Ziemniaczki gratin
Sprawdzony przepis na ziemniaki gratin z fenkułem, czyli cienkie plasterki ziemniaków zapiekane w śmietance i przyprawach. Doskonałe i bardzo proste w przygotowaniu danie wegetariańskie.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma średnicy 28 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 kg ziemniaków
- spory świeży fenkuł - 500 g
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/4 kostki masła - 50 g
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, kminku
Ziemniaczki gratin
Ziemniaki obierz, przepłucz pod zimną wodą i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej, by były one przezroczyste. Ja do tego używam tarki do warzyw - mandoliny. Tak samo przygotuj fenkuł - koper włoski. Plasterki ziemniaków i fenkuł posyp przyprawami i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia do zapiekania, które najlepiej jest wcześniej lekko wysmarować masłem. Warzywa polej śmietanką. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki i wyłóż na górę.
Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz góra dół na środkowej półce przez minimum 40 minut bez przykrycia. Przed podaniem można dodatkowo posypać zapiekankę tartym parmezanem.

Au gratin

Smacznego.