Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Zapraszam po mój najlepszy przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Można je szykować na obiad oraz jako jedno z dań na Święta. Będą idealne do barszczyku.

- super prosty farsz bez mięsa
- sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami kok po kroku

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12 dużych krokietów

Kaloryczność kcal: 340 w 1 krokiecie
Dieta: wegetariańska

Składniki na farsz do krokietów

  • 1 kg pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 2 duże cebule - około 400 g
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 320 g
  • 2 szklanki mleka lub wody - 500 ml
  • 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
  • 3 średnie jajka
  • po pół łyżeczki soli i cukru

Składniki na panierkę do krokietów

  • 2 średnie lub duże jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej - można pominąć
  • pół szklanki dobrej bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia

Krokiety z pieczarkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 12 bardzo dużych krokietów z pieczarkami szykowanych z naleśników o średnicy 23 cm. 

Zanim zaczniesz szykować te pyszne krokiety, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W przepisie podaję bardzo dużo zamienników do składników oraz dodatków, dzięki którym zrobisz takie krokiety, jakie lubisz najbardziej. 

Jeśli masz ochotę na krokiety z pieczarkami i kapustą to zapraszam po przepis na farsz do krokietów. Możesz go wykorzystać jako nadzienie do placków z tego przepisu. Proporcje powinny być idealne. 

Krokiety z pieczarkami, 1

Krokiety z pieczarkami przepis

Polecam zacząć od usmażenia naleśników pod krokiety. Do dużej miski wsyp dwie szklanki, czyli około 320 gramów mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej. Wbij trzy jajka trzymane w temperaturze pokojowej. Wlej też dwie szklanki lekko ciepłego mleka (może być też woda, ale z mlekiem ciasto na krokiety jest smaczniejsze). Do tego jeszcze dwie łyżki oleju lub dwie łyżki roztopionego i przestudzonego masła i po pół łyżeczki soli i cukru. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera lub blendera ręcznego typu żyrafa (ciasto ma być idealnie gładkie). Możesz je odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli tylko mleko nie było zimne. 

Ciasto na naleśniki do krokietów powinno wyjść trochę gęstsze, niż typowe ciasto naleśnikowe. 

Krokiety z pieczarkami, 2

Nagrzej płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników, o średnicy około 23 cm. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Placki na krokiety smażę trochę grubsze niż zawsze. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30-40 sekund. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. 

W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Jeśli naleśnik po zdjęciu na talerz nie będzie elastyczny, (lub wydaje Ci się, że końce są cieńsze i mogą się kruszyć) to nic się nie martw. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je większym, płaskim talerzem lub folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i zrobią się idealnie elastyczne. Wyszło mi równo 12 grubszych naleśników.

Porada: Ja szykuję duże naleśniki pod krokiety. Jeśli jednak wolisz zwijać małe krokieciki, to śmiało użyj do tego małej patelni o średnicy 15-18 cm i smaż malutkie placki naleśnikowe. Wyjdzie Ci wówczas znacznie więcej placków, a zatem i więcej małych krokietów. 

Krokiety z pieczarkami, 3

Dwie spore cebule obierz i pokrój jak najdrobniej. Na sporą i dobrze nagrzaną patelnię z grubym dnem wyłóż cztery łyżki oleju do smażenia, a po chwili również pokrojone cebule. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Po 10-12 minutach cebulka powinna się już ładnie zeszklić

Porada: Pod koniec smażenia cebulki można też dodać 1-2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Cebule zaś można zastąpić porem - poszatkowana drobno biała część pora. 
Krokiety z pieczarkami, 4

Cały kilogram pieczarek oczyść w razie potrzeby. Jak mam duże pieczarki, to z kapeluszy zdejmuję placami "skórkę". Mniejsze kroję bez obierania. Najpierw kroję same ogonki, a po chwili również kapelusze. Pieczarek nie siekamy już tak drobno jak cebule, ponieważ kawałki pieczarek puszczą wodę i skurczą się jeszcze. 

Pokrojone pieczarki wyłóż na patelnię z zeszkloną cebulą. Patelni nie przykrywamy przykrywką. Niezależnie od tego, czy będziesz mieszać pieczarki od razu, czy też poczekasz z zmieszaniem, pieczarki i tak puszczą sporo wody. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i podsmażać pieczarki tak długo, aż nadmiar wody odparuje, a kawałki pieczarek skurczą się i ładnie zarumienią. Podsmażaj je na odrobinę niższej niż średnia moc palnika nawet przez 20-25 minut. Z początku pieczarki będą "gotować" w wodzie, jednak z czasem woda odparuje i całość zgęstnieje. Zalecam bardzo często mieszać zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Pod koniec smażenia dodaj pół łyżeczki soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Porada: Razem z pieczarkami można też dodać jedną czerwoną paprykę - oczyszczona z gniazda nasiennego i bardzo drobno posiekana lub starta na dużych oczkach. 
Krokiety z pieczarkami, 5

Na zdjęciu poniżej pieczarki z cebulką po około 25 minutach podsmażania. 
Krokiety z pieczarkami, 6

Patelnię z prawie gotowym farszem odstaw na bok. Gdy całość przestygnie (pieczarki mogą być jeszcze lekko ciepłe, ale nie gorące, by ser się na nich nie topił), można do nich dodać około 200 gramów dobrej jakości żółtego sera startego na tarce, na dużych oczkach. 

Porada: Żółty ser można zastąpić serem mozzarella z kostki. 
Krokiety z pieczarkami, 7

Masz gotowy farsz i gotowe placki. Pora szykować z nich krokiety z pieczarkami. Sporą porcję farszu umieszczaj w każdym naleśniku. Z farszu formuj grubszy wałek i umieszczaj go po jednej stronie placka lub też rozłóż równo na środku (pomijając ranty). Najpierw zawiń do środka boki naleśnika (nie muszą się stykać). Następnie załóż na nie górę naleśnika i zacznij zwijać krokieta. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie krokiety z pieczarkami i żółtym serem.
Krokiety z pieczarkami, 8

Krokiety z pieczarkami, 9

Krokiety z pieczarkami, 10

Pozostaje jeszcze panierowanie i podsmażanie krokietów. Na płaskim talerzyku umieść dwie łyżki mąki. Do głębszego, ale szerokiego talerza wsyp pół szklanki dobrej jakości bułki tartej. Do trzeciego talerza wbij dwa jajka i bardzo dokładnie je rozbełtaj. Najpierw delikatnie tylko obtaczaj każdego krokieta w mące. Następnie maczaj go w jajku a na końcu dokładnie obtocz w bułce tartej. 

Porada: Mąka nie jest koniecznym składnikiem panierki do krokietów i nie zawsze jej używam. Jeśli szykujesz krokiety z mniejszych naleśników i wychodzi Ci więcej sztuk, to bardzo prawdopodobne, że zużyjesz więcej jajek i bułki tartej do panierowania krokietów z pieczarkami. 

Krokiety z pieczarkami, 11

Nagrzej większą patelnię. Wlej kilka łyżek oleju do smażenia lub masła klarowanego. Podsmażaj z każdej strony po kilka krokietów na raz. Ustaw taką moc palnika, by krokiety lekko się rumieniły i można je było co minutę przekręcać na boki, by z każdej strony były idealnie rumiane. W ten sposób podsmaż wszystkie krokiety. 
Krokiety z pieczarkami, 12

Krokiety z pieczarkami, 13

Krokiety z pieczarkami podaję od razu po podsmażeniu jako samodzielny posiłek. Takie krokiety świetnie smakują również z barszczem czerwonym.
Jaki jest Twój ulubiony farsz do krokietów?

Sprawdź też mój przepis rolada serowa z pieczarkami oraz pieczarki faszerowane.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (354 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krokiety z pieczarkami

Prawie każdy uwielbia naleśniki, pierogi, kluski oraz najróżniejsze krokiety. Tym razem mam dla moich Czytelników super przepis na krokiety z pieczarkami. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz klasyczne krokiety z mięsem oraz uniwersalny farsz do krokietów z pieczarek i kiszonej kapusty. Można go śmiało użyć do przepisu na krokiety z pieczarkami i cebulą, ponieważ wystarczy zamienić podany w tym przepisie farsz na krokiety z pieczarkami, na farsz z dodatkiem kapusty. Obie te wersje będą idealne i pyszne na Święta do barszczyku. Oczywiście przepisy na krokiety z pieczarkami znajdziesz prawie w każdej książce kucharskiej. Z pozoru jest to prosty przepis. W pewnym jednak momencie osoby, które rzadziej gotują mają wątpliwości co do niektórych etapów szykowania tego dania. W pierwszej kolejności jest to ciasto na krokiety z pieczarkami. Niektórzy myślą, że krokiety z pieczarkami i serem żółtym wymagają przygotowania specjalnego ciasta. Dodają wówczas za dużo mąki i placki pod krokiety wychodzą za twarde i łamią się. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić krokiety z pieczarkami, których szykowanie będzie czystą przyjemnością, to zapraszam po mój sprawdzony przepis na krokiety z pieczarkami i serem. A na Świąteczny stół polecam idealne paszteciki z kapustą i grzybami

Krokiety z pieczarkami i serem

Drugą trudnością po cieście naleśnikowym na krokiety z pieczarkami, które powinno być tylko trochę gęstsze od ciasta na zwykłe naleśniki, jest farsz. Na krokiety z pieczarkami przepis jest naprawdę super prosty. Składa się na cebulę, pieczarki oraz żółty ser plus sól, pieprz i olej do smażenia. Aby zrobić farsz pod krokiety z pieczarkami i serem, trzeba być tylko cierpliwym i szykować całość tak, jak to opisałam. Najważniejsze jest bowiem to, by cierpliwie czekać, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki zrobią się ciemniejsze, a do tego skurczą się. Żółty ser dajemy nie tylko dlatego, że świetnie się komponuje pod krokiety z pieczarkami przepisy. Jest też idealny do tego, by farsz z pieczarek był zwarty i nie wypadał podczas zajadania krokietów z pieczarkami. Ważne jest to, by wymieszać go z przestudzonymi już pieczarkami. Nie może on się roztopić za wcześnie, dopiero gdy będziemy podsmażać zawinięte krokiety z pieczarkami. Zapraszam po mój ulubiony przepis na krokiety z pieczarkami i serem. Znajdziesz dokładny opis oraz zdjecia krok po kroku z szykowania poszczególnych kroków oraz z e sposobu zawijania i podsmażania krokietów z pieczarkami. Zapraszam do smażenia i życzę smacznego.