niż pół szklanki mleka lub wody, czyli około 120 ml ml płynu. Jeśli kluski chcę podać na słodko, to zazwyczaj wlewam mleko. Jeśli zaś planuję je podać na słono, to wlewam wodę lub bulion (warzywny lub drobiowy). Jeśli użyty przeze mnie bulion jest słony, to czasem daję mniej soli niż w przepisie. Jeśli zaś daję wodę lub mleko, do dosypuję również 1/3 płaskiej łyżeczki soli.

Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do miski z płynem, zaś białko umieść w osobnej miseczce (szklanej lub metalowej). Przy pomocy trzepaczki wymieszaj dokładnie płyn z żółtkiem, a następnie wsyp też przesianą mąkę - jedna szklanka mąki pszennej tortowej, czyli 160 gramów mąki. Całość mieszaj dokładnie lub miksuj, by ciasto było idealnie gładkie i bez grudek (trzepaczka, mikser lub blender). 

Białko umieszczone w osobnej miseczce ubij na puszystą pianę np. przy pomocy miksera na wysokich obrotach. Nie ubijaj białka zbyt długo, a tylko do momentu, gdy zacznie wyglądać jak piana z wanny :) Ubite białko wmieszaj ostrożnie w ciasto. Na koniec można też dodać do ciasta łyżeczkę roztopionego i przestudzonego masła, ale zazwyczaj go nie dodaję. 

W szerokim garnku zagotuj wodę. Płaską łyżeczkę soli wsyp w momencie, gdy woda zacznie się gotować. Solenie wody nie jest jednak konieczne. Łyżkę stołową (jak do jedzenia zupy) zanurz na chwilę we wrzątku. Nakładaj na nią odrobinę ciasta (na około 1/3 łyżki) i od razu umieszczaj w garnku z wrzątkiem. Klusek kładzionych nie formujemy, tylko przekładamy z łyżki do wody. Po ugotowaniu każda kluseczka ma trochę inny kształt, a w trakcie gotowania kluski odrobinę się powiększają. Cały czas kontroluj moc palnika. Woda ma się gotować, ale nie mocno wrzeć.

Po umieszczeniu w garnku wszystkich klusek, odczekaj chwilę, zanim lekko zamieszasz kluski. Kluseczki kładzione lubią opadać na dno garnka i lekko do niego przywierać, ponieważ robimy je z luźniejszej masy i nie są formowane. Dlatego zalecam chwilę poczekać i dopiero, gdy już lekko się podgotują, ostrożnie je zamieszać. Czekamy jeszcze około maksymalnie dwóch minut i wyławiamy je przy pomocy szerokiego cedzaka. 

Kluski kładzione, 2

Dzięki temu, że osobno ubijasz białko, Twoje kluseczki kładzione będą bardziej puszyste i miękkie. Dodatkowo szykujemy je z trochę luźniejszego ciasta. Można bowiem pominąć etap ubijania białka i dodać do ciasta znacznie mniej płynu. Takie kluski będą wówczas bardziej zwarte i twardsze.  

Jeśli chodzi o mąkę, to zazwyczaj daję mąką pszenną tortową lub też mąkę pszenną poznańską, luksusową, wrocławską lub orkiszową. 

Swoje kluski kładzione podałam tym razem z szybkim sosem na bazie śmietanki słodkiej 30 % podgrzanej z odrobiną masła i cukru. Kluseczki kładzione na słodko można też dodać do ciepłego mleka z odrobiną cukru i cynamonu lub też podać z zupą owocową. 

Kluseczki kładzione w wersji na słono najlepiej smakują polane cebulką podsmażoną na oleju lub też w wersji mięsnej z boczkiem, kiełbasą albo skwarkami. Do tego zestawu pasuje również siekany szczypior, pokruszony twaróg lub ser feta. 

Sprawdź też mój przepis na kluski z mięsem oraz najlepszy przepis na ciasto na pierogi.

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (919 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kluski kładzione

Domowe kluski kładzione łyżką zna chyba każdy. Szykowały je nasze Mamy i Babcie. Nie znam chyba żadnej gospodyni ze starszego pokolenia, która nie znałaby przepisu na kluski łyżką kładzione. Ponieważ te najprostsze i najpopularniejsze przepisy zawsze bardziej mnie interesują, to kiedy tylko mam okazję, wypytuję wiejskie gospodynie o ich ulubiony sposób na przepis na kluski kładzione. To niesamowite, że tak niezwykle prosty przepis kluski kladzione doczekał się aż tylu różnych wersji. I tu nie chodzi już nawet o to, że można kluski kładzione podawać na słodko lub na słono. Z tych kilku składników można za każdym razem wyczarować zupełnie inne, ale i podobne z drugiej strony kluseczki. Zaraz wytłumaczę o co mi chodzi :) Już na samym początku trzeba zaznaczyć, że kluseczki kładzione szykujemy zawsze z jakiejś mąki, jajka oraz wody, bulionu lub mleka. Zazwyczaj też dosypujemy więcej lub mniej soli. I to jest najbardziej podstawowy skład na domowe kluski kładzione. Przy okazji gorąco polecę kilka innych, bardzo podobnych do tego przepisów. Chodzi oczywiście o szare kluski, które uwielbiam podawać z boczkiem i cebulką. W wersji na słodko lub na słono polecam moje sprawdzone kluski lane. Te pyszne kluseczki serwuję w mleku z cynamonem lub w rosole. Koniecznie sprawdź też mój sprawdzony przepis na kulki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. 

Kluseczki kładzione

Na kluski kładzione przepis jest teoretycznie jeden, ale nawet same wykonanie oraz proporcje składników, mogą sprawić, że Twój kluseczki będą smakowały zupełnie inaczej, niż sąsiadki, czy też każdej innej gospodyni. Moje kluseczki kładzione przepis uniwersalny, więc na bazie tych składników i wykonania, zrobisz kluski kładzione zarówno na słodko, jak i do podania na słono. Może oczywiście zobaczyć też inne kluski kładzione przepisy z innymi mąka, ponieważ wiadomo, że nie każdy może jeść zwykłą mąkę pszenną. Wszystko to jednak postaram się bardzo dokładnie opisać w samej treści przepisu, w poradach. Do klusek kładzionych łyżką zawsze daję jedno duże lub dwa malutkie jajka i ich już niczym nie zastępuję. Na podane przeze mnie proporcje 1/3 płaskiej łyżeczki soli pasuje zarówno do klusek na słodko, jak i tych na słono. Zostaje jeszcze kwestia płynu, czyli wody, mleka lub bulionu. Mleko daję wtedy, gdy szykuję kluski kładzione na słodko, zaś wodę lub bulion daję wtedy, gdy kluseczki podaję na słono. Do ciasta na kluski kładzione można też dodać odrobinę tłuszczu w postaci łyżeczki roztopionego masła lub oleju. Bardzo gorąco polecam mój sprawdzony przepis na kluseczki kładzione i życzę smacznego.