Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to jedno z prostszych dań, jakie można przygotować. Mój przepis na ziemniaki z piekarnika wykorzystasz do wielu obiadów oraz sałatek. Wychodzą idealnie upieczone a nawet pysznie podpieczone.
- najprostszy sposób na ziemniaki pieczone
- rumiane, aromatyczne o wyraźnym smaku
- super dodatek do obiadu oraz do grilla
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 800 gramów ziemniaków
Kaloryczność kcal: 110 w 100 gramach ziemniaków
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Pieczone ziemniaki
Forma do pieczenia: metalowa, szklana lub ceramiczna o wymiarach minimum 20 x 30 cm.
Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoje ziemniaki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz minimum 800 gramów ziemniaków z piekarnika.
Sprawdź jak smakują najpyszniejsze ziemniaki pieczone w piekarniku, szykowane na mieszance masła i oliwy. Do tego kilka idealnie dobranych przypraw i siup do pieca!

Ziemniaki z piekarnika
Zacznij nagrzewać piekarnik do wyboru:
Opcja pieczenia góra/dół: 190 stopni
Opcja pieczenia z termoobiegiem: 180 stopni
Wybierz kilogram ładnych ziemniaków typ A lub typ B. Ponieważ w Polsce jest około sto odmian ziemniaków, to nie będę pisała o tym jaką odmianę konkretnie wybrać. Najlepsze będą ziemniaki przeznaczone do gotowania i do pieczenia. Latem świetne są młode, średniej wielkości ziemniaki, które wystarczy wyszorować przed ugotowaniem. Zimą zaś czasem warto pokusić się o zakup ziemniaków greckich, cypryjskich lub hiszpańskich. Jeśli jednak masz dobre, polskie ziemniaki, to i te "stare" będą fantastyczne.
Szykując przepis na pieczone ziemniaki użyłam młodych ziemniaków, których nie obierałam a tylko dokładnie wyszorowałam przed pokrojeniem.

Młode ziemniaki wyszoruj, zaś stare obierz. Wykrój też ewentualne niejadalne fragmenty ziemniaków. Ziemniaki pokrój na ćwiartki lub na ósemki (małe ziemniaki na 4 a duże na 8). Każdy kawałek powinien być mniej więcej tej samej wielkości, by wszystkie dopiekły się w tym samym czasie.

W małej miseczce umieść dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub olej roślinny. Polecam olej z pestek winogron lub olej ryżowy. Roztop i wlej też dwie łyżki masła. Dodaj przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Jeśli chcesz, by ziemniaczki pieczone były ostrzejsze to dodaj więcej czarnego pieprzu, pieprzu cayenne lub też chili. Aby ziemniaki miały lekko pomarańczową barwę możesz też dodać szczyptę kurkumy.
Użyłam jedną łyżkę mieszanki ziół prowansalskich (tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek), ale możesz też skomponować własny zestaw. Polecam dodatek kolendry młotkowanej.

Zawartość miseczki wymieszaj i przelej do naczynia z pokrojonymi ziemniakami. Wszystko razem dokładnie przemieszaj, by każdy kawałek ziemniaczka oblepił się w tłuszczu i przyprawach.

Naczynie z ziemniakami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Naczynia nie przykrywaj folią, ani przykrywką. Ziemniaki piecz tak około 40 do 50 minut. To jak szybko się upieką, zależy w dużej mierze od wielkości kawałków ziemniaków oraz ich typu.
Zalecam co 10 minut delikatnie zamienić miejscami ziemniaki przy pomocy metalowych szczypiec lub też użyć pipety do zasysania zebranego na dole naczynia tłuszczu i polewania nim ziemniaków. Ziemniaki polewane tłuszczem nie będą suche a bardziej rumiane i chrupiące. Jeśli pod koniec pieczenia ziemniaczki nie są wystarczająco rumiane, włącz na kilka minut grzałkę od góry. Uważaj jednak, by nie przypalić za mocno ziemniaków. Opcja grilla bardzo szybko podpieka dania.

Ziemniaki pieczone
Ziemniaki pieczone wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Jeśli nie są wystarczająco słone, to polecam dosolić je już na talerzu z nałożoną porcją. Bardzo dobrze smakują skropione sokiem z cytryny i posypane siekanymi ziołami. Sos czosnkowy do maczania.. obowiązkowo! Mizeria też będzie boska.
Polecam też mój przepis na tradycyjne kopytka ziemniaczane.
Smacznego!