Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to jedno z prostszych dań, jakie można przygotować. Mój przepis na ziemniaki z piekarnika wykorzystasz do wielu obiadów oraz sałatek. Wychodzą idealnie upieczone a nawet pysznie podpieczone. 

- najprostszy sposób na ziemniaki pieczone
- rumiane, aromatyczne o wyraźnym smaku
- super dodatek do obiadu oraz do grilla

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 800 gramów ziemniaków

Kaloryczność kcal: 110 w 100 gramach ziemniaków

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Pieczone ziemniaki

Forma do pieczenia: metalowa, szklana lub ceramiczna o wymiarach minimum 20 x 30 cm. 
Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoje ziemniaki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz minimum 800 gramów ziemniaków z piekarnika. 

Sprawdź jak smakują najpyszniejsze ziemniaki pieczone w piekarniku, szykowane na mieszance masła i oliwy. Do tego kilka idealnie dobranych przypraw i siup do pieca!

Pieczone ziemniaki, 1

Ziemniaki z piekarnika

Zacznij nagrzewać piekarnik do wyboru:
Opcja pieczenia góra/dół: 190 stopni
Opcja pieczenia z termoobiegiem: 180 stopni

Wybierz kilogram ładnych ziemniaków typ A lub typ B. Ponieważ w Polsce jest około sto odmian ziemniaków, to nie będę pisała o tym jaką odmianę konkretnie wybrać. Najlepsze będą ziemniaki przeznaczone do gotowania i do pieczenia. Latem świetne są młode, średniej wielkości ziemniaki, które wystarczy wyszorować przed ugotowaniem. Zimą zaś czasem warto pokusić się o zakup ziemniaków greckich, cypryjskich lub hiszpańskich. Jeśli jednak masz dobre, polskie ziemniaki, to i te "stare" będą fantastyczne.

Szykując przepis na pieczone ziemniaki użyłam młodych ziemniaków, których nie obierałam a tylko dokładnie wyszorowałam przed pokrojeniem. 

Pieczone ziemniaki, 2

Młode ziemniaki wyszoruj, zaś stare obierz. Wykrój też ewentualne niejadalne fragmenty ziemniaków. Ziemniaki pokrój na ćwiartki lub na ósemki (małe ziemniaki na 4 a duże na 8). Każdy kawałek powinien być mniej więcej tej samej wielkości, by wszystkie dopiekły się w tym samym czasie. 
Pieczone ziemniaki, 3

W małej miseczce umieść dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub olej roślinny. Polecam olej z pestek winogron lub olej ryżowy. Roztop i wlej też dwie łyżki masła. Dodaj przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Jeśli chcesz, by ziemniaczki pieczone były ostrzejsze to dodaj więcej czarnego pieprzu, pieprzu cayenne lub też chili. Aby ziemniaki miały lekko pomarańczową barwę możesz też dodać szczyptę kurkumy. 

Użyłam jedną łyżkę mieszanki ziół prowansalskich (tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek), ale możesz też skomponować własny zestaw. Polecam dodatek kolendry młotkowanej. 
Pieczone ziemniaki, 4

Zawartość miseczki wymieszaj i przelej do naczynia z pokrojonymi ziemniakami. Wszystko razem dokładnie przemieszaj, by każdy kawałek ziemniaczka oblepił się w tłuszczu i przyprawach. 
Pieczone ziemniaki, 5

Naczynie z ziemniakami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Naczynia nie przykrywaj folią, ani przykrywką. Ziemniaki piecz tak około 40 do 50 minut. To jak szybko się upieką, zależy w dużej mierze od wielkości kawałków ziemniaków oraz ich typu. 

Zalecam co 10 minut delikatnie zamienić miejscami ziemniaki przy pomocy metalowych szczypiec lub też użyć pipety do zasysania zebranego na dole naczynia tłuszczu i polewania nim ziemniaków. Ziemniaki polewane tłuszczem nie będą suche a bardziej rumiane i chrupiące. Jeśli pod koniec pieczenia ziemniaczki nie są wystarczająco rumiane, włącz na kilka minut grzałkę od góry. Uważaj jednak, by nie przypalić za mocno ziemniaków. Opcja grilla bardzo szybko podpieka dania. 
Pieczone ziemniaki, 6

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Jeśli nie są wystarczająco słone, to polecam dosolić je już na talerzu z nałożoną porcją. Bardzo dobrze smakują skropione sokiem z cytryny i posypane siekanymi ziołami. Sos czosnkowy do maczania.. obowiązkowo! Mizeria też będzie boska. 

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (201 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pieczone ziemniaki

Nie a to jak domowe pieczone ziemniaki. Ziemniaki pieczone możesz potraktować jako samodzielny posiłek lub też dodatek do pysznego obiadu. Uwielbiam szykować ziemniaki z piekarnika. Są super proste do zrobienia i zawsze szybciutko znikają ze stołu. Takie pieczone ziemniaki w piekarniku pojawiają się u nas cały rok. Najchętniej jednak piekę je z młodych, ale wyrośniętych już ziemniaków. Nie trzeba ich wówczas obierać. Wystarczy bardzo dokładnie wyszorować ziemniaki i pokroić w ładne łódeczki o podobnej wielkości. Zazwyczaj nie piekę ziemniaków w całości. Robię to tylko wtedy, gdy są super małe i tego samego rozmiaru lub też, gdy piekę ziemniaki w palenisku. Wówczas każdego ziemniaka zawijam w folię i zakapuję pod żarem. Kiedyś używaliśmy starego garnka wyniesionego z kuchni i ziemniaki leżały na środku przykryte takim właśnie garnkiem. Gorąco polecam też mój przepis na kotlety ziemniaczane, które szykuję ze zmielonych grotowanych ziemniaków. 

Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone, czyli pyszne i proste ziemniaki pieczone w piekarniku możesz dowolnie doprawić. Ja zazwyczaj sięgam po klasyczne przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Dodaję czasem odrobiny mieszanki znanych ziół prowansalskich oraz słodką paprykę. Słodka papryka sprawia, że ziemniaki są trochę słodsze a do tego nadanie im ładniejszy i bardziej apetyczny kolor. Przepis na pieczone ziemniaki należy to jednego z prostszych, więc każdy sobie z nimi poradzi. Ważne jest jednak to, by znać swój piekarnik i wiedzieć czego się po nim spodziewać. Jeśli masz małą komorę pieca, to musisz uważać, by nie przypalić za mocno ziemniaków od góry. Pieczone ziemniaki w piekarniku, gdzie nie możesz ustawić temperatury należy obserwować i w razie potrzeby zwiększać lub zmniejszać moc palnika. Pieczone ziemniaki z piekarnika dopieką się równo, jeśli każdy kawałek ziemniaka będzie podobnej wielkości. Ważne jest zatem to, by pokroić je na takie same w przybliżeniu łódeczki. Pieczone ziemniaczki idealnie podpiekają się i super smakują dzięki temu, że zostają przed pieczeniem dokładnie wymieszane w maśle i oliwie. Pieczone ziemniaki przepis dla każdego miłośnika ziemniaków oraz dań z pieca. Ziemniaki w piekarniku smakują super z dodatkiem sosu. Polecam Ci mój sos czosnkowy. Zapraszam też po inne super przepisy. Każdy przepis bardzo dokładnie opisuję. Zdjęcia krok po kroku pomogą Ci uporać się z daniami oraz pysznymi słodkościami.