Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to jedno z prostszych dań, jakie można przygotować. Mój przepis na ziemniaki z piekarnika wykorzystasz do wielu obiadów oraz sałatek. Wychodzą idealnie upieczone a nawet pysznie podpieczone. 

- dwa sposoby na ziemniaki pieczone
- super dodatek do obiadu oraz do grilla
- rumiane, aromatyczne o wyraźnym smaku

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 800 gramów ziemniaków

Kaloryczność kcal: 110 w 100 gramach ziemniaków
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Przepis na pieczone ziemniaki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Przepis na pieczone ziemniaczki

  • 1 kg ziemniaków - najlepiej typ.B
  • 3 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia
  • 1 ząbek czosnku lub gałązka rozmarynu
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; po pół łyżeczki tymianku i czosnku suszonego; szczypta chili

Pieczone ziemniaki

Poniżej pokazuję dwa sposoby na przygotowanie pieczonych ziemniaków. Pierwszy sposób polecam latem, gdy możemy użyć już dużych, ale nadal młodych ziemniaków, których nie trzeba obierać. Drugi sposób na pieczone ziemniaczki polecam zimą, gdy używamy wyłącznie starych ziemniaków. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Kalorie policzyłam do pierwszej wersji przepisu. Z podanej ilości składników otrzymasz minimum 800 gramów ziemniaków z piekarnika. Z drugiej wersji wychodzi już mniej ziemniaczków pieczonych, bo około 600 gramów. 

Na zdjęciu poniżej ziemniaki z piekarnika z wersji pierwszej. 

Pieczone ziemniaki, 1

Na zdjęciu poniżej ziemniaczki z drugiej wersji:
Pieczone ziemniaki, 2

Pieczone ziemniaki przepis

Zacznij już nagrzewać piekarnik do wyboru:
Opcja pieczenia góra/dół: 190 stopni
Opcja pieczenia z termoobiegiem: 180 stopni

Forma do pieczenia: metalowa, szklana lub ceramiczna o wymiarach minimum 20 x 30 cm. 

Wybierz kilogram ładnych ziemniaków typ B. Ponieważ w Polsce jest około sto odmian ziemniaków, to nie będę pisała o tym jaką odmianę konkretnie wybrać. Najlepsze będą ziemniaki przeznaczone do pieczenia. Latem świetne są młode, średniej wielkości ziemniaki, które wystarczy wyszorować przed ugotowaniem. Zimą zaś warto czasem pokusić się o zakup ziemniaków greckich, cypryjskich lub hiszpańskich. Jeśli jednak masz dobre, polskie ziemniaki, to i te "stare" będą fantastyczne.

Szykując przepis na pieczone ziemniaki użyłam młodych ziemniaków, których nie obierałam, a tylko dokładnie wyszorowałam przed pokrojeniem.

Pieczone ziemniaki, 3

Młode ziemniaki wyszoruj, zaś stare obierz. Wykrój też ewentualne niejadalne fragmenty ziemniaków. Ziemniaki pokrój na ćwiartki lub na ósemki (małe ziemniaki na 4 a duże na 8). Każdy kawałek powinien być mniej więcej tej samej wielkości, by wszystkie dopiekły się w tym samym czasie. 
Pieczone ziemniaki, 4

W małej miseczce umieść dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub olej roślinny. Polecam olej z pestek winogron lub olej ryżowy. Roztop i wlej też dwie łyżki masła. Dodaj przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Jeśli chcesz, by ziemniaki pieczone były ostrzejsze to dodaj więcej czarnego pieprzu, pieprzu cayenne lub też chili. Aby ziemniaki miały lekko pomarańczową barwę możesz też dodać szczyptę kurkumy. 

Użyłam jedną łyżkę mieszanki ziół prowansalskich (tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek), ale możesz też skomponować własny zestaw. Polecam dodatek kolendry młotkowanej. 
Pieczone ziemniaki, 5

Zawartość miseczki wymieszaj i przelej do naczynia z pokrojonymi ziemniakami. Wszystko razem dokładnie przemieszaj, by każdy kawałek ziemniaczka oblepił się w tłuszczu i przyprawach. 
Pieczone ziemniaki, 6

Naczynie z ziemniakami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Naczynia nie przykrywaj folią, ani przykrywką. Ziemniaki piecz tak około 40 do 50 minut. To jak szybko się upieką, zależy w dużej mierze od wielkości kawałków ziemniaków oraz ich typu. 

Zalecam co 10 minut delikatnie zamienić miejscami ziemniaki przy pomocy metalowych szczypiec lub też użyć pipety do zasysania zebranego na dole naczynia tłuszczu i polewania nim ziemniaków. Ziemniaki polewane tłuszczem nie będą suche a bardziej rumiane i chrupiące. Jeśli pod koniec pieczenia ziemniaki nie są wystarczająco rumiane, włącz na kilka minut grzałkę od góry. Uważaj jednak, by nie przypalić za mocno ziemniaków. Opcja grilla bardzo szybko podpieka dania. 
Pieczone ziemniaki, 7

Ziemniaki pieczone wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Jeśli nie są wystarczająco słone, to polecam dosolić je już na talerzu z nałożoną porcją. Bardzo dobrze smakują skropione sokiem z cytryny i posypane siekanymi ziołami. Sos czosnkowy do maczania.. obowiązkowo! Mizeria też będzie boska. 

Pieczone ziemniaczki przepis

Jeden kilogram starych ziemniaków typ. B (u mnie odmiana Melody) to około pięciu dość dużych ziemniaków. Ziemniaki obierz cienko. Każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół. Następnie połówki pokrój na kilka mniejszych kawałków o podobnej wielkości. 

Kawałki ziemniaków umieść w misce z zimną wodą (z kranu) i przepłucz. Ponownie wlej wodę do miski i znów przepłucz kawałki ziemniaczków. Zazwyczaj przepłukuję je trzy, do czterech razy, aż woda będzie klarowna.

Pieczone ziemniaki, 8

W garnku zagotuj około trzy litry wody. Do wrzątku wsyp dwie płaskie łyżeczki soli (dajemy nie więcej niż jedna płaska łyżeczka soli na jeden litr wody). Dodaj też jeden, nieobrany i zmiażdżony płaską stroną noża ząbek czosnku. Jeśli nie lubisz smaku czosnku w zimniakach, to polecam zamiast czosnku dodać do wrzątku małą gałązkę rozmarynu lub garść ogonków/gałązek z natki pietruszki. 

Do tak przygotowanej, słonej wody z dodatkiem czosnku, rozmarynu lub gałązek natki pietruszki "wrzuć" przepłukane kawałki ziemniaków. W razie potrzeby zwiększ moc palnika, by woda od razu ponownie zaczęła się gotować. Garnka nie przykrywaj przykrywką. Ziemniaki mają się tak gotować przez pięć minut. 

Po pięciu minutach wyłów wszystkie kawałki ziemniaków i ostrożnie odłóż do durszlaka. Przepłucz je od razu zimną wodą z kranu i umieść na ręczniku papierowym, by nie były mokre. Całkowicie osuszone kawałki ziemniaków umieść w szerszym, wygodnym naczyniu lub misce. 
Pieczone ziemniaki, 9

Do miski z kawałkami ziemniaków wlej trzy łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Wsyp też przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki; po pół łyżeczki tymianku i czosnku suszonego; szczypta chili. Bardzo dokładnie, ale i ostrożnie, wymieszaj wszystkie przyprawy z tłuszczem i ziemniakami. Całość przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Kawałki ziemniaków rozłóż tak, by nie stykały się ze sobą. 

Porada 1: To mój ulubiony zestaw przypraw, ale możesz też zupełnie inaczej skomponować swoje dodatki smakowe. Polecam pozostawić tę samą ilość oleju, soli i słodkiej papryki. Reszta przypraw nie jest konieczna lub można ją zastąpić innymi przyprawami np. mieszanką ziół włoskich lub sezamem. 

Porada 2: Do tego sposobu na pieczone ziemniaczki zawsze używam metalowej blaszki lub szuflady z wyposażenia piekarnika, ponieważ rozłożone kawałki ziemniaków pięknie rumienią się również od spodu. Nie ma więc potrzeby przekładania ich na drugą stronę w trakcie pieczenia. 
Pieczone ziemniaki, 10

Blaszkę z rozłożonymi kawałkami ziemniaczków umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - opcja pieczenia góra/dół. Ziemniaczki piecz tak około 45-60 minut (moje były idealnie upieczone już po 45 minutach). Jeśli Twoje kawałki ziemniaków są dość duże, to mogą się piec dłużej niż moje. 
Pieczone ziemniaki, 11

Blaszkę z upieczonymi ziemniaczkami od razu wyjmij z piekarnika i podawaj jeszcze gorące. Uwielbiam pieczone ziemniaczki z jajkiem sadzonym lub z ketchupem :) Po upieczeniu dekoruję je siekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. 
Pieczone ziemniaki, 12

Która wersja na bardziej przypadła Ci do gustu?
Polecam też mój przepis na tradycyjne kopytka ziemniaczane.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (3555 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pieczone ziemniaki

Nie ma to jak domowe pieczone ziemniaki. Ziemniaki pieczone możesz potraktować jako samodzielny posiłek lub też dodatek do pysznego obiadu. Uwielbiam szykować ziemniaki z piekarnika. Są super proste do zrobienia i zawsze szybciutko znikają ze stołu. Takie pieczone ziemniaki w piekarniku pojawiają się u nas cały rok. Najchętniej jednak piekę je z młodych, ale wyrośniętych już ziemniaków. Nie trzeba ich wówczas obierać. Wystarczy bardzo dokładnie wyszorować ziemniaki i pokroić w ładne łódeczki o podobnej wielkości. Zazwyczaj nie piekę ziemniaków w całości. Robię to tylko wtedy, gdy są super małe i tego samego rozmiaru lub też, gdy piekę ziemniaki w palenisku. Wówczas każdego ziemniaka zawijam w folię i zakapuję pod żarem. Kiedyś używaliśmy starego garnka wyniesionego z kuchni i ziemniaki leżały na środku przykryte takim właśnie garnkiem. Gorąco polecam też mój przepis na kotlety ziemniaczane, które szykuję ze zmielonych gotowanych ziemniaków. Bardzo gorąco polecam Ci też mój przepis na chrupiące frytki z batatów pieczone w piekarniku. 

Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone, czyli pyszne i proste ziemniaki pieczone w piekarniku możesz dowolnie doprawić. Ja zazwyczaj sięgam po klasyczne przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Dodaję czasem odrobiny mieszanki znanych ziół prowansalskich oraz słodką paprykę. Słodka papryka sprawia, że ziemniaki są trochę słodsze a do tego nadanie im ładniejszy i bardziej apetyczny kolor. Przepis na pieczone ziemniaki należy to jednego z prostszych, więc każdy sobie z nimi poradzi. Ważne jest jednak to, by znać swój piekarnik i wiedzieć czego się po nim spodziewać. Jeśli masz małą komorę pieca, to musisz uważać, by nie przypalić za mocno ziemniaków od góry. Pieczone ziemniaki w piekarniku, gdzie nie możesz ustawić temperatury należy obserwować i w razie potrzeby zwiększać lub zmniejszać moc palnika. Pieczone ziemniaki z piekarnika dopieką się równo, jeśli każdy kawałek ziemniaka będzie podobnej wielkości. Ważne jest zatem to, by pokroić je na takie same w przybliżeniu łódeczki. Pieczone ziemniaczki idealnie podpiekają się i super smakują dzięki temu, że zostają przed pieczeniem dokładnie wymieszane w maśle i oliwie. Pieczone ziemniaki przepis dla każdego miłośnika ziemniaków oraz dań z pieca. Ziemniaki w piekarniku smakują super z dodatkiem sosu. Polecam Ci mój sos czosnkowy. Zapraszam też po inne super przepisy. Każdy przepis bardzo dokładnie opisuję. Zdjęcia krok po kroku pomogą Ci uporać się z daniami oraz pysznymi słodkościami. 

Pieczone ziemniaczki

Moja druga wersja na pieczone ziemniaczki sprawdzi się idealnie poza sezonem na młode ziemniaki. Wydaje mi się, że to właśnie zimą najbardziej mamy ochotę na różne dania z udziałem smażonych i pieczonych ziemniaczków. Ziemniaczki pieczone szykuję trochę inaczej niż ziemniaki pieczone latem. Pieczone ziemniaki z piekarnika w wersji letniej piekę zazwyczaj w naczyniu, zaś pieczone ziemniaczki w piekarniku już na blaszce. Napisałam w pieczone ziemniaki przepis czemu tak robię. Na pieczone ziemniaki przepisy są różne, ale to głównie kwestia przypraw. Pieczone ziemniaki w mundurkach robię tylko latem. To jest bardzo dobry i sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki. Przepisy na pieczone ziemniaki są do siebie dość podobne, ale jest kilka sztuczek, dzięki którym ziemniaczki pieczone i pieczone ziemniaki wychodzą rumiane, chrupiące i pyszne. Zapraszam do pieczenia razem ze mną i smacznego.