Łosoś smażony

Łosoś smażony

Idealnie wysmażony i doprawiony.. łosoś smażony na patelni bez skóry. Jest świetny do sałatek, makaronu, kaszy czy też najprościej - na kanapki. Zobacz jak ja zazwyczaj szykuję i smażę filety z łososia. 

Jeśli masz ochotę na łososia z piekarnika, to zachęcam do sprawdzenia kilku innych moich przepisów. Łosoś pieczony w majonezie czy też łosoś pieczony w pomidorach.. obie wersje są pyszne!

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 7 minut
Ilość porcji: 500 gramów ryby

Kalorie: 250 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 2 płaty z łososia ze skórą - 500 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • świeżo mielony pieprz i sól kamienna

Jeśli tylko masz możliwość, to polecam zakup łososia z Alaski lub łososia atlantyckiego. Dzikie ryby odżywiają się znacznie lepiej niż te hodowlane. Zjadają plankton oraz inne drobne ryby i nie są karmione paszą z antybiotykami. Dzikie ryby mają więcej kwasów tłuszczowych omega-3. 

Im świeższy łosoś, tym lepiej. Ja kupuję zazwyczaj filety porcjowane od samego ogona. Jest to dla mnie najwygodniejszy do obróbki fragment ryby. Filet od ogona jest cieńszy i mogę smażyć go krócej niż grubsze kawałki ryby. 

Łosoś smażony, 1

Łosoś smażony

Filety z łososia umyj sprawnie pod zimną, bieżącą wodą o osusz od razu ręcznikiem papierowym.

Łosoś smażony, 2

Wiem, że większość osób nie zdejmuje skóry z łososia. Ja jednak lubię ją usunąć przed smażeniem, a tym bardziej przed pieczeniem. Skórkę z łososia usuwa się bardzo łatwo. Jest na to kilka sposobów. Tym razem skórę z łuskami wycięłam na płasko, na drewnianej desce i przy użyciu klasycznego noża szefa kuchni. Jeśli jednak masz nóż do filetowania ryb.. skorzystaj z niego. Nóż ma być ostry i dość długi. 

Filet połóż skórą do deski. Złap za koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Jedną ręką złap za wystającą skórę. Wsuń nóż i przeciągnij nim płasko przy samej skórze, kierując lekko ostrze do deski. 
Łosoś smażony, 3

Gotowe filety pokrój na kilka mniejszych i w miarę możliwości równych kawałków. Kawałki ryby oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą. 
Łosoś smażony, 4

Najczęstszym błędem przy smażeniu filetów z łososia jest słabo nagrzana patelnia oraz zimny tłuszcz. Nierzadko kawałki łososia rozpadają się lub przypalają również wtedy, gdy patelnia ma zbyt cienkie dno. 

Przygotuj sobie ciężką patelnię z grubym dnem. Zacznij nagrzewać patelnię na średniej mocy. Patelnia powinna się stopniowo i równomiernie nagrzać a nie spalić, więc nie ustawiaj bardzo wysokiej mocy palnika. Na nagrzaną patelnię wyłóż dwie łyżki masła klarowanego lub dwie łyżki dobrej jakości delikatnej oliwy z oliwek. Rozprowadź tłuszcz po powierzchni patelni i poczekaj chwilę, aż się nagrzeje. 

Wyłóż wszystkie kawałki łososia. Po około 4 minutach smażenia można go przełożyć na druga stronę. Polecam użyć do tego płaskiej łopatki kuchennej. Drugą stronę smaż odrobinę krócej, bo około 3 minuty. 
Łosoś smażony, 5

Łosoś smażony polecam podać na mieszance sałat lub świeżym szpinaku baby. Wystarczy go wówczas skropić świeżo wyciskanym sokiem z cytryny lub limonki. To chyba najprostszy sposób na pyszny obiad. 

Na smażonego łososia można też wyłożyć domowe pesto i podać z makaronem lub na kanapce. Polecam pesto z kolendry lub pesto z pietruszki
Łosoś smażony, 6

Łosoś smażony, 7

Łosoś smażony na patelni można też zajadać z domowym sosem czosnkowym, który bardzo gorąco polecam. Sos czosnkowy jest idealny do ryb oraz frytek :)

A z czym Ty lubisz jeść smażonego łososia?

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (18 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/140821
Reklama

Komentarze

2018-12-15 18:38
nie ma jak łosoś, ja polecam rybę po grecku z łososia 👌
Reklama

Łosoś smażony 

W sklepach sprzedawane są całe ryby lub gotowe filety. Zazwyczaj nie potrzebujemy kupować całych ryb. Jest to również problematyczne, ponieważ taką rybę należy odpowiednio przygotować, czy oddzielić mięso od wnętrzności, ości, oraz płetw i głowy. Polecam kupować łososia w gotowych filetach lub dzwonkach. Aby zrobić klasycznego smażonego łososia można kupić łososia hodowlanego. Niestety łosoś atlantycki jest drożdży u rzadziej można go znaleźć w sklepie. Łosoś smażony na maśle jest moim ulubionym. Filety z łososia wystarczy przed smażeniem lekko oprószyć solą i pieprzem. Łosoś z patelni to świetny i bardzo szybki pomysł na obiad. A podać go można na wiele sposobów! 

Filet z łososia z patelni

Ile czasu smażyć łososia? Gotowe kawałki z filety z łososia smaży się bardzo szybko. Ważna jest jednak dobrze nagrzana patelnia i odrobina wprawy. Oprócz soli i pieprzy można też dodać odrobinę innych ziół jak np. estragon, rozmaryn, czy też kolendra świeża. Łosoś z patelni świetnie smakuje również z czosnkiem. Smażony łosoś jest też idealny z sosem beszamelowym. Sos beszamelowy na ciepło oraz sos czosnkowy na zimno to jedne z lepszych sosów do ryby. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania rybne oraz przepisy na sałatki. Polecam też smażony filet z mintaja. A do ryby najlepsza jest prosta surówka z kiszonej kapusty i ogórków.