Sos cezara

Sos cezara

Sos cezar to znany i lubiany sos na bazie majonezu, który jest jednym z najważniejszych składników sałatki cezara. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ten sosik. 

- gotowy w 10 minut
- najlepszy sos do sałatki cezar i nie tylko
- dużo porad oraz zamienników do składników

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 210 g sosu - na 6 sporych

Kaloryczność kcal: 57 w 10 g sosu
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 7 łyżek dobrej jakości majonezu - około 160 g
  • 1 płaska łyżka ostrej musztardy - około 15 g
  • 1 spory ząbek czosnku - około 7 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli
  • 4 łyżki drobno tartego parmezanu - około 35 g
  • ewentualne dodatki: szczypta pieprzu oraz czerwony ocet winny

Sos cezara

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 210 gramów sosu do sałatki cezara. Przed szykowaniem sosu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

W składnikach znajduje się majonez sklepowy - u mnie Kielecki. Można jednak przygotować 160 gramów domowego majonezu. Zapraszam po mój przepis na majonez

Sos cezara, 1

Sos do sałatki cezara

W jednym naczyniu umieść razem: 7 łyżek dobrej jakości majonezu, czyli około 160 gramów (może być też domowy majonez); płaską łyżkę ostrej musztardy, czyli około 15 gramów musztardy sarepskiej lud Dijon; obrany i przepuszczony przez praskę spory ząbek czosnku o wadze około 7 g; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; łyżkę sosu worcestershire oraz około 4 łyżki drobno tartego parmezanu, czyli około 35 gramów lub mniej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sos jest już gotowy, ale zalecam sprawdzić jego smak i dodać w razie potrzeby odrobinę czarnego lub białego pieprzu lub soli.  

Porada: Sos worcestershire można zamienić na mały filecik anchois z sardeli. Należy go wówczas bardzo dokładnie zmiksować na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa (np. z czosnkiem). Połowę soku z cytryny warto zamienić na czerwony ocet winny. 

Sos cezara, 2

Sos cezar w podanych przeze mnie proporcjach wystarcza na sześć dużych porcji sałatki cezara. Można go śmiało przechowywać w lodówce, w szklanym naczyniu z przykryciem przez 2-3 dni. Poniżej sałatka cezar z kurczakiem. 
Sos cezara, 3

Sos cezara można wykorzystać nie tylko do sałatki cezar, ale i do innych sałatek. Rewelacyjnie sprawdza się z jajkami gotowanymi na twardo oraz z brokułami z wody. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (34 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos cezara

sos cezar to sos, który obok sałaty rzymskiej jest najważniejszym składnikiem sałatki cezar. Można go znać pod nazwą sos cezara lub też sos cezar albo też sos cesarski. Sos cezara jest trochę podobny do sosu czosnkowego, ponieważ zawiera w swoim składzie i czosnek i majonez. Jednak sos do sałatki cezara ma jeszcze ciekawszy i kompleksowy smak. Praktycznie wszystkie składniki na ten sos do sałatki cezara z kurczakiem lub też klasyczny sos cezara bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Jedynym składnikiem, który może budzić wątpliwości jest sos worcestershire. Jest to jednak sos, który ostatnio dostaniesz już w każdym większym sklepie. Nie ma zatem najmniejszego problemu, by zrobić swój własny, domowy sos do sałatki cezar. Przepis na sos cezara z dodatkiem sosu worcestershire to też bardzo wygodna wersja, ponieważ sos cezara przygotujesz wówczas jeszcze szybciej. A to dlatego, że w sosie worcestershire jest kilka składników, które zawiera sos i nie trzeba ich szykować osobno. Podam tutaj zatem przepis na sos cezar z użyciem sosu worcestershire oraz na wersję na sos cezara z żółtkami i anchois. Na hasło: sałata cezar sos znajdziecie dużo przepisów. Ja jednak zapraszam po moje sprawdzone proporcje. 

Sos cezar

Tak więc na moim Blogu Kulinarnym, dokładnie w tym wpisie czeka na Czytelnika na sos cezara przepis w dwóch wersjach. Na sos cezar przepis jest naprawdę niezwykle prosty. Sam sos cezara przygotujesz dosłownie w kilka minut. Jak tylko przygotujesz sobie wszystkie składniki, to samo skomponowanie sosu jest banalnie proste. To zdecydowanie mój ulubiony i sprawdzony przepis sos do sałatki cezar z kurczakiem, bez kurczaka lub też z jajkiem na twardo. Nawet jak już połączysz ze sobą wszystkie składniki, to zawsze możesz sprawdzić jeszcze smak sosu cesarskiego i zdecydować, czy nie dodać więcej octu winnego lub soku z cytryny, czy też może ostrej musztardy. Ostatecznie każdy ma trochę inne upodobania smakowe. Ja osobiście uwielbiam smak sardeli, więc daję ich często znacznie więcej. Używam też ostrej musztardy sarepskiej lub dijon. Jeśli lubisz szykować domowe sosy, to przy okazji polecam Ci przepis na klasyczny sos winegret do kolorowych sałatek. Bardzo popularny jest też sos pomidorowy do gołąbków i nie tylko. Do jajek zaś i szparagów super sprawdzi się zawsze pyszny sos holenderski, który również gorąco polecam. Tymczasem zapraszam po przepis na idealny sos cezara, czyli sałatka cezar sos i życzę smacznego.