Kluski z makiem

Kluski z makiem

Kluski z makiem to bardzo popularny deser, który podajemy na Wigilię. Przepis jest bardzo prosty a domowe kluseczki wychodzą mięciutkie i pyszne. Do tego masa makowa i gotowe. 

- pyszne danie wigilijne
- prosty i szybki sposób na kluski
- szykowane z najlepszą masą makową

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 850 g dania

Kaloryczność kcal: 280 w 100 g
Dieta: wegetariańska

Składniki na kluski

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 320 g
  • niecałe pół szklanki gorącej wody - 115 ml
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mniejsze jajko
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 300 g masy makowej
  • suszone owoce i orzechy do dekoracji
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki - ja nie daję

Kluski z makiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci bakalii, którymi udekorowałam gotowy deser. Przed szykowaniem klusek z makiem zapraszam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania tych pyszności. Z podanej ilości składników otrzymasz łącznie około 1000 gramów klusek z makiem.

Kluski z makiem, 1

Kluski z makiem przepis

Do kluseczek z makiem szykuję wyłącznie domowy makaron. To przepis, który mocno różni się od klasycznego makaronu na żółtkach, który wyrabia się z dość twardego ciasta. Te kluseczki są mięciutkie i delikatne a do tego znacznie szybsze i prostsze w przygotowaniu. W jednej misce umieść wszystkie składniki na ciasto: dwie szklanki mąki pszennej np. tortowej, czyli około 320 gramów mąki; niecałe pół szklanki gorącej wody, czyli około 115 ml wody; jedna łyżka oleju roślinnego; jedno mniejsze jajko oraz szczypta soli.

Kluski z makiem, 2

Całość zamieszaj a po chwili zacznij też wyrabiać ciasto, najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne (jeśli wydaje Ci się za luźne, to dodaj troszkę więcej mąki). Ciasto zawiń w folię i odłóż na 20 minut (gdzieś z boku na blacie kuchennym). Ciasto po leżakowaniu będzie bardziej jednolite. Dodatkowo ciasto mniej kurczy się podczas wałkowania. Po tym czasie wyłóż je na obsypany mąką blat lub stolnicę i jeszcze obsyp mąką od góry.
Kluski z makiem, 3

Ciasto możesz sobie podzielić np. na trzy mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na podłużny pasek o grubości około 2 mm. Nożykiem krój dowolnej szerokości kluseczki. Moje miały szerokość około 6 mm. Posypuj je mąką, by się nie sklejały. 
Kluski z makiem, 4

Wszystkie kluski umieść razem w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Kluski zamieszaj. Wyławiaj je przy pomocy cedzaka po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. 

Porada: Jeśli nie chcesz gotować klusek samodzielnie, możesz śmiało użyć makaronu ze sklepu. Najpopularniejszy jest makaron łazanki. Gotujesz wówczas dwie szklanki suchego makaronu łazanki (waga makaronu to około 240 gramów przed ugotowaniem). 
Kluski z makiem, 5

Jeszcze gorące kluski możesz od razu wymieszać z masą makową. Ulżyłam 300 gramów masy makowej, ale możesz też dać jej więcej lub mniej, tak jak lubisz. Można sięgnąć po masę makową z puszki, jednak najlepsza będzie domowa masa makowa z mojego przepisu. Kluski z makiem można podać jeszcze lekko ciepłe lub też na zimno. 

Porada: Przed dodaniem masy makowej do klusek można ją najpierw podgrzać z dodatkiem około 1/3 szklanki śmietanki kremówki. 
Kluski z makiem, 6

Już na talerzu polecam dodać do deseru ulubione siekane suszone owoce oraz orzechy. Jeśli lubisz bardzo słodkie kluski z makiem, to polej je też odrobiną płynnego miodu. 
Jakie są Twoje ulubione słodkości na Święta?

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (367 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kluski z makiem

Kluski z makiem to jedno z dań na słodko, które może się znaleźć na naszym stole na Wigilię. Nie w każdym domu znany jest przepis na kluski z makiem, ale chyba każdy słyszał, że istnieje takie danie. Od razu zaznaczę, że przepisy na kluski z makiem są naprawdę różne i ja sama pokazuję Wam moją ulubioną wersję na kluski z makiem na wigilię. Kluski z makiem, czy też makaron z makiem to u nas stosunkowo nowe danie, które pojawia się na wigilijnym stole. Z dzieciństwa pamiętam, że czasem pojawiały się makówki, ale tylko wtedy, gdy na Święta pojawiała się dalsza rodzina mieszkająca na południu Polski. Częściej kojarzę kluski z makiem mojej Babci, która szykowała ich jednak bardzo mało, ponieważ większość dzieci i dorosłych wybierało raczej ciasta i serniki na deser. Babcia miała jednak wielki sentyment i zawsze zrobiła chociaż małą porcję klusek z makiem. I to też było bardzo specyficzne danie, ponieważ kluski Babcia szykowała zawsze domowej roboty a masę makową z bakaliami ucierała na koniec ze świeżo zebraną śmietanką. Mój makaron z makiem to taka mieszanka tego, co robiła Babcia oraz moje aktualne upodobania. 

Makaron z makiem

Tak jak już wspomniałam wcześniej, na kluski z makiem przepisy są bardzo różne. To deser, który szykowany jest raczej wyłącznie na Wigilię. Większość gospodyń kluski z makiem szykuje w kilka minut używając makaronu ze sklepu i sięgają zazwyczaj po makaron łazanki. Do tego masa makowa z puszki i ewentualnie trochę dodatkowych bakalii i śmietanka słodka. Przyznam szczerze, że u mnie jak już idzie hasło: kluski z makiem wigilia, to tylko domowe kluseczki i tylko domowa masa makowa. Tak więc kluski z makiem przepis w moim wykonaniu to domowe kluseczki w wersji bardzo delikatnej i miękkiej a do tego masa makowa własnego wyrobu i dodatkowe, ulubione bakalie. Dodam jeszcze, że zrobienie tych klusek jest banalnie proste, ponieważ nie jest to ciężki do zagniatania domowy makaron a luźne i mięciutkie ciasto jak do pierogów. A przy okazji polecam też kilka innych słodkości, które najczęściej podajemy na Święta. Wśród nich tradycyjny piernik staropolski, który zachwyca smakiem i aromatem. A drugi do głowy przyszedł mi akurat sernik królewski, który również bardzo gorąco polecam upiec.