Ziemniaki au gratin z fenkułem

Ziemniaki au gratin z fenkułem

Mój przepis na ziemniaki gratin ze śmietanką i fenkułem, czyli ziemniaki po francusku w wersji wzbogaconej o koper włoski. Robi się ją błyskawicznie. Jest to bardzo prosta i pyszna zapiekanka z ziemniaków krojonych w cieniutkie plasterki zapiekane w śmietance. Jeśli szukasz super wegetariańskiej zapiekanki ziemniaczanej, to szczerze i serdecznie polecam mój przepis na ziemniaki au gratin z fenkułem.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: forma średnicy 28 cm

 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • spory świeży fenkuł - 500 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, kminku

Ziemniaki obierz, przepłucz pod zimną wodą i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej, by były one przezroczyste. Ja do tego używam tarki do warzyw - mandoliny. Tak samo przygotuj fenkuł - koper włoski. Plasterki ziemniaków i fenkuł posyp przyprawami i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia do zapiekania, które najlepiej jest wcześniej lekko wysmarować masłem. Warzywa polej śmietanką. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki i wyłóż na górę. 

Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz góra dół na środkowej półce przez minimum 40 minut bez przykrycia. Przed podaniem można dodatkowo posypać zapiekankę tartym parmezanem.

ziemniaki-au-gratin-z-fenkulem-1

ziemniaki-au-gratin-z-fenkulem-2

Smacznego.

Średnia 4.3 / 5 (21 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Ania
2018-01-04 16:16
Apetyczne danie :)
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Dziękuję Aniu!
Reklama

Zapiekanka ziemniaczana wegetariańska

Danie, które szykuje się bardzo szybko i jest niebiańsko smaczne. Ziemniaki po francusku to przepis dla każdego miłośnika dań z pieca oraz prostych dań z ziemniaków. Au gratin - co to znaczy? Gratin, to bardzo, ale to bardzo cieniutko pokrojone ziemniaki (najlepiej jak plasterki są przezroczyste), które zapieka się ze śmietanką i serem. Ziemniaki gratin dauphinois.. coś wspaniałego. U sera nie ma, jednak można go śmiało dodać do naczynia z warzywami. Aby moja wersja była jeszcze bardziej fit, można pominąć śmietankę i użyć mleka. Powstanie wówczas danie ziemniaki gratin z mlekiem

Ziemniaki gratin z czym podawać

Najlepsze w tym gratin warzywnym jest to, że jest to danie samo w sobie. Nie ma potrzeby go z niczym podawać. Jeśli jednak chcesz tę zapiekankę ziemniaczaną potraktować jako dodatek do obiadu, to polecam gorąco podać ziemniaki np. z pulpetami z kurczaka w sosie pomidorowym lub z gulaszem po węgiersku. Jeśli lubisz posiłki bez mięsa to polecam Ci też inne moje przepisy na szybkie obiady bez mięsa