Krupnik na golonce

Krupnik na golonce

Rozgrzewający krupnik na golonce z indyka. Smaczna, sycąca i zdrowa zupa. Polecam szczególnie dla Dzieci.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6-8

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 800 g golonki z indyka - dwie sztuki
  • 3 średnie marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 400 g ziemniaków
  • torebka kaszy jęczmiennej (150 g)
  • 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

Krupnik na indyku

Krupnik na golonce, 1

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Golonki z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę, selera i pietruszkę umyj i obierz. Dodaj przyprawy i  gotuj wszystko godzinę na małej mocy palnika. Wyjmij golonki i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Kaszę jęczmienną wysyp z torebki do wywaru razem z ziemniakami. Wystudzone warzywa pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku (selera możesz wyrzucić). Z golonki zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Zupę gotuj jeszcze 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krupnik na golonce, 2


Taki krupnik najlepiej smakuje ze świeżą natką pietruszki lub kolendry.

Jeżeli lubisz sycące zupy spodoba Ci się japońska zupa ramen. Sprawdź też mój przepis golonka z indyka, który przygotuje z miodem i czosnkiem.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (128 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷