Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ziemniaczki gratin

Ziemniaczki gratin

Sprawdzony przepis na ziemniaki gratin z fenkułem, czyli cienkie plasterki ziemniaków zapiekane w śmietance i przyprawach. Doskonałe i bardzo proste w przygotowaniu danie wegetariańskie.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma średnicy 28 cm

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • spory świeży fenkuł - 500 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, kminku

Ziemniaczki gratin

Ziemniaki obierz, przepłucz pod zimną wodą i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej, by były one przezroczyste. Ja do tego używam tarki do warzyw - mandoliny. Tak samo przygotuj fenkuł - koper włoski. Plasterki ziemniaków i fenkuł posyp przyprawami i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia do zapiekania, które najlepiej jest wcześniej lekko wysmarować masłem. Warzywa polej śmietanką. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki i wyłóż na górę. 

Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz góra dół na środkowej półce przez minimum 40 minut bez przykrycia. Przed podaniem można dodatkowo posypać zapiekankę tartym parmezanem.

Ziemniaczki gratin, 1

Au gratin

Ziemniaczki gratin, 2

Polecam też mój przepis na ziemniaczki z grilla.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (183 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ziemniaki gratin

Danie, które szykuje się bardzo szybko i jest niebiańsko smaczne. Ziemniaki po francusku to przepis dla każdego miłośnika dań z pieca oraz prostych dań z ziemniaków. Au gratin - co to znaczy? Gratin, to bardzo, ale to bardzo cieniutko pokrojone ziemniaki (najlepiej jak plasterki są przezroczyste), które zapieka się ze śmietanką i serem. Ziemniaki gratin dauphinois to coś wspaniałego. U sera nie ma, jednak można go śmiało dodać do naczynia z warzywami. Aby moja wersja była jeszcze bardziej fit, można pominąć śmietankę i użyć mleka. Powstanie wówczas danie ziemniaki gratin z mlekiem. Polecam Ci też mój ulubiony i sprawdzony przepis na puree ziemniaczane

Ziemniaki au gratin

Najlepsze w tym gratin warzywnym jest to, że jest to danie samo w sobie. Nie ma potrzeby go z niczym podawać. Jeśli jednak chcesz tę zapiekankę ziemniaczaną potraktować jako dodatek do obiadu, to polecam gorąco podać do nich gulasz węgierski czy pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym. Jeśli lubisz posiłki bez mięsa to polecam Ci też inne moje przepisy na szybkie obiad bez mięsa