Krupnik na golonce z indyka

Krupnik na golonce z indyka

Rozgrzewający krupnik na golonce z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 800 g golonki z indyka - dwie sztuki
  • 3 średnie marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 400 g ziemniaków
  • torebka kaszy jęczmiennej (150 g)
  • 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

 

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Golonki z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę, selera i pietruszkę umyj i obierz. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko godzinę na małej mocy palnika.

Wyjmij golonki i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Kaszę jęczmienną wysyp z torebki do wywaru razem z ziemniakami.

Wystudzone warzywa pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku (selera możesz wyrzucić). Z golonki zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Zupę gotuj jeszcze 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Krupnik na golonce z indyka, 1

Krupnik na golonce z indyka, 2

 

Taki krupnik najlepiej smakuje ze świeżą natką pietruszki lub kolendry :-)
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (16 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷