Ziemniaczki gratin
Sprawdzony przepis na ziemniaki gratin z fenkułem, czyli cienkie plasterki ziemniaków zapiekane w śmietance i przyprawach. Doskonałe i bardzo proste w przygotowaniu danie wegetariańskie.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma średnicy 28 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- spory świeży fenkuł - 500 g
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/4 kostki masła - 50 g
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, kminku
Ziemniaczki gratin
Ziemniaki obierz, przepłucz pod zimną wodą i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej, by były one przezroczyste. Ja do tego używam tarki do warzyw - mandoliny. Tak samo przygotuj fenkuł - koper włoski. Plasterki ziemniaków i fenkuł posyp przyprawami i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia do zapiekania, które najlepiej jest wcześniej lekko wysmarować masłem. Warzywa polej śmietanką. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki i wyłóż na górę.
Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz góra dół na środkowej półce przez minimum 40 minut bez przykrycia. Przed podaniem można dodatkowo posypać zapiekankę tartym parmezanem.
Au gratin
Polecam też mój przepis na ziemniaczki z grilla.
Smacznego.