Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym to błyskawiczna do zrobienia i niezwykle piękna sałatka z serem Gorgonzola DOP. Przepis ten sprawdzi się nawet na wyjątkowe okazje i przyjęcia.

- gotowa w 15 minut
- tylko kilka podstawowych składników
- super dużo porad i zamienników produktów

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 750 g sałatki

Kaloryczność kcal: 345 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 200 g sera Gorgonzola DOP - Dolce lub Piccante
  • 100 g sałaty roszponki lub mieszanka sałat
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g drobnych winogron
  • sos cytrynowy: 4 łyżki oliwy extra vergine; 3 łyżki soku z cytryny; płaska łyżeczka płynnego miodu; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Sałatka z Gorgonzolą

Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 gramów sałatki z serem pleśniowym i orzechami. 

Przed szykowaniem sałatki z Gorgonzolą DOP (Denominazione di origine protetta - chroniona nazwa pochodzenia) zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki miąższ z pomarańczy lub winogrona zastąpić soczystą gruszką. 

Sałatka z serem pleśniowym, 1

Sałatka z serem pleśniowym przepis

Do tej sałatki pasuje zarówno delikatny i miększy ser Gorgonzola DOP Dolce, jak i  Gorgonzola DOP Piccante, który to charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i większą ilością żyłek pleśni. Na podaną ilość składników potrzebujesz około 200 gramów sera Gorgonzola. Przed pokrojeniem sera w kostkę nie większą niż 1,5 cm pamiętaj o tym, by najpierw usunąć niejadalną skórkę.

Porada: Przed użyciem zalecam pozostawić ser w temperaturze pokojowej przez co najmniej pół godziny, aby wyostrzyły się jego cechy organoleptyczne. Będzie on wtedy jeszcze smaczniejszy.

Sałatka z serem pleśniowym, 2

Umyj o osusz około 100 gramów delikatnej sałaty roszponki. Będzie to zapewne całe opakowanie sałaty. Można ją śmiało zastąpić ulubioną mieszanką sałat, mieszanką młodych listków oraz szpinakiem baby lub sałatą rukolą. Zalecam też dowolnie łączyć ze sobą sałaty i młode listki. 
Sałatka z serem pleśniowym, 3

Bardzo ważnym składnikiem sałatki są owoce. Wybrałam tym razem mniejsze winogrona, które wystarczy umyć i przekroić wzdłuż na pół. Najlepsze będą winogrona bezpestkowe, ale i te z pestkami będą dobre. Wystarczy usunąć pestki, które znajdują się na środku, zaraz po przekrojeniu owocu. 

Porada: Winogrona można śmiało zamienić na: miąższ z pomarańczy; truskawki; świeże figi; soczyste i dojrzałe gruszki; owoce granatu. 
Sałatka z serem pleśniowym, 4

Przygotuj również orzechy oraz lekki dressing do sałatki. Wybrałam orzechy włoskie, ale doskonale sprawdzą się również orzechy pekan oraz orzeszki piniowe i ewentualnie orzechy nerkowca. 100 gramów orzechów włoskich tylko przejrzałam, by usunąć ewentualne kawałki skorupek. Nie prażyłam ich na suchej patelni, ale można to zrobić. 

W osobnej miseczce wymieszaj razem składniki lekkiego sosu: 4 łyżki ulubionej oliwy; 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki; płaska łyżeczka płynnego miodu np. akacjowego; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego lub białego. 
Sałatka z serem pleśniowym, 5

Na koniec umyj i pokrój na mniejsze kawałki mini pomidorki np. cherry. Na półmisku z sałatą umieść orzechy, kawałki sera Gorgonzola, winogrona i pomidorki. Całość polej przygotowanym sosem cytrynowym na bazie oliwy. Delikatnie wymieszaj sałatkę i od razu podawaj. 
Sałatka z serem pleśniowym, 6

Sałatka z serem pleśniowym, 7

Ciekawostka: Gorgonzola jest serem o bardzo długiej historii. Niektórzy twierdzą, że po raz pierwszy wyprodukowano go w roku 879 n.e. w miejscowości o tej samej nazwie niedaleko Mediolanu. Dojrzewanie łagodnej Gorgonzoli trwa od minimum 50 do maksimum 150 dni. Natomiast dojrzewanie ostrej Gorgonzoli od minimum 80 do maksimum 270 dni.
Sałatka z serem pleśniowym, 8

Sałatka z serem pleśniowym, 9

Wpis powstał we współpracy z Gorgonzola.com i i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie. 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (135 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka z serem pleśniowym

Z serem pleśniowym można przygotować wiele pysznych dań i deserów. Ostatnio na moim Blogu Kulinarnym pojawił się rewelacyjny i niezwykle prosty przepis na makaron z sosem serowym z użyciem sera Gorgonzola DOP. Gorąco polecam ten przepis, który sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i na romantyczną kolację we dwoje. Tym razem mam dla moich Czytelników inną propozycję z użyciem pysznego sera Gorgonzola DOP. Jest to sałatka z serem pleśniowym i winogronami. Sałatka z serem pleśniowym to typowo jesienna i zimowa sałatka. Gorgonzola DOP uwielbia towarzystwo orzechów oraz "zimowych owoców". Jeśli chodzi o same orzechy, to sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi lub też orzechami pekan wychodzi najlepsza. Wybieraj zatem miększe orzechy. Bardzo dobrze sprawdzą się też i orzeszki piniowe. Sałatka z Gorgonzolą DOP z orzechami włoskimi smakuje mi najbardziej. Można je przed dodaniem do sałatki lekko podprażyć na patelni, jednak nie jest to koniecznie i zazwyczaj tego nie robię. Gorgonzola DOP to niezwykły ser z żyłkami pleśni, który świetnie komponuje się zarówno z daniami najprostszymi, jak i tymi niezwykle wyrafinowanymi. Wspomniałam o tym, że Gorgonzola DOP świetnie smakuje z owocami. Gorąco polecam łączyć ją zatem z winogronami, owocem kiwi, truskawkami, miąższem z pomarańczy, dojrzałymi gruszkami. Gorgonzola DOP komponuje się też ze świeżymi figami oraz soczystymi jabłkami, z nawet z owocami granatu. 

Sałatka z Gorgonzolą

Sałatka z serem pleśniowym i winogronem należy do niezwykle uniwersalnych sałatek, ponieważ można ją komponować na wiele sposobów. Warto wiedzieć, że ser Gorgonzola DOP wytwarza się z białego mleka o słomkowym odcieniu. Zielone żyłki w strukturze sera powstają wskutek tworzenia się pleśni. Gorgonzola DOP to ser miękki, kremowy, o niezwykłym smaku, który może być słodkawy lub pikantny. Do tej sałatki psuje każdy ser Gorgonzola DOP. Większość składników na sałatkę z serem pleśniowym można połączyć ze sobą tak, by powstały koreczki imprezowe. Wystarczy bowiem nadziać na drewniany patyczek winogrono lub kawałek innego owocu, orzech oraz kostkę sera Gorgonzola DOP. Moja sałatka z rukoli jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli dodasz do niej ser Gorgonzola DOP, to będzie jeszcze pyszniejsza. Wracając jednak do przepisu na sałatkę z serem pleśniowym i orzechami, jako baza do sałatki najlepsza jest delikatna sałata. Sięgam zazwyczaj za sałatę roszponkę. Bardzo dobrze sprawdzi się też dobrej jakości mieszanka sałat lub mieszanka młodych listków oraz szpinak baby i sałata rukola. Sałatka z serem pleśniowym jest prosta, błyskawiczna do zrobienia i zawsze robi ogromne wrażenie. Gorąco polecam mój przepis.