Rogale
Pyszne i puszyste rogale śniadaniowe dla każdego łasucha! To niezwykle prosty przepis na rogale maślane, które możesz posypać makiem, sezamem lub np. czarnuszką.
- idealne rogale na drożdżach
- super pomysł na aromatyczne śniadanie
- wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania ciasta : 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia rogali: 20 minut
Liczba porcji: 16 rogali
W 1 rogalu:
Wartość energetyczna
150 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej np. uniwersalnej - 480 g
- 5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
- 2 żółtka średnich jajek
- 120 g jogurtu naturalnego - niecałe pół szklanki
- pół szklanki wody - około 125 ml
- pół płaskiej łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli
- do posmarowania rogali: małe żółtko jajka + 1 łyżka mleka
- do posypania rogali: mak, sezam lub czarnuszka
Rogale
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, jogurt oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Z podanej ilości składników wychodzi 16 mniejszych rogali lub też osiem dużych, klasycznych rogali pszennych.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 20 minut jeśli pieczesz małe rogale lub około 25 minut, gdy pieczesz duże rogale.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem rogali pszennych polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki.
Rogale przepis
Do rogali śniadaniowych szykowanych na drożdżach suchych nie robię rozczynu. Zatem do miski wsyp trzy szklanki, czyli 480 gramów mąki pszennej tortowej lub luksusowej typ. 550. Dodaj również pół płaskiej łyżeczki cukru oraz płaską łyżeczkę soli i około 5 gramów drożdży suszonych.
Teraz pora na "mokre" składniki. Do miski dołóż więc miękkie lub roztopione i przestudzone masło (50 gramów) oraz 120 gramów kremowego jogurtu naturalnego, czyli niecałe pół szklanki jogurtu. Wlej jeszcze pół szklanki letniej wody (przegotowana i przestudzona) i dorzuć dwa żółtka średniej wielkości jajek.
Porada 1: Jeśli masz drożdże świeże, to potrzebujesz nie więcej niż 15 gramów takich drożdży. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w osobnym, niedużym naczynku umieść razem: 15 gramów drożdży świeżych; łyżkę mąki; pół płaskiej łyżeczki cukru; 3 łyżki wody. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut albo dłużej. Rozczyn ma zacząć buzować. Taki rozczyn dodajesz potem do miski z pozostałymi składnikami.
Porada 2: Jeśli nie przepadasz za delikatną strukturą rogali, która przypomina wypiek drożdżowy na słodko, ale w wersji wytrawnej (wiem, że brzmi to dość dziwnie, ale ciężko jest to inaczej wytłumaczyć słowami :) lub też nie możesz jeść jajek, to można pominąć w składnikach żółtka. Należy wówczas dać zamiast nich dodatkowe dwie łyżeczki jogurtu lub dwie łyżki wody.
Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod rogale śniadaniowe przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, ale pamiętaj, że ma to trwać dość długo.
Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 60 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) lub czekaj cierpliwie nawet do 90 minut.
Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat. Jeśli ciasto jest lekko klejące, to posyp je odrobiną mąki również od góry. Uformuj zgrabną kulę i podziel ją na cztery równe kawałki. Trzy kawałki ciasta odłóż na bok (najlepiej przykryć je świeżą ściereczką bawełnianą, by ciasto nie podsychało) a czwartą rozwałkuj na placek o średnicy około 20 cm i podziel na cztery trójkąty.
Każdy trójkąt rozwałkuj osobno raz jeszcze, by go spłaszczyć i wydłużyć (Możesz też od razu rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Ja jednak wolę najpierw utworzyć grubsze trójkąty, by potem dwoma ruchami wałka rozciągnąć trójkąt pod rogala).
Rogale zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zwinięciu oba końce rogala zbliż do siebie a cienką końcówkę podwiń pod spód rogala. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na szczycie rogala, ponieważ podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie rogale również z pozostałych kul ciasta.
Porada: Aby zrobić osiem większych rogali wystarczy, że każdą kulę ciasta podzielisz tylko na pół i rozwałkujesz do pożądanego kształtu a następnie zwiniesz zgodnie z instrukcją.
Zwinięte rogale pszenne układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy, ponieważ rogale wyrastają na blaszce a potem jeszcze w piekarniku. Blaszkę z rogalami przykryj czystą ściereczką bawełnianą, by spokojne wyrastały przez 20-30 minut.
Wyrośnięte rogale posmaruj przed pieczeniem mieszanką małego żółtka z dwiema łyżkami mleka. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego z silikonowego lub naturalnego włosia. Rogale można też posmarować tylko mlekiem lub też tylko roztrzepanym jajkiem (jedno małe jajko wystarczy). Od razu po posmarowaniu rogali posyp je: makiem, sezamem lub np. czarnuszką.
Porada: Rogale posypuj np. makiem od razu po posmarowaniu ich mieszanką żółtka i mleka. Jeśli będziesz z tym czekać za długo wierzch rogali szybko podeschnie. Wówczas mak, czy też sezam nie będzie się trzymał i odpadnie w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Blachę z rogalami umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Rogale pszenne piecz tak około 20 minut, aż podrosną jeszcze i zrobią się rumiane. Możesz od razu wyjąć blaszkę z upieczonymi rogalami i piec np. drugą turę rogali (jeśli pieczesz je np. po osiem na blaszce).
Porada: Jeśli pieczesz osiem dużych rogali, to prawdopodobnie będą się one piekły około 25 minut.
Rogale śniadaniowe są tak pyszne, że można je jeść same lub tylko z masłem. Można je podawać na słodko z dżemem lub miodem lub też na wytrawnie tak samo, jak w przypadku klasycznych kanapek. Domowe rogale maślane będą świeże również na drugi dzień. Wystarczy przestudzone rogale zawinąć w papier śniadaniowy a następnie w przezroczystszą torbę spożywczą. Trzymaj je w szafce lub w chlebaku.
Czym posypiesz swoje rogale śniadaniowe przed pieczeniem?
Szukasz innych pomysłów na domowe wypieki? Wypróbuj drożdżowe pampuszki oraz domowe langosze. Zamiast typowego pieczywa warto też upiec proste w przygotowaniu podpłomyki. Jeżeli jednak szukasz czegoś na słodko to polecam sprawdzić moje rogaliki drożdżowe.
Smacznego.