Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Prosty obiad z pieca, który zrobisz w jednym naczyniu :-)
Ziemniaki z mięsem i dobrze dobrane przyprawy - smacznego!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
Składniki do warstwy mięsa
- 500 g mielonej, chudej wieprzowiny (szynka, polędwiczka)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: łyżeczka majeranku, soli, pieprzu np. ziołowego, czosnku niedźwiedziego lub zwykłego
Składniki pozostałe
- do 2 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 garście szpinaku - same liście
- 1 duży pomidor
- przyprawy: szczypta soli, cząbru, kolendry, słodkiej papryki, majeranku i pieprzu
Mięso i cebulę zmiel i wymieszaj z przyprawami. Jeśli masz tłustsze mięso np. karkówkę, to nie dodawaj oliwy. Mieszankę mięsną odstaw, by przeszła przyprawami.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Obsyp je przyprawami i ułóż w naczyniu do zapiekania. Wyłóż umyte liście szpinaku oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Na całość wyłóż warstwę mięsa.
Formę zamknij szczelnie folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz do 2 godzin.
Z dań z mięsem polecam też super beef jerky, czyli moja suszona wołowina.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5
(398 głosów)
Oceń!