Krupnik na golonce
Rozgrzewający krupnik na golonce z indyka. Smaczna, sycąca i zdrowa zupa. Polecam szczególnie dla Dzieci.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6-8
- 1,5 litra wody
- 800 g golonki z indyka - dwie sztuki
- 3 średnie marchewki
- mały korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 400 g ziemniaków
- torebka kaszy jęczmiennej (150 g)
- 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
Krupnik na indyku

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Golonki z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę, selera i pietruszkę umyj i obierz. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko godzinę na małej mocy palnika. Wyjmij golonki i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Kaszę jęczmienną wysyp z torebki do wywaru razem z ziemniakami. Wystudzone warzywa pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku (selera możesz wyrzucić). Z golonki zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Zupę gotuj jeszcze 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Taki krupnik najlepiej smakuje ze świeżą natką pietruszki lub kolendry.
Jeżeli lubisz sycące zupy spodoba Ci się japońska zupa ramen. Sprawdź też mój przepis golonka z indyka, który przygotuje z miodem i czosnkiem.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5
(262 głosów)
Oceń!